Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 18.01.2010.

18:06

Barselona: Prvi kandidat za titulu?

Košarkaši Barselone, sa kojima će se Partizan sastati u grupi E Top 16 faze Evrolige, važe za možda i prvog favorita takmičenja.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Barselona je jedina ekipa koja je regularni deo takmičenja završila bez poraza, sa deset pobeda u isto toliko mečeva. Španska ekipa briljira i u ACB ligi pošto je na 18 odigranih utakmica zabeležila čak 17 pobeda, a jedini poraz doživeli su još sredinom oktobra na gostovanju Gran Kanariji.

Sportski direktor Barselone Đoan Kreus svestan je koliko težak posao čeka njegovu ekipu, iako ’blaugrana’ važi za favorita.

Unapred smo znali da ćemo se sastati sa Panatinaikosom u Top 16 fazi. Imali smo dve opcije, da igramo protiv Partizana i Marusija ili protiv Makabija i Efesa. Čini se da bi naša grupa možda bila teža sa Makabijem i Efesom, ali moramo da budemo apsolutno svesni da nam neće biti lako. Čekaće nas teška gostovanja. Moraćemo od prvog meča da budemo fokusirani na to da pokušamo da završimo kao prvi ili drugi i da se plasiramo u plej-of“, rekao je Kreus.

Barselona je aktuelni prvak Španije i osvojila je ukupno 15 nacionalnih titula, kao i 20 trofeja u Kupu Kralja. Od evropskih trofeja, Barsa ima dva Kupa pobednika Kupova (1985, 1986.), dva Kupa Radivoja Koraća (1987, 1999.) kao i onaj najvredniji, Evroligu, koja je osvojena 2003. pod vođstvom Svetislava Pešića i sa Dejanom Bodirogom u ekipi. Pored Bodiroge, za Barselonu su igrali i Aleksandar Đorđević, Zoran Savić, Miloš Vujanić i Milan Gurović, a na klupi su bili Ranko Žeravica i Božidar Maljković.

Prošle sezone Barselona je furiozno stigla do Fajnal Fora gde je zaustavljena od strane budućeg vicešampiona CSKA iz Mosvke sa 82:78. U meču za treće mesto savladan je Olimpijakos sa ubedljivih 95:79.

Na pozicijama plejmejkera igraju Jaka Lakovič, verovatno najveći evropski talenat Riki Rubio i Viktor Sada. Bekovi su Huan Karlos Navaro i Đanluka Bazile, krila Pit Mikel, Rožer Grimau, Luboš Barton, Erazem Lorbek, Terens Moris i Žordi Trias, dok su centri Fran Vaskez i Bonifas N’Dong.

Ekipu sa klupe vodi Havijer Paskal, dok domaće mečeve Barselona igra u dvorani ’Blaugrana’ kapaciteta 8.250 gledalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve