Džejms veruje u kraj "lokauta"

Od 1. jula u NBA ligi je na snazi štrajk igrača, poznatiji kao "lokaut" zbog neslaganja Unije igrača i prdstavnika lige i klubova.

Izvor: B92, Beta SAD
Podeli

Sve dok je "lokaut" na snazi igrači ne mogu da traniraju u klupskim centrima, ne dobijaju platu i praktično su slobodni agenti.

Mnogo od njih već su pronašli inostane angažmane, uglavnom u Evropi, ali prva zvezda lige LeBron Džejms veruje da će sezona početi na vreme.

Jedan od najplaćenijih NBA košarkaša rekao je da se nada da će predstavnici lige, klubova i igrača ipak postići dogovor oko visina plata kako bi se izbegao nastavak "lokauta" i odlaganje početka sezone.

"U ovom trenutku radim kao da će sezona u NBA ligi da počne na vreme. Verujem da ćemo ipak igrati, nadam se da će dogovor ipak biti postignut", kazao je igrač Majamija koji se trenutno nalazi na Tajvanu.

Početkom jula predstavnici lige i igrača objavili su da nema dogovora i da će sezona, u najboljem slučaju, početi sa zakašenjenjem.

Pregovori su ipak nastavljeni, ali pomaka nema. Dve strane se ne slažu oko maksimalnih visina godišnjih plata, kao ni oko raspodele novca koje klubovi dobijaju od prodaje TV i marketinških prava.

U NBA ligi je već dolazilo do "lokauta" u sezoni 1998/1999, koja je na kraju počela u februaru 1999. i igrala se u "skraćenom" formatu od 50 mečeva u regularnoj sezoni.

Tada, kao i ovog leta veliki broj igrača iz NBA lige pronašao je angažmane u Evropi dok je trajao "lokaut".

Košarka