Nova vest
Košarka

Četvrtak, 09.06.2011.

19:40

"Crno-bela" dominacija!

Upravo završena klupska sezona obeležena je potpunom dominacijom beogradskog Partizana.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Sekcije našeg najbrojnijeg sportskog društva osvojile su čak 11 pehara u pet najpopularnijih kolektivnih sportova.

Fudbaleri, košarkaši su nastavili po starom, vaterpolisti su doneli prvi evropski trofej posle mnogo godina, a do titule su konačno došli i odbojkaši.

Najuspešniji u izuzetno trofejnoj "crno-beloj" porodici bili su vaterpolisti, koji su osvojili četiri trofeja. Izabranici trenera Igora Milanovića odbranili su sva tri trofeja iz prošle sezone - državno prvenstvo, nacionalni Kup i Evrointerligu u kojoj osim najboljih naših učestvuju i klubovi iz Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Kruna uspešnog rada stručnog štaba na čelu sa Milanovićem i igrača došla je prošlog vikenda, na završnom turniru Evrolige u Rimu, kada je Partizan po sedmi put postao šampion "Starog kontinenta". Taj trofej u klubu, koji je uz zagrebačku Mladost najtrofejniji u Evropi, čekali su punih 35 godina!

Sa samo jednim peharom manje uz vaterpoliste su stali košarkaši. Uprkos mnogim osporavanjima renoviranog tima "crno-belih", novi trener Partizana Vlada Jovanović uspeo je da sa učenicima odbrani sve što su prethodnici, predvođeni iskusnim stručnjakom Duškom Vujoševićem, osvojili prošle godine - prvenstvo Srbije, Kup Radivoja Koraća i regionalnu NLB ligu.

Košarkaši Partizana ove godine produžili su zadivljujući niz, pošto su od 2007. godine osvajali trofeje u svim domaćim i regionalnim takmičenjima u kojima su učestvovali (pet titula prvaka, pet pehara namenjenih regionalnom šampionu i četiri nacionalna Kupa). "Crno-beli" su u Evroligi ostvarili solidan uspeh pošto su ponovo igrali Top 16 fazu.

Fudbaleri su u bogatu riznicu na stadionu Partizana doneli još dva pehara. Igrači Aleksandra Stanojevića najpre su osvojili Kup Srbije, a zatim po četvrti put zaredom postali šampioni države. Od 1922. godine, od kada se igraju nacionalna prvenstva na ovim prostorima, nijednoj ekipi nije pošlo za rukom da četiri puta u nizu ostavi konkurente iza sebe. "Crno-beli" su i prvi put posle sedam godina izborili učešće u Ligi šampiona.

Rukometaši su osvojili titulu državnog prvaka, a trener Aleksandar Brković je u debitantskoj sezoni uspeo da se domogne i polufinala prestižnog Čelendž kupa u kojem je "crno-bele" zaustavila portugalska Benfika. Za potpunu dominaciju "crno-belog" kolektiva potrudili su se odbojkaši, koji su nakon pune 21 godine postali šampioni naše zemlje.

Rezultate za respekt ostvarile su i košarkašice Partizana, koje su sa Marinom Maljković na klupi osvojile "duplu krunu", i hokejaši "crno-belih" - pobednici Slohokej lige.

Uspeh sportista Partizana dobija na značaju kada se uporedi sa rezultatima ostalih sportskih društava. Decenijama najveći konkurenti, članovi Crvene zvezde, u kolektivnim sportovima u muškoj konkurenciiji domogli su se u upravo završenoj sezoni samo jednog trofeja - Kupa Srbije u odbojci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve