Nova vest
Košarka

Subota, 07.06.2014.

18:55

SL: Partizan poveo u polufinalu

Košarkaši Partizana zabeležili su prvi trijumf u polufinalnoj seriji plej-ofa Superlige, savladavši Radnički u Pioniru rezultatom 89:81.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

"Crno-beli“ su u drugoj deonici imali i 20 poena prednosti, međutim Radnički je trojkama u drugom poluvremenu stigao do neizvesne završnice.

Aktuelni šampion je prelomio duel u poslednjih nekoliko minuta, a trojka Tepića u finišu meča donela je domaćem timu dvocifrenu prednost koju je do kraja smanjio Katnić sa linije slobodnih bacanja.

Branioci titule su regularni deo lige završili na prvom mestu sa 13 pobeda i jednim porazom, dok su Kragujevčani bili četvrti sa skorom 8-6.

Ovi timovi su se dva puta sastali u Superligi, a oba puta je slavio beogradski klub, na gostovanju u prvom kolu rezultatom 76:69, a potom i na svom terenu u osmoj rundi sa 96:78.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bogdan Bogdanović sa 22 poena (8/15 iz igre), a zabeležio je i 8 asistencija, Milenko Tepić je ubacio 14 (4/8 za tri poena), uz to je imao i 9 skokova, dok je na korak od dabl-dabl učinka bio Nikola Milutinov (8p, 10sk).

Na drugoj strani Marko Marinović je mogao do tripl-dabla, ali mu je za to nedostajala jedna asistencija i dva skoka (16p, 8sk, 9as), ali je ipak najbolju partiju u gostujućem timu pružio Dušan Mlađan sa 24 poena, od toga 6 trojki. U ekipi Radničkog nije bilo Stefana Jovića, Jovana Novaka, Marka Brkića, dok Sava Lešić nije ulazio u igru.

Domaći tim je imao sve karte utakmice u svojim rukama na početku meča, stekao je i dvocifrenu prednost na kraju prve deonice, međutim u nastavku je Radnički najavio da ima potencijala da se vrati u utakmicu, naročito posle trojke Katnića u poslednjoj sekundi prvog poluvremena.

Nastavak meča je potpuno pripao gostima, Partizan nije iskoristio tri uvodna napada, što je Radnički kaznio trojkama i stigao na svega posed zaostatka. Ipak, u finišu su domaći bili koncentrisaniji, a ekipa Miroslava Nikolića nije uspela da održi šuterski ritam, a prelazak na unutrašnju igru gotovo da nije bio moguć.

Radnički je uputio čak 42 šuta za tri poena, pogodio je 14, dok je Partizan imao šest skokova više, što je i presudilo na kraju, Milutinov je na isteku pretposlednjeg minuta uhvatio dve lopte u napadu i praktično onemogućio protivnika da ima koji napad više.

Druga utakmica je na programu u utorak, domaćin je Radnički, a u finale će ekipa koja prva stigne do dve pobede u seriji.

Tok meča

Za Partizan će utakmicu početi Milenko Tepić, Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Žofre Lovernj i Nikola Milutinov, dok se Miroslav Nikolić odlučio za petorku koju čine Marko Marinović, Miloš Dimić, Nikola Kalinić, Stefan Birčević i Miloš Janković.

Utakmica je startovala u brzom ritmu, posle promašaja Tepića Radničkom se otvorila prilika za kontranapad, ali je usledio protivudar domaćeg tima koji je realizovao Milutinov zakucavanjem.

Suprotno svojoj šuterskoj filozofiji, Kragujevčani su bazirali svoju igru na visokim igračima, a Birčević je doveo svoj tim u prvo vođstvo igrom 2+1. Problem za Partizan su predstavljale dve rane lične greške Davisa Bertansa, a u Birčevićevom stilu reagovao je Lovernj, međutim promašio je dodatno slobodno bacanje.

Marinović je svojom prvom trojkom doneo prednost Radničkom od 6:4. Trojkom Bertansa i dobrom kombinacijom Bogdanovića i Tepića Partizan je preuzeo vođstvo, 11:8. U drugom delu prve deonice gotovo da nije bilo odbrana na obe strane, Marinović je ubacio dve trojke, a na to je odgovarao Bogdanović, održavajući prednost domaćih.

Serijom 7:0, posle tehničke greške Birčevića Partizan je stigao do dvocifrene prednosti, a Bogdanović je polaganjem u poslednjoj sekundi postavio 27:14, što bio rezultat posle prvih 10 minuta.

Radnički je ponovo dobro ušao u četvrtinu, Balmazović, Janković i Marinović su pogađali za smanjivanje razlike, međutim domaći su na svaki koš protivnika imali odgovor i održavali dvocifrenu prednost, 34:24. Gagić je posle duela sa Mlađanom morao da napusti parket, a njegov kolega sa centarske pozicije Milutinov je zakucavanjem iz ofanzivnog skoka doneo najveću prednost domaćima, 41:27.

Iako na startu utakmice pokazali naznake unutrašnje igre, košarkaši Radničkog su u drugoj deonici gotovo u svakom napadu šutirali trojke, uglavnom su promašivali, što je Partizan koristio kontranapadima, a posle jednog od njih Bogdanović je doneo +19 za Partizan, 49:30.

Način igre Radničkog najbolje je odslikavala situacija kada je Mlađan bio usamljen u kontri, ostao je na liniji za tri poena i promašio, posle čega je Bogdanović trojkom povećao prednost domaćih na 20 poena.

Posle nesportske greške reprezentativca Srbije Marinović je realizovao slobodna bacanja, a u poslednjoj sekundi Dušan Katnić je ubacio trojku sa preko deset metara, 52:39, što je bio rezultat poluvremena.

Početak treće deonice pripao je Radničkom, Mlađan je postigao dve trojke, dok Partizan nije uspeo da iskoristi uvodna tri napada, do pogotka Milutinova. Nastavio je dobru seriju Marinović, ubacio je još jedan šut van linije 6,75 za svega posed zaostatka, 54:51.

Potpuni egal sprečio je Dalo poenima sa linije slobodnih bacanja, a potom se i Bogdanović ponovo upisao u strelce, da bi Milutinov posle prekršaja realizovao penale za 60:51. Kalinić je ponovo uneo neizvesnost trojkom, ali je onda Bogdanović iz okreta u poslednjoj sekundi napada, od table ubacio šut za tri poena i 63:54.

Nastavljena je igra koš za koš, a Radnički je ponovo napravio seriju, Mlađan, Birčević i Kalinić su zabeležili sedam poena za 63:59, međutim razliku je ponovo podigao Tepić, trojkom, 66:59.

U finišu treće deonice precizni su bili Birčević sa jedne i Musli sa druge strane, da bi u poslednjoj sekundi Mlađan ubacio trojku za 70:64.

Preko Katnića je Radnički smanjio na četiri poena razlike, Pavlović je potom sjajno zakucao, međutim odgovor je stigao u vidu trojke, ponovo je precizan bio Dušan Katnić, za 72:69. Bertans je ubacio trojku, ali je Birčević sprečio da domači tim napravi veću razliku, 75:71, međutim Mlađan je nastavio rat trojkama, za 75:74.

Pavlović je preuzeo ulogu lidera u ekipi Partizana, iznudio je dva prekršaja protivnika, ali je zabeležio samo jedan poen sa linije slobodnih bacanja. Zanimljiva situacija se dogodila u šestom minute poslednje deonice, Bogdanović je trebalo da izvede aut, ali ga je u tome sprečio trener Radničkog Muta Nikolić. Sve je prošlo bez posledica.

Tepić je bio neprecizan sa penala, Pavlovića je potom izblokirao Birčević, ali je krilni igrač Partizana uspeo da iz drugog pokušaja zabeleži poene, 78:74. Tepić se iskupio za promašena bacanja trojkom, posle čega je sjajan prodor i zakucavanje zabeležio Birčević, 81:76.

Tačku na utakmicu stavio je Milenko Tepić na ulazu u poslednji minut, posle dva skoka Milutinova u napadu ostao je usamljen na liniji za tri poena i pogodio za 89:79.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve