Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 30.08.2010.

11:42

Crna Gora i Makedonija na EP 2011

Selekcije Crne Gore, Izraela, Veilke Britanije, Makedonije i Belgije igraće na EP prvenstvu košarkaša u Litvaniji 2011. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Učešće na sledećem šampionatu Evrope bez kvalifikacija imali su osigurano timovi Španije, Srbije, Grčke, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Nemačke, Litvanije, Rusije i Turske a poslednji učesnik biće pobednik kvalifikacionog turnira pred sam Eurobasket. Na njemu će učestvovati timovi Gruzije, Bugarske, Ukrajine i Italije.

Eurobasket 2011 igra se od 3. do 18. septembra 2011. godine u litvanskim gradovima Alitusu, Klepeidi, Panvezisu, Siauliju, Viljnusu i Kaunasu.

Košarkaši Crne Gore igraće na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2011. godine posle pobede nad Izraelom u poslednjem kolu kvalifikacija - 79:69. Rezultat u dvorani Morača bio je dovoljan i ekipi Izraela da izbori drugo mesto u grupi i direktan plasman na EP.

Iza Crne Gore i Izraela ostao je jedan od velikana evropske košarke, tim Italije, a u Podgorici je slavlje počelo već posle vesti o poraza Bugara u Gruziji koji je značio da su Vujoševićevoj ekipi vrata Evrobasketa otovrena.

"Došlo je do opuštanja. S druge strane, želja da se ne pokvari slavlje u ovakvom ambijentu delovala je opterećujuće. Počeli smo u ne baš dobrom psihološkom stanju," rekao je Vujošević i sumirao utiske o kvalifikacijama, "Bez Vlada Šćepanovića, u grupi koju smo dobili, pretpostaviti da ćemo ovojiti prvo mesto nije bilo realno. Zato je uspeh tim veći, pozicija Italije govori sve o rezultatu. Na kraju smo reprezentacija sa najboljim učinkom a možda je teže iz ove grupe otići na EP nego tamo ravnopravno učestvovati."

Najefikasniji u ekipi Crne Gore bio je krilni centar Vladimir Dragićević (20p, 8sk), Nikola Peković završio je sa 19 poena i šest uhvaćenih lopti. U ekipi Izraela Elijahu i Kaspi postigli su po 18 poena i imali ukupno 12 skokova.

grupa A: Crna Gora 6/2, Izrael 5/3, Italija 5/3, Litvanija 3/5, Finska 1/7

U grupi B u poslednjem kolu tim Bosne i Hercegovine bio je ubedljiv protiv Makedonije (83:71) a pobednik grupe, selekcija Velike Britanije, poražen je u Ukrajini.

I pored takvih rezultata promena nije bilo, Britanci kao prvoplasirana ekipa u grupi i Makedonci sa pozicije dva idu u Litvaniju.

grupa B: Velika Britanija 6/2, Makedonija 5/3, Ukrajina 3/5, Bosna i Hercegovina 3/5, Mađarska 3/5

Belgijanci su pobedom nad Poljskom (70:67) obezbedili plasman na Eurobasket, a meč odluke za selekciju Gruzije koju vodi Igor Kokoškov, protiv Bugarske, dobijen je rezultatom 94:83.

Gruzijci će, kao najslabija drugoplasirana ekipa, učestvovati na turniru pred sam šampionat sa kojeg će jedna selekcija izboriti pravo nastupa sa najboljima.

grupa C: Belgija 6/2, Gruzija 5/3, Bugarska 4/4, Poljska 4/4, Portugal 1/7

Na dodatnom turniru igraće timovi Italije, Ukrajine, Gruzije i Bugarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve