Nova vest
Košarka

Četvrtak, 01.04.2010.

21:13

Magični Partizan u Parizu, Bo heroj

Košarkaši Partizana savladali su Makabi 76:67 i rezultatom 3-1 u pobedama plasirali su se na ’fajnal-for’ u Parizu gde će igrati sa grčkim Olimpijakosom.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

’Crno-beli’ su meč prelomili neverovatnom odbranom u prvoj polovini poslednje deonice, posle koje su poveli 69:55. Junak meča je Bo Mekejleb, koji je ubacio 19 poena, uključujući i ključne pogotke početkom poslednje četvrtine, a Dušan Kecman je imao 12 poena, 6 skokova i 4 asistencije,. Završni turnir u Parizu na programu je od 7-9. maja.

Osim tandema Mekejleb-Kecman, Lorens Roberts zabeležio je 8 poena i 12 skokova, a Aleks Marić upisao je 9 poena i 7 uhvaćenih lopti.

U ekipi iz Tel Aviva najbolji je bio D’or Fišer sa 14 poena i 5 skokova, Endru Viznevski ubacio je 15, Doron Perkins 14, a Čak Eidson dao je 12.

Gostujući tim počeo je meč mnogo agresivnije u odbrani nego što je to bio slučaj u utorak. Veseli je brzo zaradio dve lične greške, a Viznevski je sa dva pogođena šuta ‘probio led’ za Makabi, koji je posle trojke Perkinsa poveo 15:11.

‘Crno-beli’ su odgovorili jednakom čvrstinom u odbrani i posledica toga bilo je mnogo slobodnih bacanja u prvom poluvremenu (Partizan 22, Makabi 18).

Božić je pogodio trojku iz drugog pokušaja i smanjio rezultat na 15:14, a Mekejleb je sa četiri uzastopna poena završio četvrtinu za vođstvo Partizana – 18:16.

Izraelci su igrali odlično, sa izuzetkom ponovo indisponiranog Andersona (0-5 iz igre 3 izg. lopte), a prednjačio je D’or Fišer. On je ubacio prvih šest poena za goste u drugoj deonici, dok je Partizan tada do poena dolazio isključivo sa linije penala.

Na šest minuta do kraja druge deonice trener Partizan Duško Vujošević dobio je tehničku grešku, a Perkins i Blutental su sigurno izvelli bacanja, da bi posle ‘alej-upa’ Andersona i Fišera Makabi poveo sa 30:24.



‘Crno-beli’ su se tada trgli, Roberts je iz ugla pogodio trojku, prvi koš iz igre domaćih u drugoj četvrtini, a Kecman je sa penala kompletirao seriju 7-0 za vođstvo domaćih 31:30.

U finišu poluvremena Fišer je dva puta zaustavio pokušaje Vraneša u silaznoj putanji, pa je Partizan na 15-minutni odmor otišao sa tri poena viška (38:35).

U trećem periodu Rašić je pogodio dve vrlo značajne trojke, a posle jedne od njih ‘crno-beli’ došli su do tada najveće prednosti (54:46). Ipak, gosti do kraja deonice bacanjima Lazmea i pogotkom Viznevskog dolaze na samo –3 (55:52).

Fantastičnom odbranom u prvih pet minuta Partizan je prelomio meč – gosti nisu uspevali ni da uđu u reket, kao uostalom i tokom većeg dela meča, nijedan igrač nije ‘kasnio’ na preuzimanje, a ogromna energija sa tribina davala je ‘crno-belima’ snagu da istraju u izuzetno uskoj odbrani.

U napadu je fenomenalan bio Mekejleb – prvo je iz vrlo teške pozicije pogodio uz faul, zatim je Vraneš ‘potvrdio’ Amerikančev sjajni ulaz, a omaleni plej je minijaturu zaokružio trojkom za 63:54.



Igrači Makabija su delovali izgubljeno, bili su nesigurni pri dodavanju lopte, a Anderson je ‘silio’ šutirajući i promašujući iz nemogućih pozicija.

Partizan je dobio krila, Vraneš i Milošević su zakucali loptu u koš, a Mekejleb je dao novi koš za vođstvo domaćih 67:54.

Na kratko se crv sumnje uvukao među ‘crno-bele’ jer su nekoliko napada bili bojažljivi, pa je Makabi sa penala prišao na -8 (69:61). Tada na scenu ponovo stupa nezaustavljivi Mekejleb i definitivno rešava pitanje pobednika.

Partizan: ROBERTS 8, MEKEJLEB 19, KECMAN 12, VESELI 5, VRANEŠ 8, Sinovec, Milošević 2, Rašić 6, Mitrović, Božić 6, Marić 9, Đekić 1.
Makabi: VIZNEVSKI 15, ANDERSON, LAZMI 7, EIDSON 12, FIŠER 14, Limonad, Šarp, Perkins 14, Grin 1, Pnini, Blutental 4.  



Tako je Partizanova generacija 2009/2010. ponovila uspeh iz 1998. godine, kada je Partizan u igrao na Fajnal foru u Barseloni.

'Crno-beli' su se četvrti put plasirali na završni turnir najjačeg klupskog takmičenja u Evropi a bio je šampion kontinenta 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

880 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve