Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 11.02.2013.

11:22

KKCZ: Partizan kriv, KSS odgovoran

Košarkaški klub Crvena zvezda Telekom osudio je incidente na meču sa Partizanom u finalu Kupa Radivoja Koraća u kragujevačkom „Jezeru“.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Taj duel je prekinut u nedelju u 26. minutu, pri rezultatu 43:43, kada je navodno navijač Zvezde pokušao da ukrade zastavu Partizana čiji simpatizeri su ga uhvatili, posle čega su ostali navijači ’crveno-belih’ probili kordon.

Iz redova ’crveno-belih’ za sve što se desilo u „Jezeru“ okrivili su Košarkaški savez Srbije, košarkaški klub Partizan i trenera i predsednika ’crno-belih’ Duška Vujoševića i Predraga Danilovića.

Saopštenje košarkaškog kluba Crvena zvezda Telekom prenosimo u celosti.

KK Crvena zvezda Telekom najoštrije osuđuje nemile događaje koji su se desili na finalnoj utakmici Kupa Radivoja Koraća. Za sve nemile scene odgovornost snosi Košarkaški savez Srbije koji nije učinio ništa da se incident predupredi i spreči, iako je kroz pojedine medije od strane predsednika KK Partizan mts Predraga Danilovića pre nekoliko dana jasno najavljen ovakav epilog. Podsećamo, tom prilikom Danilović je pretio krvoprolićem koje je u nedelju samo pukom slučajnošću i na sreću izbegnuto. Sve ono što se desilo u dvorani Jezero je očigledno vešto smišljeno, sve sa ciljem da se napravi provokacija i na parketu stvori haos. Scenario je bio jasan, prepoznatljiv i nažalost operativno vrlo uspešno sproveden na terenu.

Ipak, sve to se odigralo pred očima čelnih ljudi Košarkaškog saveza Srbije. Svi oni bili su svedoci ovih nemilih scena i zato ih pozivamo da jasno upru prstom u vinovnike incidenta i javno kažu šta se sve dogodilo, ko je kriv i ko će snositi odgovornost.To bi trebalo da bude i njihova moralna i profesionalna obaveza, jer ono što se desilo u Kragujevcu je zlo za srpsku košarku.

A, kako je sve počelo? Navijači Partizana su na svoju tribinu ubacili jednog navijača Crvene zvezde, kojeg su udarali i zapalili mu majicu sa obeležjima Crvene zvezde. Takođe, četvorica navijača Partizana su preskočili ogradu i došli do tribine sa navijačima Crvene zvezde sa željom za dodatnom provokacijom, a potom su pobegli preko stolova za predstavnike medija i vratili se na svoju tribinu. Reakcija Zvezdinih navijača je bila isprovocirana i tek tada je došlo do sukoba Žandarmerije i pristalica Crvene zvezde. I u izveštaju policije koji je preneo TANJUG jasno se navodi da su incidente započeli navijači Partizana i da shodno tome navijači Crvene zvezde ne snose nikakvu odgovornost za nemile scene.

Ali, kada se sve smirilo, i kada je bilo nagoveštaja da bi meč mogao biti nastavljen trener Partizana Duško Vujošević je došao do tribine sa Zvezdinim navijačima i ponovo isprovocirao sukob. KK Crvena zvezda Telekom više ne želi da toleriše njegove osmišljene provokacije, jer Vujošević odavno ne bira sredstva kako bi došao do cilja. Očigledno je da tog čoveka više niko ne može da kontroliše, ali ako to nisu u stanju da urade sudije, košarkaška organizacija, a ni uprava KK Partizan mts, ceh njegovog bahatog ponašanja sigirno neće plaćati KK Crvena zvezda Telekom.

Takođe, na ovom meču bili smo svedoci još jednog tendecioznog suđenja u korist Partizana. Arbitri su još jednom pokazali svoje lice, ali takvo ponašanje srpskih sudija gledamo već godinama unazad na našim terenima i to je još jedna bruka za srpsku košarku i Košarkaški savez Srbije.

Uvrede najgore moguće vrste trpeli smo 26 minuta, zvanični spiker je samo jednom upozorio publiku, a nakon toga se sa pogrdnim skandiranjem nastavilo još većim intezitetom. To je još jedna velika sramota za sudijsku trojku, delegata utakmice i rukovodstvo Košarkaškog saveza Srbije, naročito ako se ima u vidu da nijedan Zvezdin igrač, trener ili član uprave kluba nije svojim postpucima i ponašanjem doprineo svemu onom što se deslio u dvorani Jezero. Istrpeli smo, kako provokacije navijača tako i provokacije i uvrede zvaničnika Partizana na terenu i ispred svlačionice.

U slučaju i da dođe do nastavka finalne utakmice, KK Crvena zvezda Telekom očekuje da će KSS obezbediti i garantovati potpunu regularnost meča, ako se zna da će inicijator i glavni provokator svih nemilih scena juče, ali i godinama unazad, biti opet prisutan na terenu. Tačnije, na klupi Partizana“, stoji u saopštenju Crvene zvezde.

Finalni meč Kupa Radivoja Koraća prekinut je u nedelju pri rezultatu 43:43 i biće nastavljen u ponedeljak od 19 časova, bez prisustva publike.

Policijska uprava Kragujevca saopštila je da su nerede na finalu Kupa Radivoja Koraća započeli navijači Partizana.

Potpredsednik Košarkaškog saveza Dejan Tomašević rekao je da je odluka o prekidu doneta zbog bezbednosti igrača, dok je sportski direktor Partizana Dragan Todorić rekao da u Srbiji takvi incidenti nisu ništa novo.

Posetimo, predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas će se obratiti medijima u 13 časova u "Kući košarke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

315 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve