Nova vest
Košarka

Petak, 11.07.2014.

18:28

LeBron: Vraćam se kući!

Bomba je odjeknula iz Severne Amerike. LeBron Džejms je odlučio da se vrati u Klivlend Kavalirse!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

On je u Kavalirsima igrao od 2003. do 2010. godine, nakon čega je prešao u Majami sa kojim je osvojio dve titule u četiri uzastopna NBA finala.

Nakon što je 2010. napustio Klivlend navijači tog kluba bili su besni na njega, ali sada je odlučio da se vrati i da im se oduži.

„Pre nego što je bilo ko mario gde ću igrati košarku, ja sam bio klinac iz severnoističnog Ohaja. Tamo sam prohodao. Tamo sam potrčao. Tamo sam zaplakao. Tamo sam prokrvario. To je posebno mesto u mom srcu. Ljudi tamo su me videli kako odrastam. Nekada imam osećaj da sam njihov sin. Njihova strast je nekada prevelika, ali ona me motiviše. Želim da im dam nadu. Želim da ih inspirišem. Moj odnos sa severnoističnom Ohajom je iznad košarke. To nisam video pre četiri godine, ali sada to vidim. U Majami sam otišao zbog Vejda i Krisa Boša. Žrtvovali smo se da sačuvamo Judonisa Haslema. Voleo sam da budem stariji brat Mariju Čalmersu. Verovao sam da tamo možemo da napravimo nešto magično zajedno. I to smo i uradili. Najteža stvar kod odlaska je što napuštam to što smo zajedno napravili. Sa nekima od njih sam razgovarao, sa ostalima ću tek razgovarati. Ništa ne može da promeni ono što smo napravili. Mi smo braća do kraja života. Želim da se zahvalim i Mikiju Arisonu i Patu Rajliju za četiri neverovatne godine“, rekao je LeBron između ostalog za Sports ilustrejted.

Džejms je prosečno tokom 11 sezona u NBA ligi beleži 27,5 poena, 7,2 skoka i 6,9 asistencija po utakmici.

U ekipi Klivlenda sarađivaće sa trenerom Dejvidom Blatom koji će tako imati veliku šansu da u uzastopnim sezonama postane šampion Evrolige i šampion NBA lige.

Blat će raditi sa četiri prva pika – osim LeBrona tu su još Kajri Irving, Entoni Benet i Endru Vigins. Uz to, Tristan Tompson i Dion Vejters bili su četvrti pikovi. Klivlend je čim je LeBron objavio svoju odluku postao prvi favorit za titulu.

„Pišem ovaj esej jer želim da objasnim šta mislim bez prekidanja. Ne želim da niko pomisli: ’On i Erik Spolstra se nisu slagali. On i Rajls se nisu slagali... Majami nije mogao da napravi dovoljno dobar tim.’ To apsolutno nije tačno. Ne pravim konferenciju za novinare ili žurku. Posle ovoga, vreme je za rad.

Kada sam napustio Klivlend, imao sam misiju. Želeo sam titule i osvojio sam dve. Ali Majamiju je taj osećaj već bio poznat. Ovaj grad nije imao taj osećaj veoma dugo. Moj cilje još uvek da osvojim što više titula. Ali ono što mi je najvažnije je da vratim trofej u severoistočni Ohajo. Uvek sam verovao da ću se vratiti i završiti karijeru tamo. Nisam ni pomišljao da postanem slobodan agent na kraju sezone. Ali imam dva sina i moja supruga Savana je trudna sa devojčicom. Počeo sam da razmišljam gde bih voleo da mi deca odrastaju i kako bi bilo da to bude u mom rodnom gradu. Razmišljao sam o drugim timovima, ali nisam nigde mogao iz Majamija nego u Klivlend. Ne obbećavam titulu, znam koliko je teško do nje doći. Sada nismo spremni za to. Naravno, želim da je osvojimo sledeće sezone, ali to nije realno. U situaciji sam da sam u mladom timu sa novim trenerom. Ja ću biti jedan od najstarijih. Mislim da mogu da pomognem Kajriju Irvingu da postane jedan od najboljih bekova u ligi. Mislim da mogu da pomognem Tristanu Tompsonu i Dijonu Vejtersu. I jedva čekam da se ponovo vidim sa Andersonom Varežaom, jednim od mojih omiljenih saigrača. Spreman sam za novi izazov. Vraćam se kući.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve