Nova vest
Košarka

Sreda, 18.06.2014.

17:47

CZT: Neujednačen kriterijum suđenja

Zaključak sednice Predsedništva KK Crvena zvezda Telekom je da je u drugoj utakmici finala plej-ofa kriterijum suđenja bio neujednačen.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Na redovnoj sednici je osim uobičajenih tačaka dnevnog reda o svakodnevnom funkcionisanju kluba analiziran i dosadašnji tok finalne serije KLS.

Poseban akcenat je bačen na kvalitet suđenja i, kako se navodi u saopštenju, “pritiske najrazličitije vrste koji se od strane Partizana vrše na arbitre i prete da ugroze regularnost takmičenja“.

Izveštaj sa kompletnom analizom, u kome su iznete zamerke na drugu utakmicu finalne serije članovima Predsedništva prezentovao je Mirko Pavlović.

Izlaganje Pavlovića prenosimo u celosti i bez izmena.

Uradili smo detaljnu i stručnu analizu suđenja. Uočili smo brojne nepravilnosti i stručni štab je smatrao za shodno da se o tome obaveste članovi Predsedništva. Istina je da smo čestitali Partizanu na pobedi u drugoj utakmici, ali nakon pažljivog pregledavanja video snimka došli smo do zaključka da je postojao neujednačen kriterijum suđenja. Poređenjem igre u odbrani naših spoljnih igrača na bekovima Partizana, nasuprot igre u odbrani unutrašnjih igrača Partizana nad našim centrima došli smo do zaključka da tokom čitave utakmice nije postojao ujednačen kriterijum prilikom dosuđivanja ličnih grešaka. Našim bekovima suđen je svaki kontakt, dok je sa druge strane centrima Partizana dozvoljena prilično gruba igra što je imalo presudan uticaj na konačan ishod“.

“Očigledno je da je posle Zvezdine pobede na startu finalne serije Partizan izvršio veliki pritisak i to na najrazličitije načine. Stvorena je specifična medijska slika, a evidentno je da su celokupnoj atmosferi posebno podlegli sudije Milija Vojinović i Vladimir Jevtović. Na Predsedništvu smo zbog toga zajednički izrazili veliku zabrinutost s obzirm da su za treći meč određene sudije Jovčić, Nešković i Glišić. Naša zabrinutost utemeljena je, upotrebiću blag izraz, na specifičnom odnosu koji ovi arbitri imaju sa KK Partizan. Takođe, sudija iz treće grupe Aleksandar Glišić je pre početka finalne serije od strane ljudi iz Partizan bio okarakterisan kao onaj kome se „ne veruje“. Očigledno je da je on sada pod posebnom lupom, a s pravom se pitamo kako će se ponašati i druga dvojica arbitara, kakav pritisak se na njih vrši i da li će to uticati na njihove“.

“Da ogroman pritisak postoji i da ne pričamo u prazno, govore dokazi. Naime, zbog pretećih poziva i poruka sudija Uroš Obrknežević je posle prve utakmice finala plej-ofa posetio MUP i prijavio ceo slučaj. Pitanje je kako sudije uopšte i mogu da sude slobodno kad Duško Vujošević javno i svakodnevno proziva sve vodeće ljude ove zemlje i niko mu ne može ništa. Zamislite šta se onda tek dešava sudijama kad niko ne vidi i ne čuje. Najbolji primer za to je i ovaj slučaj sudije Obrkneževića. Ipak, i pored svega toga želimo da verujemo da će sve sudije uspeti da budu na visini zadatka, da će pokazati neophodnu hrabrost i da će pošteno suditi preostale utakmice kako bismo imali regularne uslove da vidimo koja ekipa je na terenu bolja“, zaključio je Pavlović, predstavnik KKCZT u Predsedništvu Košarkaške lige Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve