Nova vest
Košarka

Sreda, 06.05.2015.

12:58

FIBA: Nova Evroliga, Srbiji ništa?

Čelnici FIBA, kako saznaje B92, poslali su u utorak svim evropskim nacionalnim savezima opširan dopis i predlog izgleda i formata takmičenja u novoj EL.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To takmičenje bi se igralo pod okriljem FIBA.

Radna grupa FIBA (izvršni komitet) u sastavu: Zoran Radović, Hoze Montero, Kosta Iliev, kamil Novak, Ljubomir Mandić, Emir Turam, Anderas Zagakis i Alberto Ramon, formulisali su opširan dokument u 4 osnovne tačke.

Ona najznačajnija je svakako format takmičenja i prohodnost klubova iz nacionalnih liga. U čak 9 verzija u kojima se rešenja nude od igranja šampionskih timova u domaćim ligama, pa do "poluzatvorene" lige, preko termina igranja mečeva koje bi se po nekim idejama igrale subotom i nedeljom?

Ono što je najinteresantnije za ljubitelje košarke u Srbiji je da se detaljnim pregledom svih 9 verzija i predloga rešenja, ni jednom srpskom klubu ni u jednoj verziji ne garantuje mesto u EL, ali zato u nekoliko predloga postoji i garantuje se mesto klubovima iz Poljske ili čak i Velike Britanije?

Takođe, neka rešenja idejno ne odudaraju od sistema takmičenja koje godinama ima Evroliga sa sedištem u Barseloni. Čelnici tog takmičenja u sredu su namerno ili ne, jasno stavili do znanja da ne odstupaju od svog takmičenja, nakon potpisivanja novog višegodišnjeg i višemilionskog ugovora sa kompanijom "Turkish Airlines" u Istanbulu.

I pored novih okolnosti u vidu ovog pisma nacionalnim savezima, i jakog finansijskog uporišta koje je EL dobila jakim sponzorskim ugovorom, jasno je da nismo ni blizu rešenja velikog sukoba izmedju Ženeve i Barselone....

Kompletan sadržaj novog predloga takmičenja EL koje je savezima u Evropi poslala FIBA, možete pogledati ovde u PDF formatu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve