Nova vest
Košarka

Nedelja, 06.10.2013.

17:00

Partizan briljirao na premijeri

Košarkaši Partizana NIS počeli su odbranu titule u ABA ligi laganom pobedom nad Igokeom sa 67:56 u punom Pioniru.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

"Crno-beli" su meč rešili impresivnom igrom u prvih 20 minuta tokom kojih su stekli 21 poen razlike. Domaćin je igrao sjajno u dobrani, te raznovrsno u napadu (19as).

Igrač utakmice bio je Leo Vesterman sa 18 poena (7/8 iz igre) i 4 asistencije, a pratili su ga Tarenz Kinzi sa 15 (3/4 tri), te Dejan Musli sa dabl-dablom od po 10 poena i skokova. Najbolji u Igokei bio je Uroš Nikolić sa 16 poena.

Partizan je pobedu obezbedio u prvom poluvremenu. Sjajanom odbranom i eksplozivnim napadom "crno-beli" su već u petom minutu imali dvocifrenu prednost (12:2), a krajem prve četvrtine i duplo više poena od rivala (30:15). Vesterman, Milosavljević i Kinzi su pogađali sa svih strana, za maksimalnih 38:17 u 19. minutu.

Šampion je usporio u trećem periodu, potigavši tek 11 poena, pa se Igokea potpuno vratila u meč smanjivši na samo deset poena (49:39). Međutim, Partizan poslednji period otvara serijom 6:0 i definitivno rešava meč koji su obeležili Francuz Vesterman skoro perfektnim šutom (promašio samo poslednji, osmi, pet minuta pre kraja), te Amerikanac Kinzi sa nekoliko atraktivnih zakucavanja i sjajnim šutom za tri poena (3/4).

S obzirom da su trojica veoma važnih igrača Bogdanović, Lovernj i Gagić imali tek desetak dana rada sa saigračima i da se još uvek oporavljaju od Evrobasketa, ova igra Partizana može još više da raduje navijače.

Partizan u sledećem kolu dočekuje Mega Vizuru, već u sredu, dok Igokea na svom parketu u Laktašima dočekuje Crvenu zvezdu.

ABA liga, 1. kolo:
Partizan NIS - Igokea 67:56 (24:8, 16:13, 11:18, 16:17)

Partizan NIS: Aranitović, Lovernj 4, vesterman 18, Dalo 2, Milosavljević 5, Bogdanović 9, Gagić 2, Musli 10, Šalić 2, Andrić, Kinsi 15, Bezbradica;
Igokea: Pavković 2, Mejs 8, Dozet 3, Jorović 9, Gajović, Galovej 8, Gaćeša, Nikolić 16, Frejzer, Bakić 4, Štemberger 2, Bunić 4.

Partizan je duel počeo u petorci: Vesterman, Milosavljević, Kinzi, Lovernj, Musli. "Crno-beli" su na idealan način otvorili meč, trojkom Milosavljevića stigli su do 7:0, a seriju je tek u trećem minutu meča prekinuo Jorović. Međutim, domaći nastavljaju u istom ritmu, Kinzi drugom trojkom, te Vesterman drugim košem, odvode Partizan na prvu dvocifrenu prednost 12:2, već u petom minutu.

Raspoloženi "crno-beli" nastavili su da faze pogubljenog rivala. Svaki promašaj gostiju domaći igrači su ekspresnim kontrama pretvarali u poene, Kinzi je u međuvremenu postigao novu trojku, pa je tri minute pre kraja četvrtine bilo 17:4. Samo što su Aleksandrovčani uspeli da vežu dva napada i smanje deficit, Bogdanović je pogodio novu trojku za "crno-bele".

Pionir je definitivno eksplodirao u poslednjoj sekundi kada je nakon sjajne odbrane Milosavljevića, Dalo lepim pasom otvorio kontru za Bogdanovića, a ovaj u reketu pronašao kapitena koji je položio za 24:8 posle deset minuta.

Početak drugog perioda otvara atraktivno zakucavanje Bogdanovića za 26:8, a onda usporavaju pa gosti stižu do najbolja četiri minuta u prvom poluvremenu sedam poena preko Jorovića, Bakića i Dozeta. Međutim, nisu uspeli da potpuno zaustave šampiona koji je tri minuta pre kraja poluvremana imao duplo više poena - 30:15.

U finišu drugog kvartala fenomenalni "crno-beli" su napravili još jednu seriju 10:2, čime su prešli granicu od 20 poena prednosti. Briljantnu partiju Partizana u prvom poluvremenu začinio je 'eli-up' Bogdanovića za sjajno zakucavanje Kinzija. U poslednjem minutu domaćin se opredelio na atraktivne pokušaje da zabavi publiku, pa Igokea smanjuje na 40:21 posle 20 minuta.

Prvo poluvreme obeležili su Leo Vesterman sa 10 poena (2/2 dva, 2/2 tri) i 3 asistencije, Tarenz Kinzi sa 8, te Bogdan Bogdanović sa 7 poena i 4 skoka. U očajnoj Igokei najefikasniji bio je Branko Jorović sa 6 poena i 3 skoka.

Treći period nije doneo mnogo promena, Partizan je i dalje lako rešavao svoje zamisli u napadu, te bez problema održavao 20+ protiv Igokee, koja je delovala za nijansu bolja nego u prvom poluvremenu. To je gostima donelo rezultat u drugoj polovini ovog perioda, uz pad u igri Partizana koji je 'bacio' nekoliko lopti, pa su koševima Geloveja, Štembergera i Mejsa smanjili zaostatak na samo deset poena, 49:39.

Vujošević je tada reagovao tajm-autom. To ne usporava goste koji preko Mejsa potižu prvu trojku na meču, ali Partizan vraća prednost na +12 košem Muslija u poslednjem napadu.

Već u prva dva minuta poslednje četvrtine Partizan defeinitivno rešava pitanje pobednika. Bogdanović i Musli vraćaju prednost na +16, a sve je ulepšao Kinzi novim sjajnim zakucavanjem. Igokea ponovo uzvraća, ali Vesterman i Kinzi novim trojkama vratili nastavljaju da održavaju visok ritam Partizana u napadu, za +18 (65:47), pet minuta pre kraja.

Usledio je potom i prvi promašaj Vestremana posle sedam koševa u nizu, te mirna zavšnica meča u kojoj je Duško Vujošević razigravao najmlađe prvotimce, Đoka Šalića, Borisa Daloa i Nemanju Bezbradicu. "Crno-beli" su rutinski održali rano stečenu prednost i laganom pobedom počeli odbranu titule na Jadranu.

Na kraju je Igokea ublažila poraz, nakon katastrofe u prvom poluvremenu, za konačnih 67:56 u Pioniru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve