Nova vest
Košarka

Sreda, 09.01.2013.

18:05

EK: Simultanka Rakočevića u Ulmu

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Ulm u gostima sa 100:95 u prvom kolu L grupe Last 16 faze Evrokupa.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Najbolji igrač meča bio je Igor Rakočević sa 32 poena (9-15 iz igre, 11-14 penali), a kapiten Zvezde postigao je i neke od ključnih koševa.

Odličan je bio i Boris Savović sa 15 poena (5-11 iz igre) i 6 skokova, dok je Elton Braun odigrao jednu od najboljih partija u poslednje vreme – 18 poena (6-6 iz igre, 6-6 penali) i 10 skokova, a Vuk Radivojević upisao je 13 poena i 7 asistencija.

Džon Brajant predvodio je Ulm sa 20 poena, od toga 18 u drugom poluvremenu (7-13 iz igre, 12sk). Alan Rej ubacio je 19 poena, Esterkamp 16, a plejmejker Per Gunter dao je 15.

Zvezda je vodila tokom najvećeg dela meča, imala je i 13 poena prednosti, ali nikako nije uspevala u potpunosti da prelomi meč, što se često i događa u mečevima brzog tempa i sa velikim brojem poena.

U poslednjoj deonici Ulm je nekoliko puta prišao na tri poena zaostatka, ali su Rakočević i Savović svaki put imali adekvatan odgovor, pa Zvezda u Beograd nosi dva boda.

Crveno-belima je to peta pobeda u nizu, a naredno iskušenje čeka ih u ABA ligi – u nedelju u Pionir dolazi Cedevita. Naredni rival u Evrokupu jeste Galatasaraj, sledeće srede takođe u Pioniru.

U drugom meču L grupe Uniks je dobio Galatasaraj u Istanbulu.

Tekstualni prenos meča:

Zvezda je loše ušla u meč, prvi koš postigla je tek u četvrtom minutu, što su Nemci iskoristili i poveli 7:0, a svih sedam poena dao je Rej. Ipak, crveno-beli"su se probudili na vreme i sa dva vezana koša se brzo vratili u igru.

Zvezda je ubrzo u potpunosti uhvatila priključak, a igralo se jako brzo. Rakočević se razigrao, pogodio trojku, pa ’dva plus jedan’, ali Zvezda nije iskoristila dva napada da poveća prednost na više od tri poena.

To je iskoristio Esterkamp, koji je pogodio dve trojke. Ulm je, kao što se očekivalo, često šutirao za tri poena, a posle pogotka Džeter iza linij 6.75m domaći su poveli 20:19.

Ipak, posle poena Savovića i Brauna koji je ubacio oba penala Zvezda je posle deset minuta vodila 23:22. Interesanto da je Ulm u prvoj četvrtini šutnuo čak deset trojki.

Početak druge deonice obeležio je Vuk Radivojević – prvo je ubacio dve trojke iz ćoška, a zatim je pogodio još jednu sa ’45 stepeni’. Štafetu je preuzeo američki duo Nelson-Braun – plej je asistirao, a Braun dva puta pogodio za 36:27.

Pogodio je potom i Skot na lepu asistenciju Radivojevića, ali Ulm je odgovorio serijom 5-0, pa je Vlada Vukoičić tražio tajm aut pri vođstvu svog tima 38:30.

Utakmica je mnogo podsećala na duele Zvezde sa Sasarijem, Rakočević je pogodio trojku za 42:32, ali Rej je vratio trojku. Ulm je prišao na -5, ali je Zvezda preko Simonovića i Katića došla do devet poena viška na poluvremenu – 48:39.

Za razliku od prvog poluvremena kada je ritam bio ultrabrz, Zvezda je na početku nastavka pokušala malo da uspori ritam. Na to se Ulm nije obazirao, pre svih Džeter, koji je dva puta pogodio u kontri i smanjio na -4 (52:48), pa je Vukoičić bio primoran da zatraži tajm aut.

Posle grdnje trenera Vukoičića, crveno-beli su zaigrali timski i na taj način su vratili dvocifrenu prednost – seriju je počeo Braun, nadovezali su se Savović i Rakočević koševima sa distance, potom je Braun pogodio posle ofanzivnog skoka, a Skot je se penala doneo Zvezdi +13 (67:54).

Do kraja je Ulm uspeo da smanji razliku na 11 poena, ali Zvezda je posle 30 minuta igre imala velikih +11 (69:58).

Osećalo se da je igra Zvezde u krizi na početku poslednjeg perioda, a Esterkamp je bio najzaslužniji za seriju domaćih kojom je zaostatak smanjen na samo tri poena (71:68).

Tada odgovornost preuzima kapiten Rakočević – prvo je pogodio šut sa distance, a zatim je fauliran pri šutu za tri poena i sva tri bacanja je realizovao (76:68). Igralo se u serijama, a na Rakočevićev niz odgovorili su Esterkamp novom trojkom i Gunter ’flouterom’.

Razigrao se i Brajant, najbolji igrač Ulma, ali Savović i Rakočević su trojkama vratili Zvezdu na +7 (84:77).

Braun je igrao jedan od najboljih mečeva u poslednje vreme, sa bacanja je šutirao 6-6, ali Brajant pogađa trojku za -6 na nešto više od dva minuta do kraja.

Savović, koji je jedan od najkonstantnijih igrača Zvezde ove sezone, ponovo je bio odličan u završnici – prvo je pogodio oba penala, a zatim i trojku za 93:84 na nešto više od minut do kraja.

Činilo se da je tada meč prelomljen, ali Zvezda jeftino prima poene i, uz izgubljenu loptu Rakočevića na centru, Ulm stiže do -3 (96:93) na 20 sekundi do kraja.

Fauliran je Rakočević – pogodio je prvo bacanje, promašio drugo, ali je Savović zabeležio ofanzivni skok. Radivojević je fauliran, i on je bio polovično precizan, pa je na 12 sekundi do kraja Zvezda vodila 98:93.

Ulm je promašio za tri, ali Brajant je poentirao posle skoka u napadu. Ostalo je još malo vremena, ali Rakočević je sa penala stavio tačku na pobedu Zvezde. – 100:95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve