Nova vest
Košarka

Sreda, 21.11.2012.

17:53

"Maljković nije mogao da izdrži"

Dosadašnji trener košarkaša Cedevite Božidar Maljković podneo je u utotrak ostavku, međutim, još uvek nije poznato zbog čega se odlučio na ovaj potez.

Izvor: MJ

Autor: MJ

Default images

Posle konferencija za novinare, na kojoj se Maljković nije pojavio, krenule su razne teorije i nagađanja, šta je razlog odlaska trofejnog trenera.

Jedna od njih je i euforija koja je zahvatila Hrvatsku nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kao i slavlje i pesma igrača u svlačionici.

Kako prenosi tportal.hr nekoliko košarkaša Cedevite, među kojima i Marko Tomas, bilo je u petak na Trgu bana Jelačića, ali su se svi kasnije pojavili na terningu. Košarkaš Cedevite Marko Tomas u izjavi za hrvatski sajt, demantovao je priče da su igrači bili pripiti, i da je došlo do sukoba sa Maljkovićem.

"Cela Hrvatska je tog dana slavila i želeo sam biti deo toga. Nazdravio sam jednim pićem i to je sve. Jako mi je krivo što je Maljković otišao, a razloge zna samo on. Uredno sam se pojavio na treningu u 17.30 i odmah zatražio magnetnu rezonancu na bolnom kolenu, jer sam dobio snažan udarac dan ranije protiv Žalgirisa”, rekao je Tomas za tportal.hr i dodao:

Nakon operacije odlučio sam se, na svoju odgovornost, vratiti na parket punih mesec dana ranije nego što je bilo planirano i to samo zbog Bože Maljkovića, trenera koga izuzetno cenim i zbog koga sam prihvatio ponudu Cedevite. Sarađivali smo sjajno u Real Madridu i samo mogu reći kako mi je jako krivo što je otišao. Razlozi? Zna ih samo on, u to ne bih ulazio''.

Hrvatski košarkaš kaže da ne zna da li je neko pretio Maljkovićevoj porodici, ali ističe da ga je, očigledno, nešto mučilo.

Svašta se priča, a prave razloge zna samo trener Maljković. Čuo sam se s njim telefonski, nazvao me iz Ljubljane i moram reći da sam bio u šoku! Samo je rekao da nije mogao više i to je sve. Očigledno ga je nešto mučilo”, zaključio je Tomas.

Zoran Čutura, kolumnista portala Igralište.hr, kaže da sumnja da se Maljković lično uplašio pretnji, ukoliko ih je bilo, ali je moguće da su pretili i njegovoj porodici.

Jedini povod koji mi pada na pamet jest oslobađajuća presuda hrvatskim generalima, koja je dovela do naglog zahlađenja odnosa Hrvatske i Srbije, što je možda dovelo do neke pretnje. Ne samom Maljkoviću, sumnjam da bi se nešto uplašio takvih prijetnji, nego možda nekom iz porodice. Njegova ćerka Marina je trener košarkašica Partizana i selektor reprezentacije Srbije, a Cedevita u nedjelju gostuje baš kod Partizana, pa se možda nešto zakuvalo, možda su se telefonske žice usijale”, napisao je Čutura.

Hrvatski sajt navodi i da je Maljkovićeva supruga Goga imala velikih neprijatnosti u Zagrebu tokom vikenda, nakon spomenute euforije zbog oslobađajuće presude generala, i kada je za pretnje rekla svom mužu, on je navodno u sekundi prelomio da napušta Zagreb.

Prave razloge za odlazak ne zna ni sportski direktor Cedevite Matej Mamić koji je još u šoku.

Teško mi je reći razlog zašto je otišao, ali oni nisu sportske prirode. Stali smo iza njega. Nije tajna da nismo bili zadovoljni rezultatima, ali smo bili svesni da se ekipa gradi, da su mnogi igrači tek došli. Pokušali smo ispuniti svaku trenerovu želju. Ovaj njegov odlazak je došao u najnezgodnijem trenutku. Jako nas je začudila njegova odluka jer je došla iz vedra neba. Ljut sam na njega”, izjavio jeu utorak na konferenciji za novinare Mamić.

Nagađalo se i da Maljković nije našao zajednički jezik s Upravom kluba, međutim to je malo verovatno, jer su s njim imali potpisan dvogodišnji ugovor i velike planove.

Iako je predsednik zagrebačkog kluba Mladen Veber i ranijeimao nesuglasice sa trenerima, npr. svađa sa Slobodanom Subotićem, teško je poverovati da bi nakon samo dva meseca otpustio trenera koji u karijeri ima četiri titule Prvaka Evrope.

Maljković i Cedevita su u ovu sezonu počeli sa velikim ambicijama, u poslednjih desetak dana u Evroligi su pobedili Kahu Laboral i Žalgiris, a u ABA ligi su na trećem mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve