Nova vest
Košarka

Četvrtak, 19.02.2009.

18:35

Gasol najbolji košarkaš Evrope

Reprezentativac Španije i košarkaš LA Lejkersa Pau Gasol proglašen je za najboljeg košarkaša "Starog kontinenta".

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

On je ovo laskavo priznaje poneo u tradicionalnom izboru evropskog ogranka Svetske košarkaške federacije (FIBA). U anketi, u kojoj se posebno boduju glasovi trenera a posebno navijača, Gasol je trijumfovao ispred sunarodnika Rudija Fernandesa, košarkaša Portland Trejlblejzersa i igrača Dalas Maveriksa, Nemca Dirka Novickog, koji je tu nagradu dobio 2005. godine.

Centar Lejkersa bio je najbolji igrač reprezentacije Španije, koja je prošle godine na OI u Pekingu osvojia srebrnu medalju. "Crvena furija" je do srebra došla posle velike borbe s reprezentacijom SAD u finalu. Španac je na tom meču postigao 21 poen i zabeležio šest skokova.

Gasol je ujedno bio vodeći strelac, skakač i bloker svoje reprezentacije na olimpijskom turniru.

Pored odličnih igara u dresu reprezentacije, Španac je bio jedan od najzaslužnijih što su Lejkersi prošle sezone stigli do velikog finala NBA lige.

Sredinom prošle sezone on je stigao u Los Anđeles iz Memfisa i za Lejkerse odigrao 27 utakmica, na kojima je imao učinak od 18,8 poena i 7,8 skokova.

"Malo je vrhunskih igrača koji sa toliko želje i strasti nastupaju za reprezentaciju, a Pau je to demonstrirao na najbolji način u Pekingu vodivši svoj tim do finala", rekao je predsednik FIBA Evropa Jorgos Vasilakopulos.

Četvrto mesto u ovoj anketi zauzeo je Litvanac Ramunas Šiškauskas, peto Francuz Toni Parker, a šesto Turčin Hidajet Turkoglu. Na 11. mestu liste našao se bivši centar Partizana i reprezentativac Crne Gore Nikola Peković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve