Nova vest
Košarka

Subota, 05.06.2010.

09:11

Džon Vuden preminuo u 99. godini

Čuveni košarkaški trener Džon Vuden, preminuo je u 99. godini, saopštio je portparol Medicinskog centra Koledža Los Andjeles (UCLA), javio je Rojters.

Izvor: MT

Autor:MT

Default images

Vuden je sa UCLA Bruinsima osvojio deset titula prvaka tokom ’60-ih i ’70-ih godina, čime je postao ikona američkog sporta.

Vuden je bio nazivan „Čarobnjakom iz Vestvuda“, iako je taj nadimak prezirao. Još za Vudenovog života formirana je nagrada sa njegovim imenom koja se svake godine na UCLA koledžu dodeljuje najboljem košarkašu.

Vuden je još 1960. primljen u Kuću slavnih kao igrač, a dvanaest godina kasnije uvršten je i kao trener, čime je postao prva osoba u istoriji koja je izabrana u više od jedne kategorije.

Tokom 29-godišnje trenerske karijere, od 1946. do 1975. godine čak poslednjih 27 godina je proveo na UCLA koledžu. Tokom karijere je zabeležio 664 pobede i 162 poraza, uključujući i četiri sezone bez poraza.

Sa Bruinsima je osvojio deset titula u razmaku od 12 godina, uspevši u jednom momentu da veže 88 uzastopnih pobeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve