Nova vest
Košarka

Četvrtak, 05.03.2015.

20:15

Zvezda dobila šampiona Evrope!

Košarkaši Crvene zvezde napravili su iznenađenje u devetom kolu Top 16 faze Evrolige, savladali su šampiona Evrope Makabi 89:76.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: StarSport

Crveno-beli su do prve pobede nad "Ponosom Izraela" u EL stigli furioznom serijom 20:0 na krilima Markusa Vilijamsa tokom poslednje četvrtine, za ostanak u igri za plej-of.

Zvezdu su do velikog trijumfa pred oko 10.000 navijača u Areni nosili Boban Marjanović sa monstruoznim dabl-dablom od 19 poena i 17 skokova, te Vilijams sa 17 poena (7sk, 5as), i Čarls Dženkins sa 16 poena (5sk).

Posle nekoliko mečeva očajnog šuta Zvezda je na ovoj utakmici pogodila 13 trojki iz 29 pokušaja, postigavši čak 35 poena u poslednjoj četvrtini.

Zvezda je odlično počela meč, povela 6:0, ali Makabi predvođen Devinom Smitom brzo preokreće rezultat. Usledila je egal borba dva tima u nastavku, a crveno-beli lošim skokom i promašenim zicerima propuštaju dve šanse da se rezultatski "odlepe".

Krajem treće četvrtine usledio je veliki pad u igri Zvezde, bez Bobana Marjanovića na parketu je delovala nemoćno, što Makabi koristi te preko svojih Amerikanaca stiče sedam poena prednosti. Ipak, trojka Jovića u finišu perioda ostavlja Zvezdu u egalu.

To je bio veoma važan koš, jer u poslednjem periodu kreće šuterski obračun dva tima, osam trojki u nizu, ali ga dobija Zvezda 5-3, te uz dominaciju u skoku i sjajnu odbranu pravi seriju 20:0 od 33-38. minuta i prelama meč.

Pored pomenutog trijma dvocifren učinak u Zvezdi imao je i Nikola Kalinić sa 14 poena, dok su se u Makabiju istakli Devin Smit sa 15 (2/9 za tri), Džeremi Pargo sa 14 uz po 6 skokova, asistencija i izgubljenih lopti, te Nejt Linhart i Aleks Tajus sa po 12 poena.

Zvezda sada ima skor 2-7 u grupi, nalazi se tri pobede od mesta koje vodi u plej-of, a u poslednjih pet kola Top 16 faze gostuje Galatasaraju, Albi i Žalgirisu, a dočekuje Barselonu i Panatinaikos.

U sledećem kolu Zvezda putuje u dobro poznati, ne po dobrom, Istanbul, a meč sa Galatasarajem je na programu 12. marta.

Tok meča:

Predvođeni Bobanom Marjanovićem crveno-beli su sjajno otvorili meč i poveli 6:0 posle dva i po minuta, ali se Izraelci ekspresno vraćaju, Devin Smit trojkom pokreće seriju za preokret na 7:6. Kratko je trajala prednost gostiju, Vilijams i Dangubić trojkom donose novi preokret na 11:9.

Usledila su dva minuta bez koševa, sa tajm-autom u međuvremenu, da bi nastavila da održava blagu prednost (14:12). Međutim, Dangubić i Mitrović promašuju polaganja u poslednjem minutu, pa Makabi koševima Hajnsa i Linharta dobija prvi period 20:18.

Gosti su nastavili da održavaju prednost u nastavku meča, ali su brojni promašaji Devina Smita (1/7) onemogućili Makabi da poveća razliku. Crveno-beli to koriste i koševima Dženkinsa i Kalinića preokreću na 25:24. Usledio je sjajan period igre crveno-belih, Marjanović, Dženkins i Mitrović podižu na 33:28, a Zvezda stiže u poziciju da dodatno poveća prednost.

Posle greške Linharta Vilijams je proigrao Kalinića koji je bio sam ispod koša, ali je suviše oklevao pa ga je Rendl izblokirao. To je odmah kaznio Pargo trojkom. Izraelci u poslednjem minutu ulaze u seriju promašaja, Kalinić sjajnom odbranom krade loptu, pa Zvezda odlazi na poluvreme sa vođstvom 38:34.

"Krenuli smo agresivnije, ali dali smo im mnogo drugih prilika, ofanzivnih skokova. Moramo to da popravimo u drugom poluvremenu kako bismo došli do pozitivnog rezultata", rekao je na poluvremenu Čarls Dženkins.

Zvezda drugo poluvreme otvara trojkom Vilijamsa, ali Smit i Pargo ekspresno vraćaju Makabi u egal (41:38). Crveno-beli u drugom delu preko Marjanovića konačno uspevaju da iskontrolišu skok ispod oba koša, što Vilijams novom trojkom pretvara u +7.

Makabi bez obzira na sve nastavlja u svom ritmu, Tajus probija kroz reket, a Smit i Pargo forsiraju trojke, ali nisu ih pogađali, pa je Zvezda nastavila da diktora tok meča, te košem uz dodatno slobodno bacanje Blažiča održavala prednost (51:45).

Međutim, samo tri napada bila su dovoljna Izraelcima da se opet vrate u egal, greška Vilijamsa i faul Tejića omogućuju Tajusu i Linhartu da smanje na koš zaostatka, a potom da i izjednače, posle novog faula Cirbesa.

U međuvremenu je Marjanović zbog nezgodnog pada napustio parket, što gosti maksimalno koriste. Crveno-beli su potpuno izgubili niti igre, lako su propuštali napade, pa Makabi preko Ohajona i Parga preokreće na 57:51. Zvezdu potpunog debakla spasava Jović trojkom, pa Makabi u poslednji period ulazi sa 59:54.

Marjanović se vraća u igru na startu poslednje četvrtine i zakucavanjem odmah pokazuje koliko razliku pravi na parketu, ali igrači Makabija nastavljaju da pune koš Zvezde sa distance, te trojkama Smita i Linharta održavaju prednost (65:57). Tejić i Vilijams vežu po trojku za povratak crveno-belih u egal, ali Ohajon nastavlja šuterski obračun i drži Izraelce na distanci.

Tu nije bio kraj, jer i Zvezda nastavlja da prira rivalu sa distance, a Vilijams i Dženkins novim trojkama donose preokret na 70:68, za eksploziju u Areni. Makabi ne uspeva da odgovori na ove trojke, ne koristi ni nove skokove u napadu, a Tejić sjajnom odbranom omogućava Dženkinsu koš uz dodatno bacanje.

Usledilo su još dve odlične odbrane Zvezde, koje u napadu kapitalizuju Marjanović i Vilijams trojkom, za prvu dvocifrenu prednost na meču (78:68), četiri minuta pre kraja. Makabi ne uspeva da poveže igru ni posle tajm-auta, nastavlja da ishitreno završava napade, a crveno-beli dominaciju u odbrani su nadogradili sjajnim napadom koji zaokružuje seriju 20:0 za 83:68.

Furioznu seriju Zvezde konačno prekida Linhart, dva minuta pre kraja, ali je tada već bilo kasno za povratak Makabija u igru. Zvezda rutinski troši vreme te stiiže do pobede nad šampionom Evrope 89:76.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

479 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve