Nova vest
Košarka

Četvrtak, 12.12.2013.

20:45

Novo čudo Partizana u Istanbulu!

Košarkaši Partizana NIS ostvarili su čudesnu pobedu u Istanbulu protiv Fenerbahčea sa 79:77 i došli na korak od Top 16 faze Evrolige.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Partizan je ispustio +17 iz prve četvrtine, ali je sjajnom igrom u poslednjem periodu ostvario prvu pobedu u gostima u EL posle dve godine.

Istakli su se Kinzi sa 20, Bogdanović sa 19, te Milosavljević i Lovernj sa po 18 poena. Crno-beli kolo pre kraja grupne faze imajuskor 3-6, a ukoliko Nanter izgubi od Budiveljnika u petak, biće ispred Francuza pred odlučujuću nedelju.

Posle legendarne pobede nad Huventudom u finalu 1992. godine, ova bi se mogla nazvati novim čudom u Istanbulu. Partizan je uspeo da savlada jednog od glavnih favorita takmičenja, ekipu koju predvodi Željko Obradović, a koja je do ovog četvrtak imala samo jedan poraz.

Crno-beli su fenomenalno šutirali, pogodili 11 trojki iz 18 pokušaja, i izgubili samo osam lopti, što su bili ključni statistički aspekti. Crno-beli su nakon perfektnog prvog perioda (30:17), upali u krizu u naredna dva (29p), ali su u poslednjem odigrali sjajno u odbrani, ukrali nekoliko lopti za lagane poene i srušili Fenerbahče usred Istanbula.

Partizan je sada na korak od Top 16 faze, međutim, ništa nije gotovo. Nanter, koji ima takođe tri pobede, u petak gostuje Budiveljniku. Ukoliko Ukrajinci slave, odlučiće poslednje kolo u kojem Partizan dočekuje CSKA (obezbedio drugo mesto), a Nanter ekipu Fenerbahčea, a teško je očekivati da će Obradović dozvoliti novo iznenađenje.

Verovatno meč sezone odigrao je Amerikanac Tarenz Kinzi koji je imao 11 poena u prvoj četvrtini i još devet u poslednjoj (5/11 dva, 2/4 tri), 5 ukradenih lopti, 4 asistencije i 3 sjajne rampe, za ključnu rolu u pobedi crno-belih.

Do samog finiša Partizan su u igri održavali sjajni Bogdan Bogdanović sa pet trojki iz sedam pokušaja, 5 asistencija i 4 skoka, a u završnici su ga usporili faulovi.

Odličan je bio i kapiten Dragan Milosavljević sa četiri trojke (tri u 1/4) i po 5 skokova i asistencija. Kinzija je u završnici najbolje pratio Žofre Lovernj (8/11 dva) koji je uz nekoliko zakucavanja imao i 5 skokova.

Fenerbahče je predvodio Emir Preldžić sa 21 poenom, 7 asistencija i 6 skokova za indeks 33, po 14 su ubacili Bojan Bogdanović i Luka Žorić, dok je 11 dodao Bo Mekejleb uz 6 asistencija i 5 skokova. Nemanja Bjelica je postigao 8 poena uz 3 skoka i 2 asistencije.

Grupa A
CSKA – Barselona 79:65 (20:21, 22:10, 11:21, 26:13)
Fenerbahče Ulker – Partizan NIS 77:79 (17:30, 20:9, 23:20, 17:20)

Petak:
18.00 Budiveljnik – Nanter

Tabela
1. Fenerbahče Ulker 7-2
2. CSKA Moskva 6-3
3. Barselona 6-3
4. Partizan NIS 3-6

5. Nanter 3-5
6. Budiveljnik 1-7

Fenerbahče Ulker – Partizan NIS 77:79 (17:30, 20:9, 23:20, 17:20)

Crno-beli su ponovo odlično otvorili meč u Istanbulu, snažnom odbranom su zaustavili domaćina, a agresivnim napadom i koševima Lovernja i Kinzija povel 5:0, a potomtrojkama Milosavljevića (2) i Bogdanovića stigao na 16:7.

Nakon nekoliko neuspešnih napada i greški sa obe strane, Lovernj je zakucao za prvu dvocifrenu prednost, a onda su Kinzi (2) i Milosavljević ubacili još tri trojke za ogromnih 26:9, tri minute pre kraja prvog perioda.

Bogdanović je košem sa poludistance prekinuo seriju crno-belih, ali je uzvratio Kinzi, neposredno pre nego što je Amerikanac promašio prvi šut Partizana za tri, iz tek šestog pokušaja. U finišu perioda Fener veže dva koša, ali Bogdanović pogađa u poslednjim sekundama za neverovatnih 30:17 posle deset minuta.

Partizanovih 30 poena za jednu četvrtinu predstavljaju presedan u igri crno-belih, s obzirom da je prepoznatljiv po igri na mali broj poena. Ipak, Kinzi sa 11 poena i Milosavljević sa 9, sve trojkama (3/3) su doneli veoma efikasan prvi period u Istanbulu.

Međutim, Partizan je potpuno zakazao u drugom periodu, stao je šut crno-belih, a nije bilo reakcije centara, kao i tokom prethodnog dela sezone. Pet minuta srpski šampion nije uspeo da postigne koš, što Fener koristi i serijom 1:0 smanjuje na 30:28. Konačno na isteku šestog minuta Milosavljević je pogodio skok šut sa poludistance za prekid serije domaćina i povratak samopouzdanja crno-belih.

Partizan je uspeo da u poslednjim minutima poluvremena zaustavi nalet Turaka, nije bilo mnogo poena, da bi u poslednjem minutu Bogdanović pogodio prvu trojku za crno-bele u drugoj četvrtini za +4. Ipak, Fener košem Bjelica smanjuje razliku na 39:37, posle prvog poluvremena.

Tako su crno-beli i drugi put u četiri dana ispustili 17 poena prednosti na poluvremenu, proteklog vikenda u Mađarskoj protiv Solnoka koji je na kraju slavio u ABA ligi.

Početak drugog poluvremena obeležila su dva Bogdanovića sa po trojkom na obe strane, da bi novu za Fener pogodio Preldžić za prvo vođstvo Fenerbahčea - 45:42. Lovernj u međuvremenu promašuje dva šuta, a Preldžić košem preko ruke rivala odvodi domaćina na +5, pa Duško Vujošević traži tajm-aut kako bi vratio svoj tim u igru.

To daje rezultat, Milosavljević iz teške pozicije pogađa prvu trojku od uvodnog perioda kada je imao 3/3, ali Mekejleb održava domaćina korak ispred. Usledio je period sjajne igre oba tima, Žorić sa jedne strane veže dva koša uz zakucavanje, a s druge iz reketa poentiraju Lovernj (uz dodatno slobodno) i Milosavljević, koji takođe zakucava. Ipak, Partizan novim greškama omogućava Feneru da pobegne na +8 (58:50).

Bez pomoći očajnih centara Partizan ne uspeva da se vrati u vođstvo, što zbog manjka opcija u napadu, što zbog čestih 'rupa' u odbrani, ali Bogdanović serijom od pet poena i Lovernj košem sa šest metara vraćaju crno-bele ponovo u egal - 58:57. Serija srpskog šampiona 7:0 tera Željka Obradovića da traži tajm-aut.

Ne uspeva da je prekine, Lovernj zakucava za svoju mini seriju i preokret na 59:58. Međutim, Vujošević ne izvodi na vreme Bogodanovića iz igre, pa najbolji igrač crno-belih krajem trećeg perioda stiže do četvrtog faula. Preldžić pogađa oba penala, pa posle dobrih odbrana na obe strane Fener ulazi u poslednju četvrtinu sa pola koša prednosti – 60:59.

Bogdanović i poslednju četvrtinu otvara trojkom, a posle dobre odbrane konačno sa distance pogađa i Kinzi za preokret na 65:60. Crno-beli zaustavljaju još dva napada Turaka, promašili su je Bogdanović, Lovernj ponovo gazi liniju za tri ali bitno da pogađa za +7. Fener je poput Partizana u drugom periodu vezao četiri minute bez koša, a Lovernj zakucava iz drugog ofanzivnog skoka crno-belih za 69:60.

Naš šampion propušta dva napada, grešku Bogdanovića kažnjava Preldžić za prekid posta domaćina, dok promašaj Milosavljevića i lošu reakciju Muslija na ofanzivnom skoku ne koristi Kleiza.

Pet minuta pre kraja Kinzi je bio akter možda i najatraktivnijeg poteza večeri, nakon što ga je Preldžić izblokirao, on je stigao kontru Fenera i bukvalno se smečom revanširao rivalu koji je pokušao da položi loptu. Crno-beli ulaze u krizni period, tri minute ne uspevaju da postignu koš, ali domaćin daje samo jedan koš u međuvremenu. Partizan lošu seriju prekida sa dve sjajne odbrane i laganim poenima Milosavljevića i Kinzija koji zakucava za 73:64.

Nakon novog tajm-auta, Kinzi nastavlja da dominira u odbrani, ukrao je još jednu loptu, a drugu ponovo smečovao, ali crno-beli nisu uspeli da povećaju prednost. Preldžić trojkom vraća Fener u igru, ali Musli održava prednost našeg predstavnika. Ipak, u samo 30 sekundi crno-beli su prokockali veliku prepdnost, nakon penala Bojana Bogdanovića, Mekejleb krade loptu i polaže za 75:71. Partizan neuspešno troši ceo napad, i 36 sekundi pre kraja Fener dobija loptu, a Vujošević traži tajm-aut.

Bogdanović ne pogađa trojku, ali omaleni Mekejleb se prikrada Milosavljeviću s leđa i hvala loptu, te dobija dva slobodna bacanja. Promašio je prvo, pa Partizan dobija napad 26 sekundi pre krana na +3. Turci prave brz faul, a Kinzi pogađa oba penala.

Fener pogađa oba naredna penala (74:77) i krade loptu istraumiranim crno-belima, ali Preldžić i Bjelica ne pogađaju šuteve za izjednačenje, pa Kinzi novim penalima potvrđuje veliku pobedu. Konačan rezultat 79:77 za Partizan trojkom je postavio Bjelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

748 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve