Nova vest
Košarka

Četvrtak, 18.06.2015.

15:30

Sonja Petrović donela pobedu Srbiji!

Košem Sonje Petrović u poslednjim sekundama meča košarkašice Srbije pobedile su Slovačku sa 76:74 u prvom meču druge faze Evropskog prvenstva u Mađarskoj.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: StarSport

Petrovićeva je posle prodora uspela nekako da ubaci loptu u koš od table, pa Srbija sada ima dva trijumfa uz poraz i blizu je četvrtfinala.

Srpkinje su tokom priprema za EP bile ubedljive u test meču sa Slovakinjama, slavile su 85:53 u Lionu.

Srbiju u grupi F očekuju još dueli sa Španijom (subota, 20:30h) i Litvanijom (ponedeljak, 20:30h). U četvrtfinale će se plasirati po četiri najbolja tima iz dve grupe.

Slovačka je vodila tokom većeg dela susreta, ali su srpske košarkašice uspele da se vrate i na kraju zabeleže izuzetno važan trijumf.

Srbija je solidno otvorila meč, ali sredinom prvog perioda ulazi u seriju od pet minuta bez koša iz igre, pa Slovakinje stiču osam poena prednosti (23:15). Sonja Petrović pokreće naš tim i vraća ga u egal, ali rivalke predvođene sjajnom Kristi Toliver opet vraćaju vođstvo, koje ovaj put neugrališe naša Amerikanka Danijel Pejdž (30:30). U finišu poluvremena Srbija se prvi put od uvodnih minuta vraća u vođstvo (33:32), ali sjajna Toliverova u poslednjoj sekundi pogađa četvrtu trojku uz dodatno slobodno bacanje, te sa 18 poena donosi Slovačkoj koš prednosti na pauzi (42:40).

Početak drugog poluvremena obeležila je čvrsta odbrana oba tima, te problemi u napadu. Igralo se koš za koš, a Srbija pet minuta pre kraja četvrtine uspeva da preokrene u svoju korist, Pejdžova pogađa za 48:46. Četvrtu deonicu obeležila je velika borba, a Srbija je 19 sekundi pre kraja trojkom Jovanovićeve stigla do 74:72. Žirkova je izjednačila sa linije za slobodna bacanja, pre nego što je Jovanovićeva na već opisan način donela trijumf.

Petrovićeva je bila i najefikasnija u našem timu sa 15 poena, dok je odlična bila Danijel Pejdž sa poenom manje i 8 uhvaćenih lopti. Dvocifrena je još bila Jelena Milovanović koja je meč završila sa 11 poena.

Najefikasnija na susretu bila je Toliver koja je ubacila čak 23 poena uz 4 skoka i 3 asistencije, ali nije imala pravu pratnju saigračica. Jedino je raspoložena bila Žirkova sa 16 poena i 6 skokova.

Tok meča:

Tim Marine Maljković dobro otvara meč, poenima Milice Dabović, Milovanovićeve i Ajdukovućeve stižu do prve prednosti, ali Slovakinje uspevaju da to isprate dobim spoljnim šutem (10:7). Sredinom prvog perioda naše košarkašice ulaze u problem sa šutem, što Slovakinje koriste i trojkom i kontranapadima preokreću na 10:14.

Tajm-aut nije mnogo pomogao našem timu, nastavlja se serija promašaja, a Vinučalova veže dva koša i donosi Slovačkoj pet poena prednosti (13:18). Posle punih pet minuta bez koša iz igre, Sonja Petrović konačno pogađa za Srbiju, ali rivalke održavaju prednost (15:23).

Međutim, Petrovićeva pokreće naš tim u završnici prvog perioda, pogađa i sa poludistance, a potom iz kontranapada polaže Pejdžova za povratak Srbije u egal pred drugi kvartal (21:23).

Ali, kratka pauza je omogućila Slovakinjama da se oporave od tranutka slabosti, na samom otvaraju drugog perioda Žirkova postiže pet poena, te uz pomoć Hrusčakove vraća svom timu osam poena prednosti (22:30). Ni ovaj put Srpkinje se ne predaju, već posle poena Radočajeve sa penala (3), Pejdž veže pet poena te trojkom donosi novo izjednačenje (30:30), pet minuta pre poluvremena.

Trojkom Ane Dabović Srbija stiže do preokreta na 33:32, ali usledila je reakcija SLovakinja koje opet stiču pet poena prednosti. Međutim, u samoj završnici poluvremena, Srpkinje su odigrale snažno u odbrani i agresivno u napadu, te poenima Petrovićeve i Radočaj stižu do nove prednosti. Međutim, neverovatna Toliverova u poslednjoj sekundi pogađa četvrtu trojku uz dodatno bacanje koje pogađa za 40:42 na poluvremenu.

Početak drugog poluvremena obeležila je čvrsta odbrana oba tima, te problemi u napadu. Igralo se koš za koš, a Srbija pet minuta pre kraja četvrtine uspeva da preokrene u svoju korist, Pejdžova pogađa za 48:46.

Srpskinje nastavljaju u istom ritmu do kraja četvrtine, Dabovićeva veže četiri poena sa penala za povećanje vođstva na 52:48, ali Slovakinje preko Kisove i neverovatne Toliver, novom trojkom, brzo vraćaju vođstvo u svoje ruke. Ipak, pred poslednjih deset minuta rezultat je bio u potpunom egalu (54:54).

Četvrti deo igre doneo je izjednačenu borbu koja je dovela do neizvesne završnice. Slovakinje su imale dva poseda prednosti, ali se Srbija vratila preko Butulije. Pri rezultatu 72:71 za protivnice Jovanovićeva je postigla trojku 19 sekundi pre kraja meča, da bi Žirkova sa slobodnih bacanja izjednačila. Heroina Srbije bila je Sonja Petrović koja je u poslednjim trenucima meča postigla poene od tablu za konačnih 76:74.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve