Nova vest
Košarka

Petak, 15.06.2012.

20:01

Partizanu 11. titula zaredom

Košarkaši Partizana mt:s odbranili su titulu šampiona Srbije pobedom nad Crvenom zvezdom Diva u finalnoj seriji sa 3:1.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

'Crno-beli' su u četvrtoj utakmici u Železniku savladali večitog rivala rezultatom 86:82.

Meč je bio neizvestan do poslednjeg minuta, a rešen je 30-ak sekundi pre kraja kada je Mačvan pogodio za prednost 'crno-belih' od četiri poena. Igralo se u neregularnim uslovima jer su navijači domaćeg tima ubacivali tvrde predmete na teren, pljuvali trenera Partizana Jovanovića i drmali koš protivnika.

Partizanu je to 11. titulu prvaka Srbije zaredom, a 19. u istoriji kluba. 'Crno-beli' su tako postavili novi rekord, pošto su do ovog finala 'večiti' rivali bili izjednačeni po broju uzastopnih titula.

Najefikasniji u crno-belom dresu bili su Milan Mačvan sa 19, Vladimir Lučić sa 14 i Bertans sa 11 poena. Sa druge strane, briljirali su Omar Tomas sa 23 i Petar Popović sa 22 poena.

1. četvrtina

'Crveno-beli' su bolje otvorili meč nošeni sjajnom atmosferom pred 2.000 svojih navijača u hali u Železniku i poveli sa 6:2 pre svega zahvaljujući Omaru Tomasu. Međutim, Partizan se ubrzo budi i, predvođen Mačvanom i Bertansom, prelazi u vođstvo od 12:10.

Tim Vladimira Jovanovića je prvi put poveo sa četiri poena razlike u petom minutu utakmice (14:10). Prethodno su navijači Crvene zvezde ljuljali konstrukciju koša prilikom izvođenja slobodnih bacanja Miroslava Raduljice pa su ona morala da se ponove, dok su trenera Partizana ispljuvali. Ista situacija desila se nekoliko trenutaka kasnije kada je na linija za slobodna bacanja bio Marko Čakarević, a tim menadžer domaćeg tima Nebojša Ilić zamolio je navijače da sportski navijaju.

Partizan je imao šansu da uveća prednost nakon što je sudija svirao nesportsku ličnu grešku Branku Laziću. Međutim, Zvezda je u tim trenucima uspela da zadrži rezultatski priključak poenima Lazića i trojkom Tomasa.

'Crno-beli' uzvraćaju serijom serijom 9:1. Najpre je Dušan Kecman pogodio trojku, potom su koševe ubacili centri Miroslav Raduljica i Nemanja Bešović. U poslednjem minutu burne prve četvrtine arbitar je dosudio nesportsku ličnu grešku Savi Lešiću nakon čega Partizan stiže do maksimalnih +7 (28:21), a tim rezultatom je završena prva četvrtina.

2. četvrtina

Niz grešaka košarkaša Partizana, Zvezda je kaznila serijom 9:2 za izjednačenje 30:30 i eksploziju oduševljenja navijača u hali u Železniku. Najpre je dva koša zaredom postigao Omar Tomas, potom su usledila slobodna bacanja Save Lešića i trojka Bojana Popovića. Vladimir Jovanović zatražio je tajm aut posle kojeg su se 'crno-beli' konsolidovali u napadu, ali ne i u odbrani (36:36).

Petar Popović je sa dva uzastopna koša održavao prednost Zvezde, međutim, u poslednjih 90 sekundi raspucao se Bertans. Letonac je ubacio dve trojke i zakucao za seriju "crno-belih" 10:2 i prednost na poluvremenu 48:42 u korist Partizana.

3. četvrtina

Neobuzdani navijači Zvezde nastavili su da ugrožavaju regularnost meča gađajući igrače Partizana čvrstim predmetima, pa je trener Svetislav Pešić morao putem razglasa da pozove navijače da ne prekidaju meč, već samo da pevaju.

Na terenu se igralo u serijama. Partizan nije uspeo dapogodi koš u prva tri minuta, pa su "crveno-beli" predvođeni Tomasom izjednačili rezultat, da bi Ilić trojkom i Popović polaganjem doneli potpuni preoket (53:48). Nastavila se serija Pešićevih izabranika do 14:0 (56:48), a Partizan prvi koš postiže tek u petom minutu nastavka, precizan je bio Lučić.

Bio je to početak Partizanove serije od 14:0 čiji je predvodinik upravo bio mladi Lučić (60:56). Posle višeminutnog 'posta' i nekoliko bezuspešnih napada, Zvezda prekida Partizanov niz poenima Mileta Ilića iz igre i Filipa Čovića sa linije slobodnih bacanja (63:60), a treći deo igre završen je rezultatom 65:60.

4. četvrtina

Početak odlučujuće deonice obeležile su greške košarkaša oba tima, a Zvezdu u igru vraćaju Čovićeva trojka i Tomasovi poeni (67:67).

I pored Pešićevog apela da sportski navijaju, sam trener 'crveno-belih' je postao žrtva jer je pogođen flašom u glavu. Srećom, Pešić je prošao bez ozbiljnijih povreda.

U međuvremenu, na terenu je nastavljena velika borba, igralo se u serijama. Partizan je vodio sa 71:67, ali je vrlo brzo borbena Zvezda stigla do preokreta. Lazić je pogodio za tri, Popović za dva, a potom je Čović ukrao Božiću loptu na centru i asistirao Tomasu za prednost 74:71. Od tog trenutka, 'crveno-beli' staju, a kreće serija 'crno-belih'. Džejms je pogodio šut iz daljine, sledi Kecmanova trojka, a onda i kontra Amerikanca za vođstvo Partizana od 78:74.

Finiš je doneo mnogo neizvesnosti, ali je Partizan zahvaljujući iskustvu uspeo u poslednjem minutu da prelomi meč i osvoji 11. titulu zaredom.

Prilikom dodele pehara igrači Partizana izašli su na teren u majicama sa natpisom "Najbolji to svako zna, 11 godina za redom" i sa slikom na kojoj je šampionski trofej predstavljen kao drvo sa korenjem na čijim se krajevima nalaze godine u kojima su "crno-beli" osvojili poslednjih 11 titula.

Oni su nosili i kačkete na kojima je pisalo "šampioni", ali tako da su slovo "i" i "o", napisani kao broj 19, što je ukupan broj titula Partizana. Kapiten Petar Božić primio je trajni i prelazni pehar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

279 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve