Nova vest
Košarka

Utorak, 01.07.2014.

14:33

Sale o ciljevima, Bobiju, Mačvanu

Selektor košarkaška Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je osnovni cilj da se ekipa vrati u borbu za medalje, ali da nema definisani zadatak na SP u Španiji.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

U odnosu na preliminarni spisak, otpalo je deset igrača, ali je nacionalnoj selekciji priključen kapiten Crvene zvezde Telekom Marko Simonović.

Đorđević je naveo objašnjenja za skraćenje spiska, Erceg je povređen, Savanović je ustupio mesto mlađima, Marjanović se ne uklapa u sistem, dok je kao problem Mačvanu navedena "nedefinisana pozicija na kojoj igra".

"Nezahvalno je pričati o rezultatskim ciljevima, možete i vi (mediji) da ih postavite. Osnovni cilj je da se reprezentacije vrati u borbu za medalje, što je jedan ozbiljan i zahtevan zadatak", rekao je Đorđević.

Srbija je poslednju medalju na svetskim prvenstvima osvojila 2002. godine.

"Taj put ne zavisi samo od jednog faktora, već od mnogo njih. Tu su potrebni mirnoća, želja, ambicija, glad za reprezentacijom. Ali i da savezni selektor napravi što manje grešaka i da nema povreda", naveo je Đorđević.

O samim ciljevima na šampionatu selektor nije mogao ništa više da kaže, već je novinare podsetio koliko je grupa teška.

"Španija je apsolutni favorit, možda čak i za zlato. Brazil je javno rekao da ide na medalju, Francuska je prvak Evrope, Iran šampion Azije...A moramo da poštujemo i svog prvog protivnika Egipat", istakao je Đorđević.

Đorđević je objavio spisak od 20 igrača za Mundobasket u Španiji, koje će biti održan od 30. avgusta do 14. septembra, a naglasio je da su svi igrači sa kojima je razgovarao "dali bezuslovni pristanak" da igraju za reprezentaciju.

Veći deo sastanka sa novinarima protekao je u razgovoru o sastavu i odsustnim igračima. Selektor je rekao da probleme sa povredama imaju Vladimir Lučić i Vladimir Micov, ali da očekuje da će oni biti sposobni da se priključe timu.

Zoran Erceg, prema selektorovim rečima, ima povredu koja zahteva duže lečenje pa zato nije na spisku, a Duško Savanović je izostavljen zato što je ovaj tim "okrenut budućnosti" i da na toj poziciji ima igrača koji mogu duže da služe nacionalnom timu.

Milana Mačvana, Bobana Marjanovića i Milenka Tepića, međutim, nema iz taktičkih razloga.

Đorđević je naveo da je Mačvan "dugo lutao" sa pozicijom, ali da on veruje da je igrač Galatasaraja krilni centar, i da još nije fizički spreman da igra na toj poziciji na predstojećem turniru.

"Bobi je izuzetan momak i jako dobar čovek, ali reprezentacija nema vremena da se prilagodi njegovoj atipičnosti, malo je vremena. Osim toga, u nekim utakmicama koje su bile bitne za njegov klub nije odigrao na najvišem nivou, pogotovo u odbrani. Znajući sve ovo, nisam hteo da ga zovem na ovaj spisak da bi on posle otpadao", rekao je Đorđević.

"U ovom trenutku ima igrača koji imaju prednost u odnosu na Tepića. On je izuzetan profesionalac, podigao je formu od kada se vratio u Partizan, ali ne igra ime košarku, nego sve ostalo", objasnio je Đorđević.

Igrači iz NBA Nemanja Nedović i Ognjen Kuzmić će se kasnije priključiti timu, zbog zahteva njihovog kluba Golden Stejta, a sa reprezentacijom biti i povređeni Dragan Milosavljević.

"Rekao sam to Gagiju, a evo i javno da ga pozovem da bude s nama, da s nama radi svoju terapiju i svoje vežbe. Mi ga izuzetno cenimo i želimo da mu na ovaj način pomognemo da oseti da nije sam", zaključio je Đorđević.

Okupljanje reprezentacije zakazano je za 9. jul u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve