Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 19.12.2011.

23:12

Povlači se Predrag Stojaković

Predrag Stojaković, jedan od dvojice srpskih košarkaša sa NBA prstenom, odlučio je da završi karijeru, prenosi ESPN.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Stojaković je u NBA ligi proveo 13 sezona, a prošle godine je sa Dalasom postao šampion NBA lige.

“Kada počnete da se takmičite protiv svog tela više nego što se pripremate za utakmicu, to vas probudi”, rekao je 34-godišnji Stojaković.

Jedan od najboljih srpskih košarkaša u istoriji imao je puno problema sa povredama leđa i vrata.

“Osećam se srećnim jer sam dobio atletski dar da se bavim košarkom. Oduvek sam voleo i poštovao ovu igru i znam da je sada pravo vreme da se povučem. Obećao sam sebi davno da ću se povući kada moje srce i telo ne budu 100% posevećeni. Došao sam do tog trenutka i znam da je sada pravo vreme da se povučem”, dodao je srpski košarkaš u saopštenju.

Stojaković će biti upamćen kao jedan od najboljih šutera i strelaca u istoriji NBA lige. Tokom 13 sezona u najjačoj ligi sveta igrao je za Sakramento, Indijanu, Nju Orleans, Toronto i Dalas. Tokom NBA karijere prosečno je beležio 17 poena, imao je 40% uspešnosti u šutu za tri poena i četvrti je trojkaš lige u istoriji sa ubačenih 1,760 trojki.

Karijeru je počeo u Crvenoj zvezdi sa kojom je 1994. godine osvojio titulu, a nakon toga se preselio u grčki PAOK. U Solunu se zadržao četiri godine, a onda je otišao u NBA ligu i Sakramento Kingse.

U prestonici Kalifornije igrao je najbolju košarku u karijeri pa je čak tri puta bio učesnik i Ol-star vikenda. Tokom sezone 2003-04 imao je 24,2 poena i 6,2 skoka po utakmici, ali sa Kingsima nije uspeo da osvoji toliko željeni šampionski prsten.

2006. je trejdovan u Indijanu, ali se tamo nije dugo zadržao. Naredne četiri godine provedene u Nju Orleansu ostaće upamćene po brojnim problemima sa povredama, ali i rekordu karijere. 14. novembra 2006. godine protiv Šarlota postigao je 42 poena i postao jedini igrač u istoriji NBA koji je postigao 20 uzastopnih poena za svoju ekipu.



Prošlu sezonu Peđa je počeo u Torontu, ali je tamo odigrao samo dva meča, pa je u januaru ove godine prešao u Dalas gde je konačno stigao i do šampionske titule. Iako u velikom finalu nije imao veliku ulogu, Stojaković je izuzetno zaslužan da titulu Maveriksa zbog sjajnih izdanja pre svega protiv Lejkersa u plej-ofu.



Fantastičnu karijeru Stojaković je zaokružio uspesima i u nacionalnom timu. 2001. godine bio je najkorisniji igrač šampionata Evrope u Turskoj kada je osvojio i zlato sa našom reprezentacijom, a godinu dana kasnije u Indijanapolisu bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju svetskog zlata i pobedi nad američkim Drim timom. Na kraju je uvršten i u idealnu petorku šampionata zajedno sa Novickim, Mingom, Kamerunom i Đinobilijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve