Nova vest
Košarka

Četvrtak, 25.09.2014.

18:37

Španci brinu zbog stranaca, a mi?

Neuspeh na Svetskom kupu naterao je Špance da da dublje analiziraju stanje u košarci, a list Marka bavio se malim brojem domaćih igrača u španskim klubovima.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Ugledni list ustanovio je da od ukupno 215 igrača u Endesa ligi samo 84 jesu španske nacionalnosti (39%). Osim toga, od tih 84 desetorica su naturalizovani – Oleson, Savane, Diop, Lima...

Marka navodi da je još veći problem činjenica što je u pet evroligaških ekipa (Real, Barselona, Laboral Kuča, Unikaha i Valensija) tek svaki četvrti igrač domaći (24,6%).

“Na sastancima koje imamo sa stranim košarkašima u našoj ligi, i oni sami se čude kada vide koliko malo domaćih igrača ima u našim klubovima. To nema smisla“, kaže Alfonso Rejes, nekada reprezentativac Španije, a sada predsednik Asocijacije profesionalnih košarkaša.

U tekstu se navodi da bi to mogao da bude jedan od problema nacionalne košarke, kao i da bi to u budućnosti moglo da ostavi posledice na reprezentaciju Španije.

Kakva je situacija u Srbiji?

Kada je reč o Srbiji, naša dva najtrofejnija kluba Partizan i Crvena zvezda godinama unazad imaju po nekoliko stranaca u ekipi.

Prošle sezone boje crno-belih branili su Tarens Kinzi, Davis Bertans, Leo Vesterman, Žofre Lovernj i Boris Dalo, dok su za crveno-bele igrali Jaka Blažič, Demarkus Nelson, Čarls Dženkins, Blejk Šilb (potom i njegova zamena Oleksandr Lipovij).

Partizan pred novu sezonu ima finansijskih problema, ali tu su trojica stranaca (Dalo, Murić i Kozeloglu), a verovatno će doći još jedan. U Zvezdi su ostali Dženkins i Blažič od prošle sezone, a tu su i novi stranci – Markus Vilijams, Majk Cirbes.

Svetla tačka u tom pogledu jeste Mega Vizura, koja prošle godine nije imala nijednog stranca (osim Crnogorca Radovića), a sada je tu naturalizovani Turčin Dušan Čantekin.

Kakvo je vaše mišljenje – sputava li veliki broj stranaca razvoj domaćih igrača?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve