Nova vest
Košarka

Utorak, 10.04.2012.

09:46

Juniori bolji i od Amerikanaca

Juniori Srbije osvojili su prvo mesto u grupi „D“ na 26. turniru „Albert Švajcer“ u Manhajmu, nezvaničnom prvenstvu sveta za igrače do 18 godina.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Izabranici trenera Dejana Mijatovića preneće u četvrtfinalnu grupu „F“ dva boda pošto su savladali vršnjake iz SAD 78:68 (17:21, 19:15, 21:17, 21:15).

Naš mladi tim odlučujuću prednost stekao je sredinom treće četvrtine. Odlučnom i hrabrom igrom, srpski juniori uspeli su da do kraja susreta sačuvaju vođstvo i ostvare značajan trijumf.

Iako ih šut za tri poena nije služio u duelima sa Danskom i Grčkom, srpski juniori su u duel sa selekcijom SAD krenuli dalekometnom paljbom. Već u prvih pet minuta iz velike daljine pogodili su Nikola Radičević, Nikola Čvorović i Marko Gudurić, a do kraja poluvremena Mihajlo Andrić je bio precizan dva puta, a Luka Anđušić jednom. Međutim, šut za dva poena (33%) nije služio izabranike Dejana Mijatovića, ipak kontrola igre i rezultata održavana je zahvaljujući čvrstoj odbrani i blagoj skakačkoj dominaciji. Amerikanci su većinu poena postizali posle kontranapada ili iz reketa, jedinu osetniju prednost imali su u 12. minutu (27:20), ali se na odmor ipak otišlo sa nerešenim rezultatom – 36:36.

Zahvaljujući raspoloženom Mihajlu Andriću koji je postigao sedam uzastopnih poena Srbija je u 28. minutu stekla ispostavilo se odlučujuću prednost od sedam poena prednosti – 57:50. Reprezentativci SAD uspeli su da priprete i smanje prednost četiri minuta pre kraja -69:63, ali su finišu odlični Dušan Ristić i junak utakmice Mihajlo Andrić bili nepogrešivi i doneli Srbiji veliki trijumf u borbi za visok plasman na turniru u Manhajmu.

"Prošle godine na Svetskom prvenstvu u Letoniji izgubili smo pola koša od selekcije SAD, zato sam pre početka ovog duela zamolio igrače da sebi i meni učine to zadovoljstvo i pobede velikog rivala, makar i na nezvaničnom šampionatu. Bili su zaista fantastični. Ispoštovali su sve dogovore. Nismo se upustili u jurnjavu, bili smo bolji u skoku, mudriji u napadu, pronalazili sjajna rešenja protiv zonske odbrane Amerikanaca. Borili su se momci junački svih 40. minuta, svako je zaista pružio maksimum svojih mogućnosti, ali moram da istaknem Maihajla Andrića i Dušana Ristića koji su u ključnim trenucima bili fenomenalni, hrabri, dostojni srpske škole košarke. Nećemo se zaustaviti na ovom trijumfu, imamo dan pauze koji će nam dobro doći, a zatim jurišamo na plasamn u polufinale", istakao je Dejan Mijatović, trener svih mlađih selekcija u KSS.

SRBIJA U18: Radičević 13, Novak, Gudurić 9, Rebić 2, Čvorović 3, Kutlešić, Anđušić 3, Milutinov 7, Ristić 18, Andrić 23, Peković, Knežević.

SAD U18: Kurtis, Smit 12, Hartman, Klark 19, Volton 10, Brajan 2, Hiks 3, Nikols 8, Heris, Hanej 6, Vilis 8.

U novoformiranoj „F“ grupi reprezentacija Srbije u sredu igra protiv selekcije Rusije (18:00), a dan kasnije protiv Španije (20:00). Plasman u polufinale obezbediće dve prvoplasirane ekipe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve