Otpali Zoran Erceg i Dušan Kecman

Selektor Srbije Dušan Ivković odredio je konačan spisak putnika na EP u Poljskoj. Od 14 kandidata otpali su Dušan Kecman i Zoran Erceg.

Izvor: B92, www.kss.rs
Podeli

Košarkašaka reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj igraće u sastavu: Stefan Marković, Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Nemanja Bjelica, Ivan Paunić, Bojan Popović, Uroš Tripković, Milan Mačvan, Novica Veličković, Kosta Perović, Nenad Krstić i Miroslav Raduljica.

Ovo je odluka koju je u sredu uveče, posle druge zatvorene trening utakmice protiv Hemofarma Štade, doneo selektor Dušan Ivković i koju je potom saopštio igračima na sastanku u hotelu Zira.

Obrazlažući odluku, selektor Dušan Ivković, je rekao: „Posle toliko treniga, utakmica i toliko rada, da ne bismo više odlagali, večeras smo odredili 12 igrača koji će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu. Kao što smo i ranije najavili, da bismo zadržali željenu kompoziciju tima, trebalo je da izaberemo sedmoricu igrača u spoljnoj liniji i petoricu na centarskim pozicijama.”

Kao što je selektor rekao, u izboru igrača na spoljnim pozicijama, po prvi put u karijeri je odstupio od sopstvene prakse:

„Što se bekovske linije tiče sada sam odustao od svog dugogodišnjeg principa da kada na pripreme pozovem starijeg, iskusnog igrača on se ne bori za mesto među 12, već je siguran putnik na takmičenje, samo se bori za minutažu. Međutim, objektivno sagledavajući sve što se dešavalo tokom priprema i kontrolnih utakmica, kao i napredak mladih igrača na toj poziciji kao što su Paunić i Bjelica, a vodeći računa o prespektivi i dugoročnom programu za koji smo se opredelili, doneo sam takvu odluku i izostavio Dušana Kecmana. Kecman je veoma mnogo dao reprezentaciji, i prošle godine tokom kvalifikacija i sada tokom priprema za Šampionat Evrope. Za to mu svi puno dugujemo.”

O odluci da u Poljsku ne povede Zorana Ercega, šef struke našeg tima je rekao: „Što se tiče visokih igrača, tu smo imali trojicu na poziciji pet i tri „četvorke”. S obzirom na kvalitet igre i sve viđeno na pripremama, nije se postavljalo pitanje da li će svi sa pozicije pet biti u sastavu. Tu mislim na Nenada Krstića, Kostu Perovića i Miroslava Raduljicu. Ali, kada su u pitanju igrači na poziciji četiri, prednost u odnosu na Zorana Ercega dobili su Milan Mačvan i Novica Veličković. Možda zbog toga što je u prethodnoj sezoni u klubu imao manju minutažu i zbog neizvesne situacije oko trenutnog statusa, da li će ići na pozajmicu ili neće, Erceg nije tokom priprema pružio dovoljno da bi bio među 12 igrača koji će se naći u Poljskoj” – rekao je Ivković.

Reprezentativci će u četvrtak imati slobodno prepodne. U petak će imati dva treninga, kao i konferenciju za medije u hotelu Zira, u 13,30 časova. Put u Poljsku zakazan je za subotu u ranim popodnevnim časovima. Prvi meč na Evropskom prvenstvu igramo u ponedeljak u 21 čas, protivnik je Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.