Nova vest
Košarka

Sreda, 26.05.2010.

10:37

Bjelica osvojio titulu sa Ritasom

Lijetuvos Ritas Milka Bjelice je posle pobede od 80:71 u majstorici protiv Žalgirisa osvojio titulu šampiona Litvanije.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Tokom čitave sezone dobri Bjelica, bio je među najboljim igračima meča, uz 24 ubačena poena i šest skokova. "Da, razbio sam Žalgiris, morao sam. Imao sam veliki motiv, da smo izgubili ne bismo sledeće sezone igrali Evroligu, a ja sam produžio ugovor na još godinu dana. UZ to bi se verovatno smanjili i budžet i ambicije, a to nisam smeo da dozvolim", kroz smeh kaže Bjelica.

Krilni centar je objasnio da je zbog rezultata 3-3 u seriji u poslednjem meču na svima bio veliki pritisak.

"Znali smo da je pritisak na nama. Gazda Žalgirisa Romanov je za majstoricu kupio čak 8.000 ulaznica i za isto toliko navijača platio autobuse do Viljnusa. Eto koliko su želeli titulu. Tako smo u sopstvenoj dvorani imali samo 3.000 navijača, ali vrednih", dodaje Bjelica.

Ni publika nije pomogla Žalgirisu, pošto je Ritas uspeo da odoli pritisku i osvoji titulu.

"Meč je bio težak, nervozan. Žalgiris je u prvom delu imao neku malu razliku. Međutim, vremenom smo igrali sve bolje i postavili stvari na svoje mesto. Na startu poslednje četvrtine sam vezao sedam poena, mislim da su to bili ključni momenti. Stvarno mislim da smo igrački kvalitetniji od njih", objašnjava Bjelica.

Utakmice odluke o šampionu obeležili su skandali.

"Sve je to urađeno planski, da bi se digli mediji, izvršio pritisak na sudije. Posle trećeg meča, kada smo poveli 2-1, prvi čovek Žalgirisa je najurio trenera Maskolijunasa i optužio ga da nam je prodao finale. Tako su ostali bez trenera, pomoćnik je odbio da preuzme posao, a nisu imali za pravo da dovedu novog. Zato je Amerikanac Markus Braun bio trener-igrač. Čini mi se da im je to prijalo, da su bili dodatno rasterećeni. A da ne pričam kako su nas sudije pokrale u posledjnih pet minuta šestog meča", zaključuje Bjelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve