Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 06.04.2015.

19:04

Sa čime KSS ide u Ženevu?

Čelnici KSS i najveći klubovi u našoj zemlji ponovo su se našli u situaciji da u "ratu" FIBA i najvećih evropskih klubova (Evrolige) moraju da biraju stranu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Jedan od sastanaka koji će odrediti put i blisku budućnost srpske klupske košarke održaće se 8. aprila u Ženevi.

Tamo će se održati sastanak čelnika KSS i Patrika Baumana generalnog sekretara FIBA, predsednika FIBA Evropa Demirela.

Zato i ne čudi što je sednika Skupštine KSS koja je u ponedeljak održana u "Kući košarke" trajala 35 minuta. Mnogo važniji sastanak “iza zavese” održan je pre Skupštine na kojoj je prisustvovalo 26 (od 32) delegata, i na kojoj su usvojeni finansijski izveštaji, istaknuta želja da Srbija bude domaćin kvalifikacionih turnira za OI, al ii EP za košarkašice 2017.godine.

Kako nezvanično saznaje B92, čelnici saveza i većine klubova dogovorili su se tokom sastanka da delegacija našeg saveza u Ženevi zauzme (koliko je to moguće) najneutralniji mogući stav, pre obračuna najvećih koji sledi, a to su FIBA-ULEB-Evroliga i najveći evropski klubovi koji su u Evroligi.

Takođe, vodećim ljudima FIBA još jednom će biti saopšteno da su srpski klubovi podržali ABA ligu, kao takmičenje, ali da tu postoji nekoliko uslova.

Klubovi i KSS podržaće ABA, samo uz uslove koji su istaknuti na prethodnom sastanku regionalnih saveza u beogradskom hotelu "Kraun Plaza", što praktično znači da srpski klubovi ostaju u regionalnoj ligi, ako se promeni vlasnička struktura tog takmičenja, i položaj naših klubova u njemu.

Takođe, jedan od uslova za nastavka takmičenja je i da se ona vrati u okvire eks-SFRJ, što znači da dalji nastupi timova iz Mađarske, Bugarske, neće biti prihvaćeni.

Ostaje da se vidi, kako će na ove stavove reagovati ljudi u FIBA, koji su podsetimo, pod jasnim pravilima svojevremeno priznali još jedno regionalno takmičenje VTB ligu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve