Nova vest
Košarka

Četvrtak, 18.06.2015.

20:50

Tripla kruna – Zvezda prvak posle 17 godina!

Košarkaši Crvene zvezde novi su prvaci Srbije, pošto su maksimalnim rezultatom u pobedama (3:0) savladali Partizan u finalu Košarkaške Superlige Srbije.

Izvor:

Autor:

Default images
StarSport

Ekipa Dejana Radonjića pobedila je večitog rivala treći uzastopni put 58:54, donevši timu sa Malog Kalemegdana 16. titulu u klupskoj istoriji, prvu od 1998. godine.

Crveno-beli su tako krunisali fenomenalnu sezonu, najuspešniju u istoriji kluba, u kojoj su osvojili tri trofeja – jer su prethodno osvojili regionalnu ABA ligu i nacionalni Kup.

Takođe, Zvezda se plasirala i u Top 16 fazu Evrolige, koju će zahvaljujući trijumfu na Jadranu igrati i sledeće sezone. Bio je ovo dvanaesti duel večitih rivala u sezoni, a crveno-beli su ovim trijumfom nastavili dominaciju – upisali su devetu pobedu – ujedno prekinuvši niz velikog rivala od 13 uzastopnih titula.

Za razliku u prva dva susreta, Partizan je ovoga puta bolje otvorio meč, Zvezda se mučila u fazi napada, pa je ekipa Duška Vujoševića na odmor otišla sa devet poena prednosti.

Međutim, kao što je često bio slučaj tokom sezone, domaći tim zaigrao je sjajno u trećoj deonici, najpre u fazi odbrane, i serijom od 11:0 uspeo da stigne do preokreta i vođstva.

Pokušali su crno-beli da se vrate u finišu meča, imala su i otvorenu trojku za izjednačenje u poslednjem minutu, da bi Majk Cirbes sigurnim šutevima sa linije za slobodna bacanja označio početak velikog slavlja u punom Pioniru.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Luka Mitrović (4/8 za dva, 0/1 za tri) i Branko Lazić (2/4 za dva, 2/6 za tri) sa po 13 poena. Junak pobede, Majk Cirbes dodao je devet poena (3/4 za dva, 3/4 penali) i 11 uhvačenih lopti, Boban Marjanović šest, a Nikola Kalinić, Čarls Dženkins i Markus Vilijams po pet koševa.

S druge strane, u poraženom timu najraspoloženiji za igru bio je Nikola Milutinov sa 17 poena (8/15 za dva) i sedam skokova, a najbolje ga je pratio Mihajlo Andrić sa devet poena (3/4 za dva, 1/4 za tri).

Dragan Milosavljević (2/5 za dva, 1/3 za tri) i Milan Mačvan (4/7 za dva, 0/3 za tri) upisali su po osam poena, dok je Aleksandar Pavlović ubacio šest (1/5 za dva, 2/7 za tri).

Za nakorisnijeg igrača i strelca finalne serije izabran je Milan Mačvan, dok je centar Zvezde Boban Marjanović proglašen za MVP ligaškog dela takmičenja.

Crvena zvezda – Partizan 58:54 (18:17, 10:20 18:7, 12:10)

Dvorana: "Pionir", Gledalaca: 6.248, Sudije: Vojinović, Nešković, Nikolić

Crvena zvezda: Vilijams 5 (5as), Rebić, Dangubić, Mitrović 13, Lazić 13, Blažič 2, Kalinić 5 (5sk), Marjanović 6 (6sk), Tejić, Dženkins 5 (4sk), Jović, Cirbes 9 (11sk).

Partizan: Pavlović 6 (7sk, 4as), Tepić 2 (5sk, 3as), Marinković 1, Dalo, Milutinov 17 (7sk), Milosavljević 8, Mačvan 8 (10sk), Đumić 3, Andrić 9, Milutinović, Glišić, Bezbradica.

Startne petorke:

Zvezda: Vilijams, Lazić, Dangubić, Mitrović, Cirbes

Partizan: Tepić, Milosavljević, Andrić, Mačvan, Đumić

Među 6.000 hiljada navijača u Pioniru nalazi se i veliki broj 'poznatih' Zvezdaša, a svoje mesto u hali Pionir zauzeli su bivši igrači Crvene zvezde Pero Antić i Marko Kešelj, član Orlando Medžika Nikola Vučević, plej Valensije Nemanja Nedović – kao i bivši članovi fudbalskog kluba Miloš Ninković i Filip Đorđević.

Kao i drugi meč, i ovaj duel večitih rivala počeo je brzom i efikasnom igrom na obe strane, a prvi poene upisao je Markus Vilijams pogođenom trojkom. Odgovorio je Božo Đumić sa pet vezanih poena, da bi posle pet uvodnih minuta i pogodaka Luke Mitrovića sa linije za slobodan bacanja rezultat bio nerešen – 9:9.

Nastavilo se u istom ritmu do kraja prve deonice, priliku da svom timu donese četiri poena prednosti propustio je Milenko Tepić – koji nije uspeo da realizuje 'čist' zicer, posle sjajnog pása Milana Mačvana, da bi Branko Lazić zatim digao halu na noge. Kao i u drugom meču, odlično se oslobodio čuvara, ovoga puta Aleksandra Pavlovića, i snažno zakucao uz faul.

Pavlović je polovičnim učinkom sa linije za slobodna bacanja doneo novo izjednačenje. Usledilo je nekoliko vezanih promašaja na obe strane, 'prazne' minute prekinuo Boban Marjanović zakucavanjem, da bi konačan rezultat prve deonice postavio Vanja Marinković sa penala – 18:17.

Drugu četvrtinu otvorio je Nikola Milutinov snažnim zakucavanjem, posle promašaja Pavlovića, da bi posle prve trojke za goste na meču, preko Dragana Milosavljevića, Partizan stigao do maksimalnih četiri poena prednosti. Međutim, uzvratio je Marjanović za novi egal (22:22).

Tim Dejana Radonjića pravio je velike probleme protivniku dobrom odbranom, pošto crno-beli u nekoliko napada nisu uspeli da upute šut ka koša, ali nisu uspevali to da 'naplate' na drugoj strani. Ipak, Partizan je uspeo da se oslobodi pritiska i pronađe rešenje, a posle nove trojke Mihajla Andrića stekao je novu maksimalnu prednost – 23:29.

Ni posle tajm-auta Zvezda nije uspevala da prekine seriju rivala, da bi tek Mitrović i Dženkins sigurnim izvođenjem bacanja to učinili. Ekipa Duška Vujoševića odgovorila je pogocima Mačvana i Milosavljevića za novih osam poena prednosti, Zvezda je nastavila da se muči u napadu, Vilijams ponovo nije bio precizan pri šutu za tri., pa je Partizan drugi period rešio u svoju korist sa 20:10 i otišao na odmor sa devet poena prednosti – 28:37.

Zvezda je očekivano agresivno ušla u nastavak meča, a uvodni minut obeležio je Lazić – koji je najpre realizovao slobodna bacanja, a zatim pogodio i drugu trojku za svoj tim na meču, pa su crveno-beli smanjili zaostatak na samo četiri poena zaostatka – 33:37.

I ovoga puta je Partizan imao odgovor – Milutinov je vezao pet poena za novih devet poena za crno-bele. Međutim, od tog trenutka, domaća ekipa zaigrala je daleko bolje i smislenije, pa je neverovatnom serijom uspela da pred poslednjih deset minuta stigne do preokreta i vođstva.

Seriju je inicirao Mitrović pogotkom iz reketa, zatim se u strelce upisao i Nikola Kalinić, da bi, posle koša Vilijamsa iz kornera, Lazić upisao svoju drugu trojku za izjednačenje (44:44). Totalni delirijum u Pioniru nastao je u poslednjim trenucima treće četvrtine – kada je Majk Cirbes pogodio uz zvuk sirene za vođstvo crveno-belih, iako se čini da nije na vreme izbacio loptu iz ruke – 46:44.

Na krilima dobre igre, Zvezda je pogocima Cirbesa i Vilijamsa uspela da održi vođstvo na startu poslednjih deset minuta igre, dok su, s druge strane, Milutinov i Pavlović održavali Partizan (50:48).

Nije domaća ekipa dozvolila rivalu da ponovo uspostavi kontrolu u igri, prevashodno sjajnom igrom u odbrani, a na ruku su im išle i greške rivala, koji je ušao u probleme u realizaciji. Maksimalnu prednost svom timu na ovom meču doneo je Dženkins, pošto je realizovao dodatno slobodno bacanje posle uspešnog ulaza.

Nastavila je Zvezda da igra odbranu u istom maniru, ali nije uspela dodatno da materijalizuje to u fazi napada. Ipak, crno-beli i dalje nisu uspevali da pronađu rešenje u fazi napada, da bi posle dva vezana promašaja Mačvana sa penala i pogotka Cirbesa i zakucavanja Kalinića ekipa Dejana Radonjića imala osam poena prednosti – 56:48.

Na tri minuta do kraja Duško Vujošević zatražio je tajm-aut, a njegovi igrači vezali su pet poena i vratili neizvesnost u duel. Pavlović je pogodio trojku, a onda proigrao Milosavljevića ispod koša za samo tri poena minusa. Usledio je novi promašaj crveno-belih, ali su crno-beli na drugoj strani olako 'prodali' loptu, ali ni Vilijams to nije uspeo da kazni (56:53).

Na ulasku u poslednji minut Andrić je promašio otvorenu trojku za izjednačenje, da bi na drugoj strani usledio promašaj Dženkinsa iz kornera. Dejan Radonjić nije dozvolio protivniku da uputi šut ka košu, Dženkins je napravio faul, a Milosavljević, na devet sekundi do kraja, pogodio samo jedan penal.

Posle 17 godina čekanja, titulu šampiona države Crvenoj zvezdi doneo je Majk Cirbes hladnokrvnom realizacijom sa linije sa slobodna bacanja – 58:54!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

664 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve