ABA 80 odsto u rukama klubova

Na sastanku predsednika kluboa ABA lige sa rukovodstvom tog takmičenja jednoglasno je usvojen nacrt Društvenog ugovora.

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Po novom ugovoru, 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova, a ostatak preduzeću ABA Sidro d.o.o.

Međutim, taj dogovor nije baš onakav kakav je postignut na sastanku u Beogradu sredinom aprila, kada je rečeno da će kompletna vlasnička i upravljačka struktura biti u rukama klubova.

Svetska košarkaška federacija (FIBA) tražila je upravo takve promene da bi povukla nepriznavanje ABA lige, a kao što je B92 prošle nedelje najavio, rukovodstvo ABA lige nije poštovalo dogovor. To se vidi u tome da 20 odsto vlasništva regionalnog takmičenja ostaje u rukama preduzeća Sidro d.o.o. koje su do sada vodili Roman Lisac, Radovan Lorbek, Josip Bilić, Danko Radić, Boža Milićević i Zmagoslav Sagadin.

Sastanku koji je održan u Ljubljani prisustvovali su predstavnici devet klubova – Igokee, MZT Skoplja, Krke, Zadra, Olimpije, Cibone, Cedevite, Budućnosti i Partizana. Odsutni su bili predstavnici tri od četiri srpska kluba u ABA ligi – Crvene zvezde, Mega Leksa i Metalca.

Novi Društveni ugovor podrazumeva promenu vlasničke i upravljačke strukture preduzeća ABA Sidro d.o.o. Na inicijativu klubova prema nacrtu novog Društvenog ugovora većinski deo (80 odsto) vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova.

Na sastanku je prisustvovalo devet klubova ABA lige (Igokea, MZT Skopje Aerodrom, Krka, Zadar, Union Olimpija, Cibona, Cedevita, Budućnost VOLI i Partizan NIS), rukovodstvo ABA lige/ABA Sidra d.o.o, predstavnici renomirane kompanije „Deloitte“, kao i predstavnici advokatske kancelarije „Zdolšek“ koja će u najkraćem mogućem roku sastaviti i pripremiti sve neophodne dokumente za potpisivanje novog Društvenog ugovora.

Zbog takmičarskih obaveza svoje odsustvo opravdali su Crvena zvezda Telekom, Metalac Farmakom i Mega Leks koji će pismenim putem biti obavešteni o detaljima jednoglasno usvojenog nacrta novog Društvenog ugovoru preduzeća ABA Sidro d.o.o.

Dogovor je potpisan od strane svih prisutnih klubova i ABA Lige“, stoji u saopštenju ABA lige.

FIBA je, inače, u međuvremenu poslala novi predlog za formiranje Jadranske lige u kojem se klubovima nudi veći broj deonica, glasova i profita u novoj kompaniji.

Košarka