Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 18.05.2009.

21:48

Zvezda smanjila na 2:1

Košarkaši Crvene zvezde uspeli su da pobede Partizan 63:58 (23:14, 12:18, 10:7, 18:19) u trećem meču finalne serije Svislajon Superlige Srbije.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

'Crveno-beli' su smanjili na 2:1 u seriji pa će se igrati i četvrta utakmica. Partizan ponovo nije uspeo da završi seriju posle prednosti od 2:0 (2007/2008), a u tome su ga najviše onemogućili Marković sa 15 i Marinović sa 11 poena. Kešelj je ubacio sedam, a Bjelica šest. Kod 'crno-beih' Lazmi je ubacio 12 uz osam skokova, Tepić je dodao deset, a Jan Veseli je imao devet poena.

Veoma lošu partiju u timu Partizana pružili su Novica Veličković i Uroš Tripković. Veličković nije ni šutirao za dva poena dok je trojke šutirao 1/5. Još gori bio je Tripković koji nije uspeo da postigne koš iz igre. Za dva je šutirao 0/2, a za tri 0/6. Trojku nisu uspeli da ubace ni Rašić (0/5) i Božić (0/3).

’Crveno-beli’ su odlično otvorili utakmicu i u prvih pet minuta napravili seriju 13:2. Ulazak Jana Veselog i požrtvovana igra Novice Veličkovića nisu doneli preokret u igri Partizana koji nije uspevao da probije odbranu Zvezde što je ova iskoristila i zahvaljujući odličnom šutu iz igre (3/3 za dva, 3/6 za tri) došla do 18:6 na tri minute pre kraja prve četvrtine. ’Crno-beli’ su u ovom periodu igre pogodili samo jedan šut od osam pokušaja iz igre. Do kraja perioda Partizan je malo popravio igru ali je Crvena zvezda dobila prvu četvrtinu 23:14. Crveno-beli su u potpunosti dominirali u skoku sa čak šest ofanzivnih skokova.

Partizan je posle pet neuspešnih pokušaja za tri poena prvu trojku ubacio tek u trećem minutu drugog perioda preko Lazmia i zahvaljujući mnogo boljoj igri u odbrani smanjio razliku na -3 (26:23). Posle pet minuta igre u drugom periodu Partzan dolazi do izjednačenja (28:28) trojkom Veličkovića i zakucavanjem Veselog. Zvezda se poenima Kikanovića i Stevića ponovo vraća na +4 (33:29). Do poluvremena obe ekipe su imale nekoliko neuspešnih napada, što zbog iizgubljenih lotpi što zbog lošeg šuta, pa se na odmor otišlo sa prednošću Zvezde 35:32 (18:12 za Partizan u 2. četvrtini).

U trećem periodu obe ekipe su mnogo bolje igrale u odbrani nego u napadu što je rezultiralo i malim brojem poena. Partizan nikako nije uspevao da dođe do svoje igre pa su crveno-beli nešto čvršćom ali i bržom igrom došli do šest poena prednosti, 45:39 (Zvezda je dobila četvrtinu 10:7).

Agonija Partizana u šutu iz igre se nastavila i u poslednjoj četvrtini. Redom su promašivali Vraneš, Božić, Veličković i Tripković pa je Zvezda poenima Markovića i Štimca došla do deset poena prednosti (49:39) šest minuta pre kraja treće utakmice finalne serije. Partizan posle toga pravi seriju 4:0 poenima Tepića sa linije slobodnih bacanja i atraktivnim zakucavanjem Jana Veselog posle skoka u napadu, a posle faula Rašića nad Marinovićem, trener Crvene zvezde Svetislav Pešić dobija tehničku grešku. Partizan je u narednim minutima sjajno igrao u odbrani i novim zakucavanjem Veselog posle soka u napadu i poenima Lazmia dolazi do serije od 14:4 i izjednačenja (53:53) tri minute pre kraja. Minut i 52 sekunde pre kraja meča ’crno-beli’ dolaze do prvog vođstva na utakmici (55:53).

U sledećem napadu Partizan gubi loptu, Novica Veličković pravi namernu ličnu grešku, a igru ubrzo napušta Veseli zbog petog faula. Marković i Bjelica pogađaju slobodna bacanja za novu prednost Crvene zvezde 45 sekundi pre kraja meča (58:55). Partizan brzo pravi faul, a Bjelica ponovo ubacuje dva koša sa linije slobodnih bacanja. Rašić sjajno probija odbranu ’crveno-belih’ i uz koš dobija i dodatno bacanje koje je pogodio za 60:58 pola minuta pre kraja. Sjajni Bjelica ponovo ubacuje sa penala i Zvezda dobrom odbranom stiže do prve pobede u finalu plej-ofa Superlige.

Treći meč u 'Pioniru' obeležio je loš šut iz igre obe ekipe, a naročito Partizana koji je iz 22 pokušaja ubacio samo dve trojke. Zvezda je sa druge strane loše izvodila i slobodna bacanja (25/40) ali je ipak zahvaljujući poenima Bjelice sa penala došla do pobede u penal završnici.

Termin odigravanja četvrte utakmice, kako je novinarima rekao komesar lige Tihomir Bubalo, znaće se u utorak, a zavisi od toga kada će
američki potpredsednik Džozef Bajden završiti posetu Srbiji, zbog čega je MUP mere bezbednosti podigao na najviši nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

356 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve