Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 08.07.2013.

14:13

Obećanje države - Pomoć KKP i FKCZ

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić odgovorila je na poziv za pomoć predsednika košarkaškog kluba Partizan i fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U pismu upućenom Predragu Daniloviću i Draganu Džajiću, ističe se da je ministarstvo već pomogla tim klubovima, ali je najavila dalje korake u tom pravcu.

Da, pomoći ćemo. Preciznije, već smo učinili prve, ali važne korake u tom pravcu, u danima koji su prethodili ovom odgovoru. Zato što dela treba da budu brža od reči. Ministarstvo omladine i sporta i Vlada Srbije angažovali su se da pronađu podršku za nevolje koje su snašle Partizan i Crvenu zvezdu, ali ne iz budžeta ili javnih preduzeća, već iz privatnog privrednog sektora u duhu preporuke da se pomogne sportu“, navodi se u saopštenju.

Džajić i Danilović su apelovali na ministarstvo i zatražili pomoć zbog velikih finansijskih problema i dugova na ime poreza.

Zbog javnosti, trebalo bi da bude potpuno jasno šta je zakonski okvir. Lokalne samouprave obezbeđuju finansiranje sportskih klubova. Tačka. Država finansira granske sportske saveze, Sportski savez Srbije, Olimpijski komitet Srbije, kampove, stipendije, nagrade i priznanja sportista, pripreme reprezentativnih selekcija, organizaciju takmičenja i mnogo toga još. I sve to funkcioniše besprekorno, sa budžetom koji je manji i od toliko pominjanog budžeta za kulturu“, istakla je Marićeva.

Ministarka je navela da je oblast finansiranja sporta u Srbiji jasno uređena i da se neće desiti da država plaća klubova iz budžeta za sport, osim ako se ne promeni Zakon o sportu.

Znači li to da sistem sporta u Srbiji nije postavljen na dobrim granama? Moguće, ako je suditi prema glasovima iz klubova. Onda ćemo taj sistem da menjamo. Otvorićemo temeljnu reformu sporta u Srbiji. Tu se, međutim, ne pitaju samo klubovi, već i lokalna samouprava kao deo sistema finansiranja sporta, 93 granska saveza, nevladine organizacije poput Sportskog saveza i Olimpijskog komiteta, svi oni koji su direktni korisnici budžetskih fondova. Zato što će neminovno doći do prelivanja sredstava“, zaključila je Marićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve