Nova vest
Košarka

Petak, 28.06.2013.

20:31

U19: Košarkaši ponovo ubedljivi

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u drugu fazu Svetskog prvenstva u Češkoj, pobedi nad Australijom u drugom kolu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Tim trijumfom, izabranici selektora Dejana Mijatovića obezebdili su prvo mesto u grupi C i napravili ogroman korak prema plasmanu u četvrtfinale planetarnog šampionata.

Srpski juniori ponovo su prikazali ogromnu borbenost, bili sjajni u odbrani, ali i odigrali u napadu mnogo bolje i opuštenije nego protiv Brazila na startu turnira, tako da novi ubedljiv trijumf jednostavno nije mogao da izostane.

Otpor vrlo dobre selekcije Australije slomljen je u drugoj četvrtini, iako su izabranici selektora Mijatovića već posle sedam minuta vodili sa 16:9. Zahvaljući raspoloženom Dejnu Pinou rival je uspeo da izjednači na isteku prvog perioda (18:18), ali bilo je to sve što su uspeli da urade protiv razigranih reprezentativaca Srbije. Usledila je ekspresna serija 19:6 koju su inciirali Nikola Janković, Vasilije Micić, Nikola Milutinov i Mihajlo Andrić, da bi se na poluvreme otišlo sa kapitalnih plus 16 (44:28) zahvaljući trojci Stefana Pota.

Pokušali su Australijanci u nastavku meča još bržom igrom u šutevima za tri poena da uhvate rezultatski priključak, ali nikako nisu pronalazili rešenja za čvrstu odbranu naše mlade selekcije koje bila neprobojna za većinu sjajnih šutera rivala. Selektor Mijatović u finišu meča pružio je priliku svim igračima sa klupe, a upravo je poenima Nikole Jokića , Srbija u 39. minutu došla do rekordnog vođstva 78:54 čime je zapečaćen veliki trijumf srpskih juniora koji će imati ogroman značaj u nastavku takmičenja.

Znali samo koliko nam je ovaj trijumf bitan i zato smo svih 40 minuta bili maksimalno borbeni i koncentrisani. Bio je to jedini način da meterijalizujemo uspeh protiv Brazila. Ključ pobede bila je igra u odbrani, jer smo zaustavili najbolje šutere Australije, Eksuma, Martina i Van Hofea. U napadu smo nametnuli naš ritam, uspostavili unutrašnju igru preko Milutinova, Šalića i Jankoviča. Svakako da raduje podatak da smo imali 14 asistencija, ostvarili 12 skokova više od protivnika, što smo pružili priliku svim reprezentativcima, jer će nam u nastavku turnria biti potreban svaki igrač. Sutra nas očekuje duel sa Senegalom. Na Svetskom prvenstvu nema slabog protivnika, zato nećemo potceniti šampione Južne Afrike. Bićemo ozbiljni, igraćemo punom snagom, jer želimo da nastavimo pobedničku seriju i u što boljem raspoloženju krenemo u drugu fazu šampionata gde nas očekuju još teži protivnici“, ističe Mijatović.

Srbija – Australija 78:57 (18:18, 26:10, 20:18, 14:11)
Srbija: Pot 4, Novak 7, M. Janković, Jokić 2, Kutlešić 6, Micić 14, Anđušić 2, Milutinov 16, N. Janković 14, Andrić 10, Dobrić, Šalić 3.
Australija: Nar 3, Fišer, Rovli 6, Eksum 14, Martin 4, Osvald, Pinder 1, Fon Hofe, Krslović, Pino 21, Bolden, Dankan 8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve