Nova vest
Košarka

Četvrtak, 08.05.2014.

18:03

Bodiroga: Mi smo taoci ABA lige

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Bodiroga izjavio je da je budućnost srpske košarke van regionalne Jadranske lige.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Funkcioner domaće košarkaške organizacije je naveo da su srpski klubovi taoci ABA lige, koju je uporedio sa autobuskom stanicom.

„Uđe Solnok, pa izađe, uđe Levski pa izađe. Nema kriterijuma, ono što je urađeno Igokei je sramota. Mislim da bi orijentacija ka nacionalnim ligama bila dobra i za druge zemlje, a ne igranje lige u kojoj se ne znaju pravila“, rekao je Bodiroga.

Bodiroga je svoj stav obrazložio neispunjavanjem obaveza iz ugovora koji su nacionalni savezi potpisali sa ABA ligom 2009. godine.

Apsurd je da naš četvrti klub mora da uplati 150.000 evra za učešće, koliko mi samo dajemo za tu ligu... Oni ništa nisu ispunili iz tog sporazuma. Mislim da nije jedini put do Evrope preko ABA lige, niko ne može da zabrani prvaku Srbije da igra neko inostrano takmičenje. Partizan je 1998. godine igrao domaću ligu bez stranaca i došao do fajnal-fora Evrolige. Mogli bismo mi sve ovo dublje da analiziramo, uzmite ko je sve osvajao Evroligu, uzmite primer Olimpijakosa, pa nije grčko prvenstvo najbolje u Evropi“, istakao je Bodiroga.

Srbija je na poslednjem F4 organizovanom u Beogradu ostala bez direktnog plasmana u Evroligu, pošto su Partizan i Crvena zvezda Telekom poraženi u polufinalnim mečevima od Cedevite i Cibone. "Crveno-beli" će ipak imati šansu za učešće u elitnom evropskom košarkaškom takmičenju kroz kvalifikacije.

Potpredsednik KSS potvrdio je da predata kandidatura za organizaciju Evropskog prvenstva 2015. godine.

"Ukrajina neće moći da organizuje šampionat, a videćemo kakva će biti odluka FIBA, odnosno da li će EP ugostiti jedna zemlja ili nekoliko. Tada ćemo znati da li je moguće da dobijemo bar jednu takmičarsku grupu, a naša i želja Ministarstva sporta ide u pravcu organizacije što više događaja", dodao je Bodiroga.

Na konferenciji za medije predstavljena su i imena trenera muških mlađih selekcija, a formiran je i B tim koji će voditi Oliver Popović.

Reprezentaciju za igrače mlađe od 20 godina selektovaće Dijan Mijatović, U18 ekipu predvodiće Aleksandar Bućan, godinu dana mlađe Vanja Guša, a Vladimir Đokić će trenirati košarkaše mlađe od 16.

Takođe, Dušan Domović Bulut imenovan je za selektora basket ekipe „tri na tri“, u skladu sa tendencijom FIBA da promoviše taj oblik košarkaške igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve