Nova vest
Košarka

Utorak, 18.11.2014.

20:39

EK: Ritas prejak za Partizan

Košarkaši Partizana NIS doživeli su peti poraz u Evrokupu, pošto su u meču šestog kola izgubili od Lijetuvos Ritasa sa 85:76 u punom “Pioniru”.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Izabranici Duška Vujoševića tako i dalje drže poslednje mesto na tabeli grupe I sa skorom 1/5 i čeka ih težak posao u naredna četiri kola u borbi za plasman u drugu fazu.

Litvanski klub je, s druge strane, došao do pete pobede, posle koje je ostao na samom čelu tabele i tako obezbedio mesto među 32 kluba u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju.

Najbolji u timu Partizana bio je Milan Mačvan sa 22 poena i sedam skokova, a dvocifreni učinak imao je još samo Edo Murić, koji je upisao 14 poena i četiri skoka. Po osam poena i šest skokova dodali su Milenko Tepić i Đorđe Gagić, dok je isti broj poena imao i Nikola Milutinov, uz jedan skok više.

Ritas je do pete pobede predvodio Kavalijauskas sa 23 poena i sedam skokova, Orelik je dodao 21 poen, šest asistencija i pet skokova, a Gečevičijus 17 poena i šest asistencija.

Za razliku od meča u prvom kolu, u kojem su u Vilnjusu poraženi sa 27 razlike, košarkaši Partizana su Ritasu pružili veći otpor, ali su u ključnim trenucima pravili greške.

Gosti su utakmicu prelomili u poslednjoj četvrtini, do koje su se ‘crno-beli’ još i držali, ali kada je trebalo da se potpuno vrate u igru usledili su promašaji, koje su Litvanci znali da kazne. Čudan sudijski kriterijum u pojedinim trenucima nije bio na strani Partizana, ali je Ritas, ipak, zasluženo došao do trijumfa.

Košarkaši Partizana u narednom kolu, 26. novembra, gostuje Banvitu u Turskoj.

Tok utakmice

Partizan je dekoncentrisano ušao u utakmicu, 'crno-beli' su napravili veliki broj grešaka, što su gosti donekle iskoristili i vodili sa 4:0 posle dva minuta. Prve poene za šampiona Srbije postigao je Murić sa linije za slobodna bacanja, da bi potom oba tima išla iz greške u grešku. Seriju promašaja prekinuo je Orelik dvema trojkama i tako odveo Ritas na 10:2, da bi dvocifrenu prednost gostima doneo Kavalijauskas.

'Crno-belima' je konačno krenulo u sedmom minutu, kada je Mačvan polaganjem prekinuo seriju Ritasa. Nošeni podrškom navijača košarkaši Partizana su uspeli da uzvrate udarac i preko Mačvana, Murića i Milutinova priđu na dva poena zaostatka (14:12). Vrlo brzo, šampion Srbije je izjednačio (16:16), ali je Ritas otišao na prvi odmor sa dva poena prednosti zahvaljujući Kavalijauskas.

Tokom prva tri minuta druge četvrtine viđen je niz promašaja, koji je ponovo, kao i u prethodnom periodu, prekinuo Ritas, a potom iskoristio greške Partizana za 24:16. Murić i Mačvan su nosili Partizan u tim trenucima, da bi prvom trojkom na utakmici za domaći tim Andrić 'crno-bele' primakao na 28:25. Do kraja prvog poluvremena, Ritas je održavao prednost, ali ona nijednog trenutka nije prelazila šest poena.

Gečevičijus je Ritas odmah odveo na plus devet na početku treće četvrtine, da bi Partizan uzvratio preko Milutinova i Marinkovića (43:37). Međutim, od tada, Ritas je serijom 6:0 koševima Juskevičijusa i Leslija otišao na plis 12 (49:37). Tepić je bio zaslužan za nalet Partizana, koji je potom preko Milutinovića u sedmom minutu četvrtine smanjio zaostatak na četiri poena (54:50).

'Crno-beli' su tada ponovo propustili da se još primaknu Litvancima, koji su u samom finišu četvrtine uspeli da se odvoje na šest poena prednosti (64:58). Dalo je pokušao da uputi šut pre isteka sirene, ali nije uspeo, međutim, pogodio je trojku sa više od pola terena, na oduševljenje navijača u "Pioniru".

Košarkaši Partizana su, međutim, Ritasu dozvolili da se potpuno probudi u prvih nekoliko minuta poslednjeg perioda, pošto su došli do dvocifrene prednosti (73:62). Orelik je bio taj koji je odveo goste na plus 11, a veliku pomoć je imao u Gečevičijusu i Lesliju, koji je ubrzo dobio Ritasu maksimalnih 14 poena prednosti (78:64).

Murić, Andrić i Gagić su iskoristili greške gostiju i primakli 'crno-bele' tri minuta pre kraja na osam poena zaostatka, ali su ih promašaji u ključnim trenucima koštali prilike da uđu u egal završnicu. Ritas je tako rutinski priveo utakmicu kraju, a šampion Srbije je na kraju uspeo da izbori poraz jednocifrenom razlikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve