Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 07.07.2014.

12:31

Blat najbolji trener Evrolige

Bivši trener Makabija Dejvid Blat dobitnik je trofeja “Aleksandar Gomeljski” koji se svake godine dodeljuje najboljem treneru Evrolige.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kako se navodi na sajtu takmičenja, treneri evroligaških klubova proglasili su Blata za najboljeg, pošto je u sezoni 2013/2014 osvojio Evroligu sa Makabijem, prvi put posle osam godina.

On je na kraju sezone napustio Makabi i preuzeo Klivlend Kavalirse u NBA ligi

Glasovima trenera drugo mesto zauzeo je Luka Bjanki iz Armanija, a trener Real Madrida Pablo Laso treće.

Nagrada “Aleksandar Gomeljski” dodeljuje se u čast legendarnog ruskog trenera koji je sa Rigom osvojio prve tri titule u Evroligi, od 1958. do 1960. godine. Gomeljski, kojeg zovu ‘ocem košarke’ u SSSR i Rusiji, osvojio je Evroligu i sa ekipom CSKA iz Moskve 1971. godine. Umro je 2005. godine u 77. godini i tada je ustanovljena nagrada za najboljeg trenera Evrolige.

Prvi osvajač nagrade bio je Pini Geršon iz Makabija, 2006. i 2008. godine nagrađen je Etore Mesina iz CSKA, a dva puta trofej je osvojio i Željko Obradović iz Panatinaikosa, 2007. i 2011. godine.

Trener Partizana Duško Vujošević za najboljeg trenera Evrolige proglašen je 2009. godine, godinu dana kasnije trofej je dodeljen Šaviju Paskvalu iz Barselone, zatim treneru Olimpijakosa Dušanu Ivkoviću, dok je prošle godine za najboljeg proglašen Jorgos Barcokas iz Olimpijakosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve