Nova vest
Košarka

Utorak, 25.09.2012.

12:28

Bošković među 32 u Alkatrazu

Srbija je drugu godinu zaredom imala svog predstavnika na takmičenju Red Bull King of the Rock u basketu, a Nebojša Bošković se našao među 32 najbolja igrača.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Bošković je u prvom kolu bio uspešan, a u drugom se sastao sa prošlogodišnjim, a kako se kasnije ispostavilo, i ovogodišnjim šampionom Hjuom Bejbi Šekom Džounsom.

Utakmica od koje se mnogo očekivalo i koju je Nebojša priželjkivao pre odlaska u Ameriku, na žalost je završena ubrzo pošto je počela. Posle nekoliko šuteva na koš sa obe strane, pri rezultatu 0:0 Bošković je doživeo tešku povredu kolena posle jednog duela i bio je primoran da napusti turnir.

U dvorištu Alkatraza, istorija se ponovila u subotu uveče, pošto je Bejbi Šek Džouns još jednom odneo Red Bull King of the Rock krunu. Taj turnir u basketu ’1 na 1’ okupio je 64 igrača iz 23 zemlje na jednu od najozloglašenijih lokacija na svetu. Među oronulim zidinama i napuštenim zatvorskim ćelijama, igrači su se borili u ledenim uslovima kako bi dokazali da su zaslužili da odnesu titulu Kralja Stene. Na kraju, Bejbi Šek je bio poslednji igrač na nogama, kao nepobeđeni šampion.

Ovogodišnji Red Bull King of the Rock je bio najbolji do sada“, rekao je Ražon Rondo, koji je domaćin turnira od njegovog početka 2010. godine, „Takmičenje je bolje svake godine. Čestitam dvostrukom šampionu Bejbi Šeku“.

Za razliku od prošlogodišnjeg takmičenja, gde su međunarodni igrači uglavnom bili eliminisani u prvoj rundi, ovogodišnji prošireni sastav je pokazao i bolje veštine i volju. Devet međunarodnih igrača uspešno je završilo prvu rundu, a tri igrača su ušli u najboljih 16. Najzapaženiji na takmičenju je na kraju bio Lukas Kraus iz Češke, koji je nošen podrškom publike došao do finala.

Publika je bila na nogama u uzbudljivoj igri u kojoj su dvojica igrača smenjivala prednost do poslednje sekunde. Pri jednom poenu razlike, Kraus je u poslednjoj sekundi pokušao da da koš za pobedu, ali nije uspeo, čime je Džouns zapečatio pobedu sa 13-12.

U 2010, Red Bull King of the Rock je ušao u istoriju kao prvo zvanično sportsko dešavanje koje je ikada održano u Alkatrazu. Tim je košarka prvi put igrana na ’Steni’ od kada su zatvorenici napustili ostrvo pre 50 godina. Sada, treću godinu zaredom, turnir je proširio kvalifikacije na 25 zemalja, uključujući 31 kvalifikaciju u SAD. Međunarodne kvalifikacije su odigrane u: Dominikanskoj republici, Gruziji, Hong Kongu, Tajvanu, Egiptu, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, UAE, Češkoj, Nemačkoj, Litvaniji, Slovačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Jamajci, Italiji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Španiji, Turskoj, Brazilu, Kanadi i Ukrajni.

Kvalifikacije i finale u Alkatrazu su vođene jednostavnim konceptom. Igrači igraju ’1 na 1’ u petominutnoj igri gde se šutevi ocenjuju sa dva i tri poena. Igrači moraju da budu jaki da bi stigli do ’Stene’, ali moraju da igraju i pametno, jer pet faulova znači automatsku diskvalifikaciju. Posle svake igre, gubitnik odlazi, a pobednik se suočava sa sledećim suparnikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve