Nova vest
Košarka

Petak, 25.04.2014.

19:49

Smit kao Kecman, Partizan bez EL

Košarkaši Partizana nisu uspeli da savladaju Cedevitu u polufinalu ABA lige, poraženi su rezultatom 81:79, trojkom Nolana Smita u poslednjoj sekundi.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

"Crno-beli" su nekoliko momenata pre kraja meča imali pola koša prednosti, Tepić je šutirao za tri poena, promašio, a Smit je sa devet metara pogodio za pobedu.

Cedevita je imala prednost u prvoj deonici, ali je Partizan stigao do velikog preokreta u četvrtoj četvrtini, serijom 14:2, da bi vođstvo imali i u finišu, ali je na kraju presudio šut iz očaja beka Cedevite.

I to se dogodilo na četvrtu godišnjicu onog legendarnog pogotka Dušana Kecmana u finalu ABA lige protiv Cibone u Zagrebu.

Najefikasniji u redovima domaćeg tima bio je Aleksandar Pavlović, odigrao je fenomenalan meč, ubacio 25 poena, ali što je bilo najvažnije za njegov tim, nekoliko ključnih trojki u drugoj deonici. Takođe, u finišu meča je preuzimao odgovornost, a u poslednjem minutu zabeležio je i dve blokade.

Bogdan Bogdanović je dodao 15, a Žofre Lovernj deseet poena, dok su na drugoj strani najefikasniji bili Miro Bilan (14p), Jusuf Nurkić (13p), dok je Goran Suton zabeležio dabl-dabl, 10 poena, 11 skokova.

Cedevita je odlično otvorila utakmicu, serijom 13:2, te do kraja prve četvrtine održavala visoku prednost, najviše zahvaljujući Bilanu koga centri Partizana nisu mogli da zaustave. Nešto bolja igra domaćih viđena je u nastavku, proradio je Pavlović, a zonska odbrana zagrebačkog kluba dozvolila je i Tepiću i Andriću da ubace trojke.



Posle pauze, na koju je Cedevita otišla sa viškom od četiri poena, "probudio" se i Bogdanović, serija 14:2 donela je preokret i višak od sedam poena za domaće pred poslednju deonicu. Izabranici Jasmina Repeše su organizovanije ušli u poslednju deonicu, a ključni momenat meča bio je nesportski faul Đorđa Gagića nad Nurkićem.

Krilni centar Cedevite je realizovao bacanja, a potom je Alan Rej bio precizan van linije za tri poena. U finišu je Pavlović bio veoma aktivan, pogađao je i blokirao, Partizan je u poslednji napad ušao sa pola koša prednosti, ali se onda dogodila već opisana situacija.

Tepić je čuvao vreme, šutirao u poslednjoj sekundi napada, međutim ostalo je još nekoliko sekundi na glavnom satu, Smit je istrčao do razdaljine od osam-devet metara od koša Partizana, uputio šut, lopta se nećkala, ali je na kraju ipak ušla u koš.

Posle poraza Crvene zvezde Telekom u duelu sa Cibonom, finale ABA lige, koje je na programu u nedelju u Kombank Areni igraće dva hrvatska tima, Cibona i Cedevita.

Tok meča:

"Crno-beli“ su regularni deo meča završili na trećem mestu tabele sa 18 pobeda i osam poraza, dok je Cedevita zabeležila trijumf više i zauzema drugu poziciju.

Učesnici polufinala regionalne lige su igrali dva puta ove sezone u ABA ligi, Zagrepčani su slavili na svom parketu 68:65, dok je branilac trofeja bio siguran u Pioniru sa 77:68.

U Kombank Areni petnaestak minuta pre početka utakmice bilo je oko desetak hiljada ljudi, a velike ovacije navijača dobio je bivši igrač Partizana Jan Veseli, koji je došao da podrži svoj nekadašnji tim.

Partizan startuje utakmicu sa petorkom koju čine Milenko Tepić, Bogdan Bogdanović, Aleksandar Pavlović, Žofre Lovernj i Nikola Milutinov.

Na drugoj strani su Nolan Smit, Marino Baždarić, Luka Babić, Miro Bilan i Goran Suton.

IV četvrtina

Pavlović je "ugurao" protivnike u reket i poentirao, ali je Nurkić pogodio i anulirao rezultat u poslednjoj deonici. Partizan igra bez klasičnog centra, na poziciji "petice" je Lovernj, dok krilnog centra igra Bertans. Smit i Nurkić nisu uspeli da poentiraju, a "zonu" Cedevite Pavlović nije iskoristio, 67:59.

Posle tajm-auta Suton je ubacio trojku, a novi hendikep za Cedevitu je četvrta lična greška Nurkića, nad Tepićem pod svojim košem. Bek Partizana je bio polovično precizan, ali je u sledećem napadu Pavlović pogodio van linije 6,75 za 73:62. Nesportski faul Gagića kažnjen je sa pet poena, bacanjima Nurkića i trojkom Smita, da bi potom Nurkić zaradio peti prekršaj, 73:67.

Svojom drugom trojkom Babić je nastavio seriju Cedevite od 8:0 i smanjio razliku na jedan posed, zbog čega je Vujošević morao da zatraži minut odmora, 73:70. Bertans je promašio još jednu trojku, a igrači imaju velikih poteškoća sa klizavim parketom, Smit i Rej su se dva puta okliznuli, međutim košarkaši Cedevite su uspeli da poentiraju za 73:72.

Pavlović je realizovao slobodna bacanja, potom odigrao dobru odbranu na Reju, koji je faulirao Gagića. Centar domaćih je pogodio samo jedno, za 77:76, međutim promenu je doneo Bilan pred poslednji minut.

III četvrtina

Posle po dva poena na obe strane, Cedevita je izgubila loptu, da bi potom Lovernj i Gagić zajednički krenuli na ofanzivni skok i poslali loptu u aut. Kapiten Partizana je izborio slobodna bacanja posle prekršaja Bilana i smanjio na 43:40.

Cedevita je ispunila bonus već posle 2,5 minuta, a Lovernj je ponovo bio precizan za 43:41, posle čega je Partizan krenuo sa zonskim presingom što je rezultiralo izgubljenom loptom. Gagić je iskoristio prostor i pogodio sa poludistance, a Tepić ukrao loptu i zakucao za vođstvo Partizana od 46:40.

Gagić je u pravom elementu, nije ga poremetila izgubljena lopta, snašao se pod košem, poentirao, a potom i iskoristio slobodno bacanje. Prethodno je oko 13.500 gledalaca u Areni imalo priliku da vidi odličnu blokadu Lovernja. Za četiri minuta Partizan je napravio seriju od 14:2.

Partizan igra veoma aktivnu odbranu, Cedevita pokušava šutevima sa distance, ali ne uspeva, Babić je promašio trojku, a potom Suton faulirao Tepića. Veliki problem za ekipu iz Zagreba je ispunjeni bonus, a "crno-beli" su gotovo nepogrešivi sa linije slobodnih bacanja u trećem periodu, 51:45.

Dve blokade Nurkića donele su dodatnu dozu samopouzdanja igračima Cedevite, serijom 7:0 stigli su do minimalnog vođstva, 52:51. Bogdanović je preokrenuo svojom drugom trojkom, a Nurkić je nastavio da pravi probleme Milutinovu, iznudio je njegov četvrti prekršaj, realizovao slobodna bacanja za 54:54.

Bogdanović je ubacio još jedan šut sa distance, na šta je reagovao Ramljak, posle bek dor pasa Nurkića, međutim Bertans je pogodio trojku, za 60:56.

Nurkić je u tim trenucima bio jedini raspoloženi igrač u timu Cedevite, iznudio je novi faul protivničkih centara, ali pogodio samo jedno slobodno bacanje, 60:57. Najveću prednost Partizanu u dosadašnjem delu meča doneli su Bertans i Bogdanović, 64:57, što je rezultat posle treće deonice.

II četvrtina

Posle prva dva propuštena napada na obe strane Milutinov je pogodio za dva, ali potom i načinio treći prekršaj, ovoga puta nad Jusufom Nurkićem, što je omogućilo nov napad gostima i pogodak Alana Reja, 29:18.

Problem sa ličnim greškama i za Nurkića, faul nad Bertansom je bio njegov treći, ali je Letonac promašio oba slobodna bacanja, da bi potom Ramljak napravio grešku u koracima. Nastavile su se greške domaćih, posebno je bizaran potez Dejana Muslija kojim je "proigrao" Smita u kontri, što je američki plej iskoristio za 33:18.

I dalje jedini raspoloženi u Partizanu je Pavlović, pogodio je dve uzastopne trojke, ali veliki problem domaćem timu predstavlja građenje lopte pod svojim košem. Posle serije od 6:0 u režiji bivšeg reprezentativca, Jasmin Repeša je morao da zatraži minut odmora, 34:24.

"Rat" trojkama se dogodio na isteku 18. minuta, Bogdanović i Andrić su bili precizni za domaće, a Babić za Cedevitu, 38:32. Zagrebački tim je zonskom odbranom dozvolio još jedan pogodak za tri poena, precizan je bio Tepić za 39:35.

I četvrtina

Prvi napadi prošli su bez poena sa obe strane, Partizan je u odbrani 1-3-1, a neprecizni u napadu bili su Tepić i Bogdanović, a Milutinov je već posle tri minuta napravio dve lične greške.

Prve poene na meču postigao je Nolan Smit, posle polaganja i dodatnog slobodnog bacanja bio je precizan još jednom za 5:0, a Partizan je tek posle četiri minuta uspeo da ubeleži poene. Miro Bilan je povisio na 7:2, a Smit je u kotri povisio na 9:2, posle izgubljene lopte Lovernja.

Posle nova četiri poena gostiju, trener Partizana Duško Vujošević zatražio je tajm-aut, a posle minuta odmora Pavlović je pogodio prvu trojku za domaće, 13:5.

Jedini raspoloženi igrač u taboru Partizana bio je Pavlović, za gotovo četiri minuta postigao je pet poena, polovinu od ukupnog timskog, dok centri beogradske ekipe imaju velikih problema sa Bilanom i Sutonom, zajedno su ubacili deset poena, a posle jednog pogođenog bacanja Pavlovića bilo je 22:11 za Cedevitu.

Posle Bogdanovićevih bacanja precizan je bio Nurkić na drugoj strani, da bi potom na trojku Bertansa odgovorio Suton za konačnih 27:16 na kraju prve četvrtine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1122 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve