Nova vest
Košarka

Subota, 07.06.2014.

14:23

Pre 21 godinu otišao je Dražen

Na današnji dan pre 21 godinu tragično je preminuo jedan od najboljih igrača u istoriji jugoslovenske košarke Dražen Petrović.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

7. juna 1993. godine ’košarkaški Mocart’ poginuo je u saobraćajnoj nesreći kod Denkendorfa u Nemačkoj.

Dražen je karijeru započeo u rodnom Šibeniku, a prvi uzor bio mu je brat Aleksandar Petrović. S njim je odlazio na prve treninge, i tako polaku ušao u sastav Šibenke.

Već tad bio je poznat po izrazitim radim navikama, koje su ga dovele do sportske besmrtnosti. Posle četiri godine u Šibenki, Dražen je četiri godine proveo u Ciboni, s kojom je postao evropski prvak. Potom je proveo sezonu u Real Madridu, gde mu je samo godinu dana bilo dovoljno da postane jedan od najomiljenihih košarkaša u Realu ikada.

Usledio je odlazak u NBA ligu, teško vreme na klupi Portlanda, pa potom odlazak u Nju Džersi Netse. U dve sezone u Nju Džersiju Dražen se konačno afirmisao u NBA ligi, pa je nakon njegove smrti tadašnji trener Netsa Čak Dejli izjavio:

“Znate kako se govorilo za Kenedija-Džoni, nikad nismo imali vremena da te dovoljno upoznamo. To osećam za Dražena, ponekad mislim da je sezona prošla toliko brzo i da nisam imao priliku da ga dobro upoznam”.

Dražen je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzu u Los Anđelesu 1984, pa potom srebro u Seulu 1988. godine. Sa istom reprezentacijom 1986. godine osvojio je bronzu na Svetskom prvenstvu, pa 1990. u Argentini i zlato.

U legendarnoj utakmici finala Olimpijskih igara 1992. u Barseloni sa Hrvatskom je osvojio srebrnu medalju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve