Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 12.08.2013.

21:50

Pobeda Srbije, povreda Nedovića

Košarkaši Srbije pobedili su selekciju Rusije 84:79, pred oko 15.000 navijača u KOMBANK areni.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Srbija je i pored čestih oscilacija u igri kontrolisala meč od prvog perioda, održavala dugo dvocifrenu prednost, ali je u finišu dozvolila rivalu da ima napad za izjednačenje.

Naš tim je solidno šutirao, pre svega za tri poena (8/17), a istakli su se mlađi igrači. Najefikasniji je bio Bogdan Bogdanović sa 17 poena, dok je igrač meča bio Nemanja Bjelica sa 14 i 8 skokova. Pobedu je pokvarila povreda Nemanje Nedovića.

Još uvek se ne zna koliko je teška povreda Nedovića, prema prvim informacijama istegao je preponu. Tačno stanje povrede biće poznato u utorak posle pregleda.

Odličan u pobedi bio je i Danilo Anđušić sa 16 poena, dok je 13 dodao Raško Katić, koji je imao 5 izgubljenih lopti. Rusiju je predvodio Andrej Voroncevič sa 18 poena (3/4 za tri) uz 7 skokova i 5 asistencija, dok su po 10 poena imali Voronov i Vjalcev.

Srbija je tokom vikenda ubedljivo savladala Ukrajinu i Sloveniji u osvojila "Trofej Beograda". Sledeće provere ekipa Dušana Ivkovića imaće u Francuskoj, u Antibu će igrati protiv domaćina (15. avgust) i Gruzije.

Naš tim pre Evropskog prvenstva u Sloveniji (4-22. septembar) očekuje i turniru u Turskoj od 23. do 25. avgusta zajedno sa domaćinom, Belorusijom i Hrvatskom.

Tok meča:

Selektor Dušan Ivković odlučio je da odmori kapitena Nenada Krstića i na ovim pripremama prvog plejmejkera Stefana Markovića, a na početku je izveo petorku Bogdan Bogdanović, Nemanja Nedović, Nikola Kalinić, Raško Katić i na ovoj utakmici kapiten Nemanja Bjelica.

Odlično je počela Srbija i već posle četiri minuta došla do vođstva od 10:3. Međutim Rusi su brzo reagovali i izjednačili rezultat u sedmom minutu na 13:13. Ipak domaćin je pojačao agresivnost u odbrani i dozvolio protivniku samo poen do kraja prve četvrtine, koju je Srbija rešila u svoju korist sa 20:14.

Početak druge deonice protekao je u obostrano nervoznoj igri, ali su srpski košarkaši uspeli u 12. minutu da dođu do prednosti od osam poena razlike 28:20. Brzometno su se vratili gosti i za samo minut i po uspeli da preokrenu rezultat i povedu sa 33:31. Izabranici selektora Dušana Ivkovića nisu gubili glavu i odgovorili su na izazov Rusa serijom 9-0 za vođstvo od 42:35, što je bio konačan rezultat prvog poluvremena.

Odlično je Srbija krenula i u drugom poluvremenu i posle nepunog minuta trojkom Danila Anđušića, koji je do tada postigao 11 poena bez promašaja, došla prvi put do dvocifrene prednosti od 45:35. Nastavili su domaći košarkaši da dižu razliku i već u 23. minutu su, posle dve vezane trojke Nemanje Bjelice došli do velikih 17 poena viška (52:35).

Usledilo je blago opuštanje reprezentacije Srbije, što su Rusi iskoristili i u 27. minutu uhvatila rezultatski priključak i smanjila zaostatak na svega četiri poena razlika (56:52). Brzo su se pribrali izabranici selektora Dušana Ivkovića i u 29. minutu su trojkom odličnog Bogdana Bogdanovića ponovo došli do dvocifrne razlike (66:55).

Odlučujuću prevagu u trećoj četvrtini odneo je odličan šut za tri poena reprezentacije Srbije, uz samo dva promašaja od sedam pokušaja. Nisu gosti pomislili da se predaju i u 32. minutu primakli su se na šest poena zaostatka (69:63). Ipak, kao i mnogo puta u toku utakmice Srbija je ponovo pojačala angažovanost, prevashodno u odbrani i brzo vratila dvocifrenu razliku (74:63). To nipošto nije značilo da je sve rešeno, pošto su gosti u 37. minutu prišli na samo tri poena minusa (76:73).

Usledilo je brzo i novo izjednačenje (76:76) čime se ušlo u neizvesnu završnicu. Serijom od 4-0 za kratko su izabranici selektora Dušana Ivkovića došli do daha i prednosti od 80:76, ali je neizvesnost vratio trojkom Andrej Voroncevič. Rusi su imali napad i za pobedu, ali su izgubili loptu 16 sekundi pre kraja zbog koraka, čime su propustili šansu da nanesu domaćinu prvi poraz u Kombank Areni ove godine.

Srbija: Nemanja Krstić 3, Dangubić 1, Bogdanović 17 (5 sk), Bjelica 14 (8 sk), Mitrović, Anđušić 16, Katić 13, Štimac (6 sk), Micić 7,
Nedović 7, Gagić 2, Kalinić 4.

Rusija: Voroncevič 18, Sokolov 1, Fridzon 8, Varonov 10, Vjalcev 8, Karasjov 10, Likodej 9, Hvostov 3, Savrasenko, Ponkrašov 5, Kulagin 4, Antonov 3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve