Nova vest
Košarka

Utorak, 28.06.2011.

18:02

Preminuo Dragoljub Pljakić Pljaka

U Beogradu je, posle duže bolesti, umro trener Dragoljub Pljakić Pljaka.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Dugogodišnji košarkaški trener, sportski radnik, savetnik, nekadašnji igrač delegat na košarkaškim utakmicama rođen je u Beogradu, 28. avgusta 1937. godine.

Sa 13 godina je počeo da igra košarku u Radničkom sa Crvenog krsta, klubu za koji je bio vezan ceo svoj život. Crveni dres nosio je 13 godina, a Ranko Žeravica je počeo da ga sprema za trenera mnogo pre nego što je “Pljaka” i pomislio da se oprosti od aktivnog igranja.

Sa 28 godina seo je na klupu prvog tima (kada je Ranko Žeravica otišao u KSJ), iz svog juniorskog pogona u najbolju postavu prekomandovao najtalentovanije među kojima i Miška Čermaka, kasnije jednu od legendi naše košarke.

Iako je počeo kao trener muškaraca i trenirao ih u većem delu karijere (Radnički, Borac iz Čačka, pančevački Dinamo, Metalac iz Valjeva, OKK Beograd), najveće uspehe ostvario je sa damama. U Crvenu zvezdu došao je 1971. i za tri sezone osvojio dva šampionata i Kup Jugoslavije. Ipak, titula sa košarkašicama Partizana 1984. smatra se najvećim uspehom, jer je osvojena u konkurenciji Montinga, Jedinstva, Crvene zvezde i Ježica.

Vodio je mušku reprezentaciju na Univerzijadi u Sofiji 1978, bio je trener ženske nacionalne selekcije na Svetskom prvenstvu u Peruu, učestvovao u nekoliko akcija plavih juniorki na evropskim šampionatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve