Nova vest
Košarka

Petak, 29.05.2009.

18:07

40 godina od smrti Radivoja Koraća

U Beogradu će nizom manifestacija 1. i 2. juna biti obeležena četrdeseta godišnjica tragične smrti našeg proslavljenog košarkaša Radivoja Koraća.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaški savez Srbije, Košarkaški savez Beograda, Olimpijski komitet Srbije i ekipa filma "Žućko - skica za portret Radivoja Koraća“ žele da pošalju poruku da veličine kao što je Korać ne smeju da budu zaboravljene, ali i da je vreme da se vratimo negovanju istinskih vrednosti, poštovanju tradicije i uspeha prethodnih generacija.

Obeležavanje Koraćeve smrti počeće 1. juna u 18,30 časova u Knez Mihailovoj ulici, preko puta restoran "Ruski car", gde će se prvi put posle više decenija okupiti legende jugoslovenske i svetske kosarke.

Na tom mestu, zavnom "Žućkov ćošak", nekada su se zbog Koraća okupljali najznačajniji ljudi iz sveta sporta i umetnosti. Tu će uskoro biti postavljeno spomen obeležje koje će prolaznike podsećati da su se na tom mestu nekada okupljale legende naše košarke, na čelu sa Koraćem.

U ponedeljak u 20 časova predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac organizovaće koktel u prostorijama nacionalnog komitata.

U utorak 2. juna u Košarkaškom savezu Srbije u 10 časova biće organizovan "Dan sećanja" na Koraća, a u 11,30 biće položeni venci na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju.
U 15 časova biće organizovan prijem u trofejnoj sali Košarkaškog kluba Partizan, a u 18 časova prijem će biti organizovan i na terenima Crvene zvezde na Malom Kalemegdanu.
U utorak od 19,30 na terenima Partizana na malom Kalemegdanu biće odigrana utakmica izmedju OKK Beograda i ekipe Radivoje Korać. U toku utakmice biće prikazan film o Koraćevoj generaciji i uručeni pokloni i priznanja gostima i velikanima naše košarke.

Obeležavanju četrdesete godišnjice Koraćeve smrti prisustovaće mnogi igrači iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Iz Slovenije će doći Ivo Daneu i Boris Kristančić, iz Hrvatske Petar Skansi, Damir Šolman, Josip Đerđa, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac i Rato Tvrdić, a iz Bosne i Hercegovine Vječeslav Tolj, Hido Bašić i Muriz Alić.

Pored bivših reprezentativaca Jugoslavije, u Beograd će doputovati i Koraćevi saigrači iz italijanske Petrarke, poslednjeg kluba za koji je igrao, Frančesko Veroto i Fabio Fabiono.
Biće tu i Koraćevi saigrači iz Srbije Slobodan Gordić, Milorad Erkić, Nemanja Đurić, Dragoslav Ražnjatović, Dragan Kapičić, Vladimir Cvetković, Zoran Maroević, Momčilo Pazmanj, Bata Radović, Blaž Kotarac, Nebojša Vučinić i Bata Đorđević.

Korać je poginuo 2. jula 1969. godine u saobraćajnoj nesreći u blizina Sarajeva. Od 1971. do 2002. godine pod pokroviteljstvom FIBA igrao se Kup Radivoja Koraća, drugo po važnosti klupsko košarkaško takmičenje u Evropi. To takmičenje je ukinuto 2002. godine od kada Kup Srbije nosi ime po legendarnom košarkašu iz Sombora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve