Nova vest
Košarka

Subota, 02.05.2009.

04:27

Željko Obradović: „Imali smo sreće“

Trener Panatinaikosa Željko Obradović ocenio je da je njegov tim imao sreće u duelu sa Olimpijakosom u polufinalu završnog turnira Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Veliki atinski derbi na kraju su odlučivale nijanse, PAO je slavio sa 84:82, dok je Olimpijakos propustio šansu za izjednačenje u poslednjem napadu.

od izveštača B92 iz Berlina, Miloša Radulovića

Mnogo lepih poteza, ali sa mnogo očekivanih grešaka. Mi smo imali sreće da smo poslednju odbranu odigrali dobro. Sa druge strane, u prethodnom napadu Peković je imao zicer, lepo položio loptu, a ona izašla iz koša. To su stvari koje odlučuju velike utakmice, a mi smo ovaj put imali sreće.”

Panatinaikos je predvodio Nikola Peković sa 20 poena, Majk Batist je postigao 19, a Spanulis i Jasikeviijus po 18. Obradović ipak nije želeo da izdvaja nijednog igrača izjavivši da “uvek pobeđuje ekipa”.

Veliko finale biće repriza meča za titulu iz 2007. godine, kada je Panatinaikos pobedio CSKA, koji je i tada branio titulu. Obradović će igrati za sedmu titulu prvaka Evrope, četvrtu sa Panatinaikosom, a Etore Mesina za petu.

„Igramo protiv tima koji je četvrtu godinu zaredom u finalu. CSKA ima ogromno iskustvo, imaju individualce, ali igraju timski. To je delo mog kolege Mesine i očekuje nas veoma teška utakmica. Ja nisam gledao prvo polufinale zbog pripreme našeg meča, pogledaću je noćas”, kaže Obradović.

Peković: "Zasluženo u finalu"

Nikola Peković je 15 od svojih 20 poena postigao u prvom poluvremenu, lako izlazio na kraj sa centrima Olimpijakosa, pa je trema na debiju na fajnal-foru Evrolige bila neprimetna.

Bio sam uzbuđen, jer mi je ipak ovo prvi fajnal-for. Igrali smo izuzetno važnu utakmicu, veliki derbi, Olimpijakos u poslednje vreme igra odličnu košarku, ali smo pokazali da smo u ovom trenutku kvalitetnija ekipa od njih i da smo zaslužili da igramo finale. To su uvek velike utakmice, vodi se rat i na terenu i van njega.“

Veliko finale na programu je u nedelju od 20 časova.

Biće izuzetno teška utakmica, CSKA je odigrao fenomenalno protiv Barselone, napravili su preokret i zasluženo prošli dalje”, kaže Peković.

O2 Arena „proključala”, Jasikevičijus ponosan na navijače

Ključnu ulogu u finišu meča sa 4 trojke u završnici treće i tokom poslednje četvrtine imao je Šarunas Jasikevičijus, koji će u nedelju imati priliku da osvoji četvrtu titulu prvaka Evrope.

Litvanac se posle meča posebno osvrnuo na fantastičnu atmosferu u berlinskoj O2 Areni. “Zeleni” su imali podršku preko 3000 navijača, na suprotnoj strani dvorane bilo je isto toliko “crveno-belih”, a delić atmosfere sa atinskog derbija gledaoci su mogli da osete daleko pre početka polufinalnog duela Olimpijakosa i Panatinaikosa. Navijači dva kluba zauzeli su svoja mesta još tokom prvog poluvremena meča između Barselone i CSKA, prepucavanja su mogla da počnu, da bi nivo decibela dostigao maksimum par minuta pre početka novog atinskog klasika, bez i najmanjeg incidenta do kraja meča.

Znali smo da će biti teško, pre svega zbog stvari koje nemaju veze sa košarkom, pritiskom sa strane. Atinski derbi treba videti da bi shvatili šta se dešava između ova dva tima u vezi sa navijačima. Ipak, veoma smo srećni zbog načina na koji su se navijači oba kluba ponašali danas. Bilo je neverovatno. Poležeo bih da svaka utakmica između Olimpijakosa i Panatinaikosa bude ovakva, jer je košarka bila u centru pažnje, a ne incidenti sa tribina, izjavio je Jasikevičijus.

Na putu do prve titule u Evroligi, 2003. godine sa Barselonom, Jasikevičijus je pomogao Kataloncima da pobede upravo CSKA, tada u polufinalu. Pred novi duel sa Moskovljanima u završnici Evrolige, Jasikevičijus kaže da će PAO morati da igra mnogo bolje nego protiv Olimpijakosa ukoliko želi titulu.

CSKA igra kao mašina. Ono što me je naročito impresioniralo kod njih je da nemaju padove u igri, teraju vas da se borite za svaku loptu, svaku poziciju, svaki centimetar terena. Ako budemo vodili pažnju o detaljima, mislim da možemo nešto da uradimo, sposobni smo za to, jer mislim da imamo određene prednosti u odnosu na CSKA.”

Na pitanje kako će Panatinaikos zaustaviti njegovog zemljaka Ramunasa Šiškauskasa, prošlogodišnjeg MVP-a Evrolige, koji je briljirao u prvom polufinalu protiv Barselone,sa 29 poena, od toga 17 u poslednjoj četvrtini, Jasikevičijus kaže.

Drago mi je da imamo druge igrače koji će voditi brigu o njemu. ’Šiška’ je neverovatan. Protiv Barselone je bukvalno nosio ceo tim na ramenima i odveo ih u finale.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve