Nova vest
Košarka

Sreda, 25.02.2009.

22:47

Veliki trijumf Partizana u Malagi!

Košarkaši Partizana pobedili su Unikahu u Malagi 78:74 posle produžetka i samo čudo može da spreči 'crno-bele' da se plasiraju u četvrtfinale Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Odlučila je fantastična serija trojki Beograđana u produžetku, Tripković, Rašić i Tepić su pogodili za +8. ’Crno-beli’ su potom za malo ispustili prednost, ali su sjajni skokovi Jana Veselog u napadu omogućili veliku pobedu Partizanu. Najefikasniji kod Partizana bio je Stifon Lazmi sa 20 poena (8sk.), Uroš Tripković i Novica Veličković dali su po 17.



Jedini scenario u kojem ’crno-beli’ neće proći u sledeću fazu jeste ukoliko Roma dobije sva tri meča do kraja, a Partizan pritom sve izgubi, uz dodatni uslov da Roma dobije Partizan sa više razlike nego što je izgubila u Beogradu.

U timu Unikahe bio je i Kelati, koji je izgleda izgladio sukob sa trenerom Aitom, a u nekim medijima pojavile su se informacije i da je otpušten.

Utakmica je počela, kako se i očekivalo, čvrstom odbranom na obe strane, a trener domaćih Aito krenuo je sa dva pleja (Gomi i Kuk), kako bi olakšao organizaciju igre svog tima.

’Crno-beli’ su bili veoma raspoloženi za šut (Tripković ubacio dve trojke, Veličković jednu), a vrste odbrane su često menjali i tako su potpuno zbunili rivala. Kombinovana odbrana rezultirala je sa nekoliko kontri i polukontri, pa je Partizan posle polaganja Miloševića poveo 15:9.

Ipak, do kraja prve deonice Kabesas je ubacio pet poena, Kelati šut sa distance, pa je posle deset minuta bilo samo +1 za ekipu Duška Vujoševića (18:17).

Tim iz Malage u drugom periodu igrao je brže i sa više samopouzdanja. Velike muke zadavali su Partizanu posle igre ’dva na dva’ Kuk (4 ast) i Gomi sa Arčibaldom i Ndongom. Upravo poenima britanskog centra Malaga je napravila +8 (37:29).

Zaostatak bi do poluvremena verovatno bio i veći, ali je Novica Veličković odličnom igrom leđima držao Beograđane u igri. Ubacio je poslednjih šest poena za Partizan i pred 15-minutni odmor bilo je 39:35 za Unikahu.

Tandem Kuk-Ndong bio je najzaslužniji što je Malaga prvi put stekla dvocifrenu prednost (56:45). ’Crno-beli’ nisu imali rešenja za Kuka, koji je nanizao četiri asistencije, dok je Ndong bio odličan u reketu, a pogodio je i dva šuta sa distance.

Domaćin je sprečio ofanzivni skok Partizana, pa je svaki šut ’crno-belih’ nosio sa sobom više odgovornosti.

Izlaskom Kuka i ulaskom Kabesasa intentzitet je opao u igri Malage, a Lazme je pogodio uz zvuk sirene za podnošljivih -7 (58:51).

Potpuni povratak u meč omogućio je sjajni Lazmi, a Tripković je novom trojkom iz ugla doneo prednost ’crno-belima 64:63. Posle koša Hejslipa, Tepić je pogodio jedno bacanje za 65:65.

Partizan je imao napad za trijumf, ali je Tripković izgubio loptu. Unikaha je smušeno organizovala kontru, Kuk je napravio očigledan faul nad Veselim, potom je promašio čist ’zicer’, a Veličković je prerano šutirao na koš sa celog terena i ušlo se u produžetak.

Trener Vujošević postavio je zonu 2-3, za koju Unikaha nije imala rešenja, osim iznuđenih. ’Crno-beli’ su, sa druge strane, igrali neuporedivo tečnije u napadu i stvarali su otvorene pozicije za tri poena posle prodora. Posle takvih akcija pogodili su Tripković i Rašić, a Tepić je pogodio novu trojku za velikih +8 (74:66).

Međutim, tu nije bio kraj. Unikaha je zaigrala na sve ili ništa, a ’crno-beli’ su smušeno organizovali nekoliko napada, pa je Malaga prišla na -2 (76:74).

Ostalo je 30-ak sekundi do kraja, Veličković je promašio trojku, Veseli je uhvatio loptu u napadu, a Tepić je fauliran. Pogodio je prvo bacanje, promašio drugo, a fenomenalni Veseli ponovo se izborio za loptu. Čeh je pogodio drugo bacanje i označio početak velikog slavlja Partizana.

’Crno-beli’ u narednom kolu 5. marta igraju sa Panatinaikosom u Pioniru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1057 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve