Nova vest
Košarka

Četvrtak, 11.07.2013.

16:00

"Privatizacija večitih nerealna"

Predsednik košarkaškog i potpredsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da privatizacija Zvezde i Partizana nije realna.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

"Priča o privatizaciji nije realna. Šta privatizujemo kada nismo ni popisali imovinu? Koliko vredi ime Crvene zvezde, jel'može to neko da kaže? Šta je naša imovina? Crvena zvezda ima stadion. Ne mislim da su Partizan i Zvezda društvena svojina, već nacionalno dobro. To su činjenice", rekao je Čović tokom panel diskusije "Srpski klupski sport – smernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva", u Palati Srbija.

On je ocenio da nije normalno da se ne zna da li će košarkaši Zvezde i Partizana imati gde da igraju Evroligu u decembru ove godine.

"Da li je moguće da Partizan i Zvezda neće moći da igraju Evroligu u decembru, ni u hali Pionir, ni u Areni!? Da li je Arena sportski ili koncertno-estradni objekat? Nemam ništa protiv da se komercijalno stavlja u funkciju, ali tek kada zadovolji sportske potrebe", kazao je Čović.

Čović je rekao da je stavka za sport u državnom budžetu veoma mala: "0,38 odsto za sport u Srbiji je ništa, to je negde oko 40 miliona. Sportsko društvo Crvena zvezda sa 25 klubova, isključujući fudbalski, zatvorilo je finansiranje sa 10 miliona evra za godinu dana. Tu su košarka, rukomet, vaterpolo... Uz fudbal, to je još 10 miliona. Potrebno nam je oko 20 miliona ukupno. Partizan je takodje tu negde", rekao je Čović.

Dodao je da novčana sredstva mogu da se obezbede, ali da moraju da se stave pod kontrolu Ministarstva sporta "ali pod jasnim kriterijumima. Ako država nekome pomaže, moramo da damo transparentna finansiranja. Ako prodajete igrače, sav novac mora da vam stigne na račun kluba", rekao je Čović.

Kao veliki problem, Čović je naveo i portsku infrastrukturu jer su "naši fudbalski stadioni iz polovine 20. veka, kada su živeli samo za vreme utakmica. Sada stadion mora da živi 24 sata dnevno, da bi imao komercijalnu funkciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve