Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 19.12.2011.

15:12

Kim Džong-Il obožavao Džordana?

Smrt severnokorejskog diktatora Kim Džong-Ila navela je svetske medije da pomnije istražuju njegovu živopisnu, ali i tajnovitu biografiju.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Većinu stvari iz njegovog života su preuveličali, ulepšali ili čak izmislili službeni biografi, ali britanski “Telegraf” ipak je uspeo da “iskopa” neke nepoznate i pomalo bizarne detalje iz diktatorovog života.

Za ljubitelje sporta najzanimljiviji je onaj da je Kim Džong-Il obožavao košarku što se pomalo kosi s njegovim političkim idealima, jer je košarka izvorni proizvod zemlje koju Severna Koreja smatra neprijateljem (SAD).

Navodno se “Dragi Vođa” inficirao se NBA košarkom za vreme (tajnog) studiranja u švajcarskim internatima, a od tada je veliki obožavatelj Majkla Džordana.

U svojoj prebogatoj video arhivi, što je već poznata činjenica, Kim Džong-Il je navodno imao sve VHS kasete sa utakmicama Čikago Bulsa. Poznato je da je “Air Jordan” nekoliko puta pozivan u posetu Severnoj Koreji, ali najveći košarkaš svih vremena tamo nije otišao.

Pitanje je koliko je Kimova ljubav za košarkom istinita, odnosno da li je i ona produkt izmišljenih biografskih detalja kako bi se vrhovniku pridodale i karakteristike “običnih ljudi”.

Sa druge strane, poznato je da je njegov sin možda i veći obožavalac NBA lige i američke košarke. Naslednik "Dragog Vođe" Kim Džong Un je ponosno pokazivao svoje fotografije na kojima je sa bivšom zvezdom Čikago Bulsa Tonijem Kukočem i verovatno trenutno najboljim košarkašem planete Kobijem Brajantom.

Dugogodišnjil ider Severne Koreje Kim Džong-Il preminuo je u 70. godini u Pjongjangu. Suze, očaj i histerija na licima hiljada Korejaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve