Nova vest
Košarka

Utorak, 07.07.2009.

19:58

U sredu u Barseloni žreb za EL i EK

U sredu će se u Barseloni održati žreb za dva najkvalitetnija košarkaška takmičenja Evrope – Evroligu i Evrokup.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Šampion Srbije Partizan nalaziće se u drugom šeširu na žrebu za grupnu fazu Evrolige, dok svoje protivnike u Evrokupu čekaju Crvena zvezda i Hemofarm. Žreb za Evroligu počinje u 11 časova, dok je dva sata kasnije na programu žreb za Evrokup.

Timovi učesnici završnog turnira najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, Panatinaikos, CSKA, Barselona i Olimpijakos, nalaze se u prvom šeširu. U prvoj fazi takmičenja učestvuju 24 ekipe, po šest timova biće podeljeno u četiri grupe.

Osim Partizana, u drugom šeširu su i španski timovi Real Madrid i Tau Keramika kao i Montepaski iz Sijene. Rang niže su dva prošlogodišnja rivala „crno-belih“ Armani Džins i Unikaha, Makabi i Cibona.

U četvrtom šeširu su takođe Partizanovi stari rivali Lotomatika, Fenerbahče, Efes Pilsen i Prokom, u petom Žalgiris, Lijetuvos Ritas, Olimpija i Himki. U poslednjem šeširu nalaze se Oldenburg, Asvel i dva najbolja tima iz kvalifikacionog dela.

Partizan je prošle sezone ponovo igrao sjajno u Evroligi. Ekipa Duška Vujoševića drugu godinu zaredom plasirala se u četvrtfinale u kome je eliminisana od moskovskog CSKA. "Crno-beli" su pobeđivali velike evropske ekipe poput Real Madrida, Unikahe, Lotomatike...

Prošla sezona ostaće upamćena i po tome što je u Beogradskoj areni oboren rekord po posećenosti jednoj evroligaškoj utakmici. 22567 gledalaca prisustvovalo je meču Partizan – Panatinaikos 5. marta. Za Partizan su stigla još dva priznanja, Novica Veličković proglešen je za "zvezdu u usponu", a Duško Vujošević za najboljeg trenera.

Prvi šešir: Panatinaikos, CSKA, Barselona i Olimpijakos
Drugi šešir: Real Madrid, Partizan, Tau Keramika i Montepaski
Treći šešir: Armani Džins, Unikaha, Makabi i Cibona
Četvrti šešir: Lotomatika, Fenerbahče, Efes Pilsen i Prokom
Peti šešir: Žalgiris, Lijetuvos Ritas, Olimpija i Himki
Šesti šešir: Oldenburg, Asvel i dva tima iz kvalifikacija

Učesnici kvalifikacija za Evroligu (dve ekipe obezbedđuju plasman u najjače evropsko takmičenje): Nosioci: Alba (Nemačka), Orlean (Francuska), Beneton (Italija), Marusi (Grčka). Nenosioci: Šarlroa (Belgija), Ventspils (Letonija), Aris (Grčka), Le Man (Francuska).

U prvoj fazi Evrokupa učestvovaće 32 tima podeljena u osam grupa. 18 ekipa, među kojima su Crvena zvezda i Hemofarm, obezbedili su direktan plasman u grupnu fazu, dok će preostalih 14 timova činiti poražene ekipe u kvalifikacijama za Evroligu (šest) i pobednici u kvalifikacijama za Evrokup (osam).

Sigurni učesnici Evrokupa za sezonu 2009/10: Zadar (Hrvatska), Nimburk (Češka), Šole (Francuska), Nansi (Francuska), Bon (Nemačka), Bjela (Italija), Šiauliai (Litvanija), Turov (Poljska), Uniks (Rusija), Trijumf (Rusija), Spartak St. Peterburg (Rusija), Crvena zvezda (Srbija), Hemofarm (Srbija), Huventud (Španija), Gran Kanarija (Španija), Turk Telekom (Turska), Galatasaraj (Turska), Azovmaš (Ukrajina).

Učesnici u kvalifikacijama za Evrokup: Kraftverk Vels (Austrija), Mons (Belgija), Apoel (Kipar), Roan (Francuska), Brose Baskets (Nemačka), Paneleinios (Grčka), Hapoel (Izrael), Riga (Letonija), Teramo (Italija), Budućnost (Crna Gora), Amsterdam (holandija), Dinamo Moskva (Rusija), Valensija (Španija), Bilbao (Španija), Bešiktaš (Turska), Donjeck (Ukrajina).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve