Čović: Ataman ne ide na Markov grob

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da su preduzete sve mere bezbednosti da predstojeći meč sa Galatasarajem u Evroligi prođe bez incidenata.

ĐNIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli

Čović je dodao da se uprava kluba nekoliko puta sastala sa bezbednosnim organima, kako bi se sprečila mogućnost bilo kakvog ispada.

On je takođe demantovao pisanja pojedinih portala u Turskoj i istakao da trener Ergin Ataman neće posetiti grob Marka Ivkovića i da će plan aktivnosti zvaničnika Galatasaraja biti poznat tek po njihovom dolasku u Beograd.

„Za skoro dva sata rasprodat je ceo kapacitet Kombank arene. Naravno, mi imamo i oko 4500 korisnika sezonskih karata, tako da je i to pomoglo da kompletan kapacitet bude rasprodat. Mi smo preduzeli sve mere bezbednosti koje su u našoj moći i da meč koji ima epitet visokog rizika, protekne u najboljem redu i nadamo se da će tako i biti, jer svi znamo šta se dešavalo 21. novembra prošle godine u Istanbulu“, rekao je Čović.

Predsednik KK Crvena zvezda je potvrdio da je na Zvezdinu inicijativu omogućen dolazak trenera Atamana u Beograd.

„Mi faktički nismo imali veliki izbor. Postojale su dve mogućnosti. Prva, da se utakmica Crvena zvezda – Galatasaraj ne igra u Beogradu, naravno, zbog svih onih problema vezanih za trenera Atamana i njegove izjave koje su izazvale reakciju naše države i njenih organa. A, druga mogućnost je bila da se treneru Atamanu dozvoli dolazak u Beograd kako bi se utakmica igrala upravo u našem glavnom gradu. Mislim da je to bolji i mudriji izbor. Jer, zašto bismo kažnjavali Zvezdine navijače i ceo klub, imajući u vidu da Crvena zvezda za ono što se dešavalo u Istanbulu ne snosi niti jedan promil krivice“, naveo je Čović i potom dodao:

„Sve smo dobro organizovali i ja se nadam da će sve proći u sportskim uslovima, kao i da će nivo bezbednosti biti zadovoljavajući. Ovom prilikom apelujem na navijače da se maksimalno uzdrže i da sve protekne u oblasti korektnog i sportskog navijanja. Ponekih pogrdnih skandiranja će svakako biti, ali šta da radimo, to se teško može sprečiti. Bitno je da se nikakvi predmeti ne ubacuju u teren i da ne bude izliva emocija. Mi imamo dosta dobru komunikaciju sa našim navijačima i potpuno razumevanje sa njihove strane. Jako je važno da ovaj meč prođe u dobroj organizaciji, jer će se sve to pažljivo pratiti od strane Evrolige. Naravno, nama ovaj meč i sportski važan, jer Zvezdi treba pobeda kako bi imala šanse da izbori plasman među osam najboljih ekipa. Tražimo da nam publika pomogne u tome, a zna se kako se to radi“.

On se potom osvrnuo i predstojeće suđenje za ubistvo Marka Ivkovića koje u Istanbulu počinje 16. januara.

„Moram da napomenem da je turska država dosta dobro reagovala posle ubista Marka Ivkovića i uhvatili osumnjičene. Zapravo, ne znam da li mogu da ih nazovem osumnjičenima, jer je, prema onome što sam čitao u krivičnoj prijavi, evidentno ko je ubio Marka i ko su šestorica pomagača. Došlo je do čak smene u policiji. Dva načelnika u policiji za regiju u kojoj se nalazi dvoarana Abdi Pekči piše jasno zašto su smenjeni, a to je da nije adekvatno pripremljeno organizacija utakmice. Prvo ročište je zakazano za petak i Turci su preuzeli odgovarajuće mere. Videćemo kako će to dalje ići na sudu, ali jasno se vidi da je tužilac vrlo precizno opisao događaj“, rekao je predsednik KKCZ.

Pojedini turski mediji su preneli informaciju da će trener Galatasaraja Ergin Ataman posetiti grob Marka Ivkovića.

„Taj turski list ’Hurijet’ je nama pravio probleme i 21. novembra sa takvim izjavama koje su potpuno neodgovorne, a podsetiću na njih. Prva njihova izjava je bila da su se navijači Zvezde pobili između sebe i da je tako došlo do Markove povrede sa smrtnim ishodima. Druga informacija je bila negde posle ponoći, kada su rekli da su to, navodno, uradili Albanci. A treća je bila sutradan ujutru, kada su napisali da su se Partizanovi navijači prerušili pa se pobili sa Zvezdinim, što je bljutavo i sramno, a sa tim nastavljaju i dalje. Kakav će scenario biti videćemo kada turska ekipa doputuje čarterom i kada se onako kako predviđaju pravila i propozicije Evrolige sastanu naši predstavnici sa njihovim. Ali, 100% sam siguran da trener Ataman neće ići na Markov grob“, jasan je Čović.

Rukovodstvo KK Crvena zvezda nekoliko puta sastalo sa bezbednosnim službama na nivou Republike Srbije i Grada Beograda sa željom da meč protiv Galatasaraja prođe u najboljem redu.

„Održali smo tri sastanka. Naime, prvi i drugi smo imali u utorak, sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije gde smo analizirali kompletnu situaciju, a treći danas ujutru sa kompletnom strukturom bezbednosni službi, sa predstavnicima kluba, Arene i agencije koja vrši obezbeđenje. Izvršen je dodatni dogovor, dodatna sinhronizacija obilazak arene, procena određenih mesta i oblasti počevši od aerodrome Nikola Tesla do Kombank arene. Radimo i dalje i mislim da ćemo postići vrlo visok nivo. To su ljudi koji su porfesionalci i nije im prvi put da imaju posla sa ovakvim stvarima koje nose značku visokog rizika. Navijačima Galatasaraja je zabranjen dolazak odlukom Evrolige, kao što će i navijačima Zvezde biti zabranjen dolazak u Istanbul“, istakao je on.

Čović očekuje da uz podršku navijača Crvena zvezda savlada Galatasaraj jer bi ta pobeda imala veliki značaj za nastavak takmičenja u Top 16 fazi Evrolige.

„Molim gledaoce da dođu ranije u dvoranu, da sa sobom ne nose ništa od predmeta koji mogu da se bace na teren i molim ih, čak i ako imaju takve predmete, da ne gađaju protivničke igrače. Time što ćete ih gađati nećete pomoći Zvezdi, već samo odmoći. Takođe, mora da postoji maksimalan red. Želimo da bude korektno navijanje i da se izdignemo iz vrlo teške situacije. Možemo da radimo šta god hoćemo, i dobro i loše, ali život Marka Ivkovića više ne možemo da vratimo. Zato, apelujem na naše navijače da fer i sportski navijaju i da zajedno dođemo do trijumfa“, zaključio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.