Nova vest
Košarka

Petak, 18.07.2014.

23:53

Čović: Spremni za transformaciju

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da ’crveno-beli’ u potpunosti podržavaju inicijativu za transformaciju srpskog sporta.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Vlada Srbije nedavno je najavila izmene Zakona o sportu u kome bi ključna tačka trebalo da bude privatizacija sporstkih kolektiva.

Transformacija sporta u cilju definisanja vlasništva je jedni način da sport u Srbiji preživi. Neophodno je da budemo svesni da je sport, pogotovo fudbal, više od sportskih manifestacija. Jednom rečju – industrija. Naši profesionalni klubovi neminivno treba da budu društva kapitala, a da bi se to dogodilo mora da usledi transformacija, privatizacija“, istakao je Čović.

Na konstataciju da je modela privatizacije mnogo, Čović je rekao:

Pre primene bilo kog, neophodno je da se konstatuje da su kao udruženja građana, klubovi po slovu zakona neprofitabilne organizacije. Ali, u praksi znaju da budu i te kako profitabilne, ako pričamo o profesinalnim klubovima. S druge strane, ako su amaterski, onda treba da igraju u amaterskom rangu. Kod nas se, zapravo, dešava da neprofitne organizacije služe za ostvarivanje ličnog profita, i to tražeći novac od drugih. Ovo vreme je iza nas“.

Čović je istakao da je sada pravo vreme da se vidi koliko vredi naš sport.

Imamo klubove sa njihovim imenima, ali je malo urađeno na valorizaciji njihovog brenda, čime bi se obezbedio dodatni kapital. U slučaju brendova sa velikim brojem navijača, ključni zadatak države u procesu privatizacije je da ih sačuva, a time sačuva i vezu navijača sa brendom. Ako Zvezdu i Partizan, kao nacionalne brendove, upoređujemo sa španskim modelom, zašto onda navijači ne bi bili akcionari kluba“, naglasio je Čović i dodao da ne isključuje mogućnost da država bude partner nekom klubu.

Prvi čovek Zvezde je takođe istakao da su u njegovom klubu svi spremni za privatizaciju, kad god da se ona desi.

Ne bih mogao da kažem vremenski rok, ali nikada nismo bili bliže tome i mi u Zvezdi smo spremni“, završio je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve