Nova vest
Košarka

Subota, 19.09.2009.

20:23

Sjajna Španija u finalu EP!

Reprezentacija Španije prvi je finalista Evropskog prvenstva u Poljskoj jer je u polufinalu ubedljivo pobedila Grčku 82:64 (26:21, 23:19, 15:11, 18:13).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Španci su dominirali tokom celog meča ne dozvolivši neporganizovanim Grcima da bar u jednom trenutku dođu do šanse za pobedu. ’Furiju’ su do drugog uzastopnog finala predvodile NBA zvezde Pau Gasol i Rudi Fernandez. Prvi je postigao 18 poena i imao šest skokova, dok je drugi dodao 14 poena. Jedina svetla tačka kod Grka bio je Joanis Burusis sa 11 poena i sedam skokova.

Nik Kalated, Grk američkog porekla dodao je deset poena, a Antonios Focis je bio veoma blizu dabl-dabla sa osam poena i deset skokova.

Prva četvrtina bila je izjednačena prvih osam minuta, a onda su Španci kod rezultata 16:16 napravili seriju 8:0 i došli do prve veće prednosti, a period su dobili sa 26:21.

Drugu četvrtinu ’Furija’ je takođe odigrala na visokom nivou pa su košarkaši sa Pirineja došli i do 13 poena prednosti (34:21 i 39:26), ali su Grci dobrom igrom u reketu u završnici uspeli da smanje zaostatak na manje od deset poena.

Međutim, Grčka nije uspela da konačno uspostavi igru pa je i treći period protekao je u dominaciji ’Furije’. Grčki košarkaši bili su nemoćni u napadu, pravili su dosta grešaka i ofanzivnih faulova, a do poena su uglavnom dolazili posle individualnih akcija. Španci su to odlično iskoristili i održali dvocifrenu prednost, a u jednom trenutku su imali +16 (64:48).

Očajnu igru Grčkih košarkaš Španija je dodatno materijalizovala početkom poslednje četvrtine kada su definitivno prelomili utakmicu i došla do 23 poena prednosti (73:51), a Grci su svoj prvi koš postigli tek u petom minutu poslednje deonice.

Španija je rutinski privela utakmicu kraju i plasirala se u finale, svoje drugo uzastopno pa će u nedelju od 21:15 pokušati da prvi put u istoriji postane prvak Evrope. Rival španiji biće bolji iz duela Srbija – Slovenija koji počinje u 21h.

Pre toga na programu su mečevi za peto (Hrvatska - Francuska) i sedmo (Rusija - Turska) mesto na prvenstvu Evrope u Poljskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve