Nova vest
Košarka

Četvrtak, 10.02.2011.

15:46

SlamBall, kontaktna košarka (video)

Od 2001. godine Amerikanci imaju novu zabavu - SlamBall. Nekima je dosadila jednoličnost košarke pa su je kombinovali sa kotaktnim sportom, uz trampoline.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Cilj je, kao i u košarci, postići više poena od rivala, dozvoljena su "obaranja" kao u NFL-u, dok se u prostoru unutar linije za tri poena nalaze četiri trampoline.

Običan koš vredi dva poena, zakucavanje tri, a tu je i standardna "trojka". Svaki tim ima četiri igrača na terenu (8-9 u ekipi), a izmene su "leteće" kao u hokeju.

Meč se sastoji od četiri petominutne četvrtine, a napad je limitiran na 20 sekundi.

Za razliku od košarke, u SlamBall-u postoje samo tri "pozicije": Handler – organizuje napad, Gunner – zadužen za postizanje poena i Stopper – primarno defanzivni igrač, ide u napad samo ako je to neophodno, dok koš čuva koristeći sebe kao štit.

Sport je kreirao Mejson Gordon koji je želeo da stvori kombinaciju sportova približnu realnoj video igrici. Posle šest meseci rada sa filmskim producentom Majkom Tolinom (Smolvil, Wild Hogs, Trener Karter) konstruisao je teren u skladištu u istočnom Los Anđelesu.

Gordon je ubedio nekoliko "uličnih košarkaša" da testiraju njegov sport, pa su Džejms Vilis, Šon Džekson, Dejvid Redmond, Majkl Goldman i Džef Šeridan bili prvi koji su zaigrali SlamBall.

Oni su činili prva dva tima, Los Anđeles Rambl i Čikago Mob koji su 2001. godine odigrali prvu egzibicionu utakmicu, Mob je pobedio. Posle samo godinu dana registrovano je čak 400 potencijalnih igrača. Broj je smanjen na 60 pa je 2002. SlamBall imao TV debi na nacionalnoj mreži.

Trenutno postoji šest ekipa – Rambl, Mob, Hombres, Maulers, Bauncers i Slashers koji su poslednji šampioni (2008). Prethodno su titule osvajali Rambl (2002), Raiders (2003) i Mob (2007).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve