Nova vest
Košarka

Sreda, 21.10.2009.

21:51

Sijena razbila Cibonu, Barsa lako

U sredu je odigrano pet mečeva prvog kola košarkaške Evrolige, a pobede su ostvarili Montepaski, CSKA Barselona, Žalgiris, Olimpijakos i Oldenburg.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jedino iznenađanje dogodilo se u Poljskoj, pošto je nemački Oldenburg dobio Prokom 87:81 u grupi D. U grupi A Montepaski je deklasirala Cibonu u Zagrebu 85:40, Barselona je takođe bila ubedljiva protiv Fenerbahčea 82:59, a Žalgiris je savladao Asvel 71:52. U grupi B Olimpijakos je lako izašao na kraj sa Orleanom (94:72), a u grupi C CSKA je pobedio Marusi 66:65.

Grupa A:
Fenerbahče Ulker – Barselona 59:82
Cibona – Montepaski Sijena 40:85
Žalgiris – Asvel 71:52

Prvo kolo kompletirano je jedino u grupi A, a neizvesnosti nije bilo ni u tragovima, pošto su favoriti Barselona, Montepaski i Žalgiris ubedljivo slavili.

Cibona je doživela pravu katastrofu protiv Sijene u Zagrebu – 40:85. Već posle prvog poluvremena mogao se naslutiti pobednik jer su gosti iz Toskane već krajem prve deonice stvorili dvoicfrenu razliku i održali je do poluvremena (45:34). Ipak, najgore je tek usledilo, pošto je Montepaski treću četvrtinu dobio sa 32:8 i osigurao ubedljiv trijumf. Do kraja meča Montepaski je dodatno poveća razliku i na briljantan način počeo sezonu.

Najbolji na meču bio je Litvanac Šištof Lavrinovič sa 26 poena (3-5 za dva, 4-5 za tri) i 8 skokova, dok je Terel Mekintajer imao 6 poena, 7 ukradenih lopti (bez ijedne izgubljene) i 11 asistencija. Marko Tomas bio je jedini 'dvocifren' kod Cibosa sa 12 poena.

Žalgiris je serijom 10-1 početkom druge četvrtine prelomio meč protiv Asvela, a svaki pokušaj tima iz Vilerbana da uhvati priključak uspešno je osujećen za konačnih 71:52.

Mantas Kalneitis postigao je 17 poena (4-4 za dva, 3-11 za tri), Markus Braun i Martinas Pocijus po 16, a Trevis Votson zabeležio je 8 poena i 14 skokova. Kurtis Borčard bio je najbolji kod Asvela sa 20 poena i 7 skokova.

Ni Barselona nije imala nikavih problema sa Fenerbahčeom u Turskoj (82:59) – već posle devet minuta igre Barsa je povela 19:8 najviše zahvaljujući Vaskesu i Mikelu, a već do poluvremena Katalonci su imali +17 (38:21). Pitanje pobednika do kraja se nije postavljao, a domaćin nijednom nije prišao na manje od 14 poena zaostatka.

Pit Mikel predvodio je Katalonce sa 26 poena (9-10 iz igre, 7-7 penali), a Riki Rubio imao je 9 poena i isto toliko asistencija. Svi Barsini igrači upisali su se u strelce a, osim Mikela, niko nije dao dvocifren broj poena.. Vili Solomon dao je 16, a Oguz Savaš 11 poena za Fenerbahče.

Grupa B:
Olimpijakos – Orlean 94:72
Partizan – Unikaha četvrtak
Lijetuvos Ritas – Efes Pilsen četvrtak

U prvom meču grupe B Olimpijakos je lagano izašao na kraj sa francuskim Orleanom (94:72), koji je kroz kvalifikacije došao do elitnog takmičenja. Razlika u kvalitetu bila je evidentna, a to je pre meča znala i atinska publika, pa je u dvorani "OAKA" vladala atipično tiha atmosfera. U skladu sa tim odvijala se i utakmica – Olimpijakos je bio rastrzan, gubio previše lopti (11 do poluvremena), ali je i pored toga sredinom druge deonice poveo 30:19 trojkom Beverlija.

Do poluvremena su Pirejci imali +14 (44:30), a do kraja meča Orlean nije spustio razliku ispod 15 i domaći su rutinski stigli do pobede.

Srpski reprezentativac Miloš Teodosić počeo je u prvoj petorci i za ukupno 16 minuta u igri dao 7 poena (2-2 iz igre, 2-2 penali), uz po jednu asistenciju, ukradenu i izgubljenu loptu. Linas Kleiza, najveće pojačanje Olimpijakosa u prelaznom roku, bio je vidno motivisan da se dokaže na debiju i u tome je uspeo – 23 poena (9-14 iz igre, 5-5 penali) i 9 skokova. Džoš Čildres dao je 15, a Vujčić i Vejfer po 10 poena.

Goste je predvodio Rivon Kovel sa 18 poena i 6 skokova, a Ostin Nikols ubacio je 15.

U okviru grupe B u četvrtak igraju Partizan – Unikaha i Lijetuvos Ritas – Efes Pilsen.

Trojka Hrijape za pobedu CSKA

Grupa C:
Marusi – CSKA 65:66
Lotomatika Roma – Kaha Laboral četvrtak
Makabi – Union Olimpija 85:65

U uzbudljivom okršaju između Marusija i CSKA, tim iz Moskve slavio je trojkom Viktora Hrijape uz zvuk sirene. Meč je celim tokom bio rezultatski neizvestan, a nijedna ekipa nije uspela da stvori prednost veću od šest poena.

U samom finišu Lengdon je pogodio trojku za 63:62, ali uzvratio je Bili Kiz u sledećem napadu. Trener CSKA Jevgenij Pašutin zatražio je tajm-aut, a Hrijapa je na asistenciju Planinića pogodio za trijumf gostiju. Do tada je Hrijapa šutirao 0-3 za tri i dao dva poena

Kod pobednika se istakao Tradžan Lengdon sa 18 poena (4-9 za dva, 2-3 za tri), a Džej-Ar Holden dao je 16. Srpski košarkaš Ivan Radenović na terenu je proveo 20 minuta, a za to vreme ubacio je 6 poena (2-3 za dva, 2-3 penali).

Kostas Kajmakoglu je za nepunih 10 minuta u igri uspeo da šutne čak 15 puta (2-8 za dva, 3-7 za tri) i da postgine 15 poena, Bili Kiz dao je 14, a Dimitrios Mavroeidis imao je 13 poena i 9 skokova.

"Ono što smo očekivali, to smo i dobili – težak meč protiv dobrog tima. Raduje me što su naši glavni igrači Holden, Lengdon i Šiškauskas igrali na visokom nivou. Ipak, treba još da poboljšamo igru u napadu, naročito loši smo bili u drugoj četvrtini. Moram da pohvalim Hrijapu, koji se tek nedavno oporavio, a doneo nam je vrlo važnu pobedu, pre svega psihološki", rekao je trener CSKA Jevgenij Pašutin.

U prvom meču grupe C još prošle nedelje Makabi je deklasirao Olimpiiju, a utakmica Lotomatika Roma – Kaha Laboral igra se u četvrtak.

Grupa D:
Armani Džins Milano – Panatinaikos četvrtak
Himki – Real Madrid četvrtak
Prokom – Oldenburg 81:87

U Poljskoj je viđen prilično neizvestan meč, ali posle trojke Šćekića za vođstvo Oldenburga 73:65 na četiri minuta do kraja činilo se da će Nemci mirno stići do neočekivane pobede. Ipak, zahvaljujući Barelu i Vudsu domaći Prokom vraća se u igru (79:79), ali trojke Kartera i Poldinga definitivno prelamaju meč u korist Oldenburga.

Najzapaženiji kod pobednika bio je upravo Riki Polding sa 23 poena (5-11 za tri), Džekel Foster imao je 20 poena i po 6 skokova i asistencija, dok je Marko Šćekić dao 12 poena (4-7 za dva, 1-4 za tri, 1-4 penali, 22. min) uz 5 skokova. Srpski košarkaš Milan Majstorović ostvario je učinak od 9 poena (4-6 iz igre, 26 min.) i 8 skokova.

Kvintel Vuds dao je 23 poena za domaće, uz 14 skokova, a Dejvid Logan ubacio je 15.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve